Mesele de Anul Nou şi Crăciun prezintă un aspect special al sărbătorilor de iarnă. Bucatele deosebit aranjate şi starea de spirit festivă nu ar trebui să fie afectate de consecinţele nedorite. Potrivit medicilor, anume în această perioadă creşte numărul solicitărilor pentru asistenţa medicală de urgenţă din partea populaţiei, în special din cauza abuzului alimentar, care contribuie la creşterea pericolului de contractare a bolilor diareice sau intoxicaţiilor alimentare.
Întru prevenirea acestor riscuri pentru sănătate, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice din municipiul Chişinău vine cu câteva recomandări:
– Procurarea produselor alimentare din locurile autorizate, de calitate garantată;
– Asigurarea condiţiilor de păstrare a produselor uşor perisabile (păstrarea în frigider la temperatura +2 – +6 grade Celsius;
– Respectarea termenelor de valabilitate a produselor;
– Prelucrarea preliminară suficientă a materiei prime și prelucrarea termică adecvată;
– Prepararea bucatelor în cantităţi pentru care sunt asigurate condiţiile respective de păstrare;
– Consumarea alimentelor imediat după pregătirea lor. Păstrarea bucatelor la temperatura camerei nu trebuie să depăşească două ore;
– Evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate şi cele preparate/gătite;
– Nu se recomandă congelarea repetată a cărnii şi a peştelui defrostat;
– Respectarea strictă a regulilor de igienă personală la manipularea cu alimente;
– Păstrarea curăţeniei minuțioase pe toate suprafeţele din bucătărie;
– Protejarea alimentelor faţă de accesul insectelor, rozătoarelor şi a altor animale;
– Folosirea apei potabile de calitate garantată.
Dacă după consumarea anumitor alimente au apărut unele semne clinice, precum: slăbiciune generală, febră, frisoane, greţuri, vome repetate, diaree etc., contactaţi imediat medicul şi excludeţi din alimentare produsul suspect.