Slovenii au respins duminică, prin referendum, eforturile Parlamentului de a extinde dreptul la căsătorie pentru cupluri de acelaşi sex, după ce Irlanda a devenit în mai prima ţară care a aprobat acest tip de căsătorie prin referendum, relatează AFP, care prezintă o situaţie pe această temă în lume. Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în 18 ţări, dintre care 13 se află în Europa. Iată care sunt acestea:
– Europa
OLANDA: În aprilie 2001, Olanda devine prima ţară care le permite gay-ilor şi lesbienelor să se căsătorească – într-o ceremonie civilă – şi să adopte copii.
BELGIA: Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legalizată în 2003, cu unele restricţii. Cuplurile de acelaşi sex au primit în 2006 permisiunea să adopte copii.
SPANIA: Guvernul socialist a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex în iulie 2005. Cuplurilor gay li s-a permis totodată să adopte copii, indiferent de statutul lor marital.
NORVEGIA: Toate cuplurile au primit drepturi egale în ianuarie 2009, permiţându-li-se să se căsătorească, să adopte copii şi să folosească tehnologii de reproducere asistată.
SUEDIA: Cuplurilor de acelaşi sex li s-a permis să se căsătorească – în ceremonii civile sau luterane – în mai 2009. Adopţia este legală pentru toţi începând din 2003.
PORTUGALIA: Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală din iunie 2010, însă nu şi adopţia de către persoane gay.
ISLANDA: Căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în iunie 2010, iar adopţiile de către cupluri gay în 2006.
DANEMARCA: Începând din 2012, gay-ilor şi lesbienelor li s-a permis să se căsătorească – în ceremonii luterane. Danemarca a fost prima ţară din lume care a legalizat uniunile civile ale cuplurilor de acelaşi sex, în 1989.
FRANŢA: Căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţiile de către persoane de orientare homosexuală au fost legalizate în mai 2013.
ANGLIA şi ŢARA GALILOR: O lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost adoptată în iulie 2013, urmată de SCOŢIA în februarie 2014. IRLANDA DE NORD este profund divizată pe această temă.
LUXEMBURG: Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost legalizată în ianuarie 2015, iar premierul Xavier Bettel s-a căsătorit cu partenerul său în mai 2015.
IRLANDA: Egalitatea în privinţa căsătoriei a fost autorizată prin referendum în mai 2015 şi a devenit lege în octombrie.
FINLANDA: A votat pentru egalitate în privinţa căsătoriei în 2014, iar legea urmează să intre în vigoare în 2017.
SLOVENIA: Alegătorii au respins căsătoriile între persoane de acelaşi sex printr-un referendum, pe 20 decembrie 2015, infirmând o decizie a Parlamentului din martie de a le legaliza. Slovenii au spus „nu” şi într-un referendum anterior, în 2012.
– America de Nord
CANADA: O lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia a intrat în vigoare în iulie 2015.
STATELE UNITE: O decizie istorică a Curţii Supreme, în iunie 2015, a introdus egalitatea în ceea ce priveşte căsătoria pe întregul teritoriu al ţării.
MEXIC: Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în cinci state, după ce capitala federală a legalizat-o prima, în 2009.
– America de Sud
ARGENTINA: În iulie 2010, Argentina devine prima ţară latino-americană care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Cuplurile gay pot, de asemenea, să adopte.
URUGUAY: În aprilie 2013, Uruguay devine a doua ţară din America Latină care aprobă acest tip de căsătorie. Adopţiile de către cuplurile de acelaşi sex au fost legalizate în 2009.
BRAZILIA: A autorizat de facto căsătoria între persoane de acelaşi sex pe 14 mai 2013, după ce Consiliul Naţional al Justiţiei a dispus înregistrarea tuturor căsătoriilor, până la adoptarea unei legi de către Parlament.
– Africa
AFRICA DE SUD: În noiembrie 2006, a devenit prima ţară africană care a legalizat parteneriatul civil sau mariajul între persoane de acelaşi sex, permiţând totodată adopţia.
– Asia-Pacific:
NOUA ZEELANDĂ: Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost legalizată în aprilie 2013, la aproximativ 27 de ani după ce homosexualitatea a fost dezincriminată penal, prima decizie de acest fel în regiune.