(foto) O seară specială la masterclassul „Degustarea vinului pe orizontală la Buffalo Steak House”

AFP_8246
Foto: Photo Credit: Eugen Matasov

Joi seara, 10 decembrie, iubitorii de vin, precum și cei care au dorit să afle cum e să savurezi corect un vin cu o mâncare gustoasă au participat la un Master Class și Seară cu Somelier care a avut loc în incinta restaurantului Buffalo Steak House din centrul Capitalei.

Degustarea a fost moderată de doi dintre cei mai buni cunoscători de vinuri din Moldova: vinificatorul Ion Luca și autorul blogului finewine.md, Andrei Cibotaru, Cei doi experți au povestit despre vin și despre combinarea acestuia cu bucatele, despre regulile de servire și degustare a vinului.

De ce Restaurantul Buffalo Steak House?

AFP_8099

Restaurantul Buffalo Steak House este unul din cele 12 localuri din Chișinău care poartă cu mândrie logoul „Wine Friendly Restaurant”, unde poți găsi o selecție extraordinară de vinuri, calitatea servirii vinului, un meniu creativ și o atmosferă prietenoasă.

Este un local intim al cărui personal împărtășește o pasiune deosebită pentru vinurile de calitate, pe care ți le vor recomanda, te vor ajuta să le alegi și ți le vor servi ca la carte.

Cei prezenți la Master Class au degustat o selecție superbă din licoarea lui Bachus și anume cinci vinuri roșii seci din cupaje, vinuri care au un amestec din mai multe soiuri de struguri.

1. Purcari – Vinohora Malbec&Rară Neagră 2014

AFP_7964

Primul vin care a fost servit a fost de la una din cele mai renumite crame din Republica Moldova – Crama Purcari și a fost un nou vin cupaj compus dintr-un amestec de Rară Neagră și Malbec – un vin din recolta anului 2014, cel mai tânăr vin al degustației. Acest vin poartă și o denumire deosebită – Vinohora, iar eticheta sticlei reprezintă o îmbinare perfectă dintre estetic și artă. Vinul face parte dintr-o colecție de ediție limitată a Vinurilor Purcari.

Un vin foarte tânăr, vioi, cu o aromă complexă de fructe uscate și vanilie, urmate de accente emoționale de vișină neagră și ciocolată.

 

Sorin Bălănel – PR manager, director de marketing la Purcari

AFP_8128

 

Devenim din ce în ce mai iubitori de vin bun și ne întoarcem la tradiția neamului nostru. Am decis să lansăm în acest an vinuri care să pună în valoare soiurile noastre autohtone, care nu cresc nicăieri în lume și cu care suntem obligați să ne mândrim, pentru că dau vinuri bune, foarte interesante, apreciate de toți vizitatorii și cunoscătorii de vinuri din străinătate. Am încercat să le punem în valoare cu niște cupaje din alte vinuri internaționale. 

Vinohora Roșu reprezintă o horă vinicolă între Rara Neagră și Malbecul care a devenit autohton pentru Argentina. Ca imagine reprezentativă pentru această etichetă a fost ales un dans specific soiului internațional., Am găsit o pictoriță nativă din Argentina care a pictat acest dans denumit Melogo con Intenso și reprezintă un dans mai pasional decât tangoul. În această horă vinicolă a intrat spiritul nostru local prin Rara Neagră și spiritul pasional argentinian prin Malbec”.

 

2. Chateau Vartely – Individo Rara Neagră&Malbec&Shyrah 2013

AFP_7963

Cel de-al doilea vin care a fost servit celor prezenți a fost un vin roșu sec de la Chateau Vartely, un vin intens, ce vine din regiunea Bugeac și anume Valul lui Trăian.

Este un vin de culoare roșu-rubiniu cu nuanțe violacee, tinere. Aromele predominate sunt cele de cireșe foarte coapte, frunze uscate, piper negru, lemn și vanilie. Este un vin intens, complex, cu un post gust lung, plăcut. Se poate asocia din punct de vedere culinar cu preparate pe bază de carne de pui, carne de porc la grătar, paste cu sos alb sau roșu, brânzeturi nobile maturate sau deserturi fine pe bază de ciocolată amăruie.

3. Gitana Winery – Lupi 2012

AFP_7961

Al treilea vin degustat a fost un vin roșu sec de la vinăria Țiganca sau cum mai este cunoscută, Gitana. Este un vin de culoare roşu rubiniu intens, cu reflexii purpurii.

Este un vin al cărui buchet este intens, bogat, cu arome de mure și fructe, la care se adaugă nuanțe de ciocolată, boabe de cafea, lemn dulce și marochin.
Vinul Lupi are un gust intens și complex și un post-gust rafinat, prelung, de prune și mure. Licoarea poate fi servită cu carne afumată, carne la grătar, ciuperci și alte legume prăjite.

 

Adrian Digolean – Expert Marketing la Oficiului Național al Vinului

AFP_8271

 

Stăteam și mă gândeam de ce Wine Frienly: Unu, pentru că suntem o țară prietenoasă și doi, suntem o țară care s-a remercat prin faptul că produce vinuri, iar dacă comasăm aceste două lucruri, iese Wine Friendly. Se vorbește mult că Republica Moldova este o țară producătoare de vinuri, dar trebuie să recunoaștem că la capitolul cultura consumului noi șchiopătăm. Este exact ceea ce se face aici, creștem cultura consumului de vinuri de calitate. Vinul este un produs alimentar foarte specific și de aceea este propagat ca un produs gastronomic și ulterior ca unul euforizant”.

 

 

4. Berhord-Vin – A Wine Merlot&Cabernet 2011

AFP_7967

Cel de-al patrulea vin a fost de la o vinărie mai puțin cunoscută – Berhord-Vin. Acest vin se deosebește printr-un buchet profund, complet, cu nuanțe fumurii, de vanilie, ciocolată, prune uscate, cu un post gust de lungă durată.

Se poate asocia din punct de vedere culinar cu preparate din carne roșie, friptură la grătar sau mâncăruri uşor condimentate.

5. Fautor – Illustro Roşu 2009

AFP_7965

Ultimul vin care a fost degustat în cadrul Master-Classului a fost vinul Illustro. Acesta reprezintă un cupaj dintre Cabernet, Sauvignon și Merlot. Vinul are o culoare roșie generoasă și cucereşte prin note complexe de prune bine coapte, smochine, cafea și ciocolată fină.

Gustul profund, catifelat, cu nuanţe de migdale este însoțit de textură bogată și tatine nobile. Acest vin poartă amprenta terroir-ului din care se naște – regiunea Valul lui Traian, sudul Moldovei. Ce face deosebit acest vin este faptul că a fost maturat 18 luni în barrique din stejar francez și învechit 12 luni în sticlă.

Cei care servesc din acest vin trebuie să cunoască faptul că acesta trebuie să fie deschis cu o jumătate de oră sau chiar cu o oră înainte să fie consumat, pentru a se aera, astfel încât atunci când va fi consumat, cel care-l servește să se bucure mai intens de aromele sale subtile.

 

Diana Lazăr – Directorul Proiectului de competitivitate al USAID

AFP_8247

 

„Prin acest proiect ne dorim nu doar să punem în valoare vinurile de calitate, gastronomia, dar și oamenii care sunt amici ai vinului. Noi știm că, Dacă un om știe prețul gustului și are statutul de care se conduce în alegerile produsului său, acest om are de fapt o valoare prețuită și de noi, și de producător și de restaurant, iar Fine Wine este o platformă pe care adunăm toate aceste componente – vinul, gastronomia și oamenii de calitate. Îndrăzniți să fiți Wwine Friendly”.

 

 

 

Reguli pentru a primi o plăcere maximă atunci când este consumat un vin

– Orice degustare începe cu vinurile cele mai tinere și avansează spre cele mai mature vinuri;
– Vinuri albe, apoi rose, apoi roșii;
– Aprecierea vinului se face în trei pași: vizuală, olfactivă, gustativă;
– Este un mit că vinurile roșii pot fi servite la temperatura camerei. Temperatura optimă de servire a vinurilor roșii este 16-18 C;
– Paharul nu se umple în întregime niciodată, regula o treime sau până la partea cea mai bombată a paharului. De ce? Pentru o apreciere vizuală, vinul se agită înainte de a fi servit. Prin această agitare se fac mai multe lucruri – vinul ajunge să aibă un contact cu pereții paharului, iar atunci când el revine la starea lui iniţială, ceea ce rămâne pe pereții paharului începe să se evapore, iar acest lucru ne permite să percepem aroma și buchetul maximal al acestui vin;
– Decantarea este operația de separare a depunerilor care se formează în interiorul sticlelor cu vin vechi, mai ales roşu. Aceasta permite o bună oxigenare a vinurilor mature, permițând exprimarea celor mai subtile arome.

Good to know

Culoarea vinului roșu vine, de fapt, din coaja bobiței strugurelui. Marea majoritate a soiurilor de viță de vie au un suc incolor și dacă nu s-ar scoate și sucul din coajă, atunci vinul ar fi alb. Avem și în Moldova câteva exemple de vinuri albe produse din soiuri roșii, iar cel mai pun exemplu este vinul spumant sau șampania care se produce din două soiuri roșii.

AFP_8094

Vizitatorii au putut să-și lase impresiile despre fiecare vin degustat pe un chestionar special. Campania de iarnă Wine Friendly va cuprinde: organizarea a 17 master-class-uri ținute de somelieri locali, urmate de seri în care acești somelieri vor efectua serviciul de vin în localuri. Vedeți aici programul primei și celei de-a doua săptămâni a master-class-urilor din cadrul campaniei.

AFP_8163

 

Despre Programul Wine Friendly

Distincția „Wine Friendly ” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Sommelier.

Cele 12 restaurante care au primit deja distincția de „Wine Friendly” sunt: Pani Pit, Codru, Oliva Rîșcani, Kiku, Propaganda, Buffalo, Pegas, UpTown, Qbar, Gastrobar, Vatra Neamului și My Cafe. Logoul „Wine Friendly”, aplicat la intrarea în localuri, reconfirmă nivelul înalt de calitate a servirii vinului, deținerea unui asortiment larg de vinuri autohtone, precum și o atmosferă prietenoasă, oferte speciale și evenimente de promovare a culturii consumului vinului de calitate.

AFP_7949

AFP_7953

AFP_7971

AFP_8000

AFP_8019

AFP_8049

AFP_8153

AFP_8177

AFP_8187

AFP_8190

AFP_8207

AFP_8224

AFP_8246

AFP_8268

AFP_8287

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente