Cuvintele uitate ale Moldovei IX: holecră; iarmaroc; hrincă; percică; staroste

iarna-in-sat_7969ff65f68576
Foto: PC:trilulilu.ro

În timpul sărbătorilor de iarnă mulți dintre noi ne-am întors la părinți, în satele republicii. În această perioadă am reauzit mai multe cuvinte ale căror sens ne reamintește de alte timpuri, de copilărie. Există unele cuvinte suvenire pe care nu le vom putea uita, dar care au ieșit din uzul nostru de îndată ce am trecut de poarta casei părintești.

Echipa # diez.md a făcut o selecție, cum v-am obișnuit deja a unor cuvinte uitate, care deabia așteaptă se fie rostite și vociferate de cât mai multă lume.

#. Holercă –  Din ucraineană horilka (după holeră).1 Rachiu de proastă calitate. 2.Pahar care conține o anumită cantitate de holercă

 

PC: jocmetin2.blogspot.md

#. Hrincă – Din ucraineană hrinka. Felie mare de mămăligă sau de pâine. Bucată dintr-un aliment, tăiată, de obicei, subțire.

 

PC: mellnick.wordpress.com

#. Huceag – Din ucraineană huščakPădure mică, tânără și deasă; tufiș, crâng, huci.

 

PC: anidescoala.ro

#. Iarmaroc – Din ucr. jarmarok. Târg ținut la date fixe; bâlci. Târg mare organizat cu anumite ocazii sau în anumite perioade.

 

PC: zaryatimana.ru

#. Jidovină – Din bulgară dǔždovina, dǔždovnica. 1. Drum între două dealuri. 2. tăietură naturală într-un mal; năruitură, surpătură de mal. 3. movilă mare de pământ din vechime; măgură, mamelon.

 

PC: forumtrenuri.com

#. Percică – Din turcă pürçek. Cârlionț, moț (pe frunte).  Smoc de păr pe fruntea cailor. Zuluf de păr lăsat pe frunte; cîrlionț.

 

PC: bzi.ro

#. Staroste – Din slavă starosta. 1.Conducător al unei corporații, al unei bresle din trecut; p. gener. conducător, șef, fruntaș. 2. (În Evul Mediu, în Moldova) Cârmuitor al unui ținut aflat la marginea țării. 3. (Reg.) Persoană trimisă oficial de un tânăr la părinții unei fete pentru a o cere în căsătorie; pețitor; p. ext. persoană care conduce ceremonia nunții.

 

PC: youtube.com

#. Taftaluc – Provine din turcă de la tahtalyk. Trunchi de copac întreg necioplit din care se fac plutele. Depozit de scîndurĭ, scîndurărie.

 

PC: publika.md

 

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente