Analist politic: „Nu există șanse să fie formată o coaliție de guvernare pro-europeană”

2D2B8EB4-AAC4-4E8D-A647-421E2B0BACBC_mw1024_s_n
Foto: Photo Credit: europalibera.org

Cea mai convenabilă poziţie pentru PLDM şi şansa pentru revitalizarea partidului este trecerea în opoziţie, dar este puţin probabil ca europenii să accepte. De această părere este Vladimir Socor, analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

„PLDM trebuie să treacă în opoziţie pentru ca să rămână un partid pro-european, să nu cedeze formaţiunilor pro-ruse. Aceasta este unica lor şansă pentru a revitaliza partidul, distrus intenţionat, dar şi pentru a întoarce instituţiile statului pe făgaşul normalităţii şi începerea aplicării legii în stat”, a declarat analistul.

Potrivit lui Socor, aproape că nu există şanse pentru ca la Chişinău să fie formată o coaliţie de guvernare pro-europeană. „O coaliţie pro-europeană poate fi formată doar cu participarea PLDM. În Republica Moldova atât partidele politice, cât şi societatea, sunt divizate după criteriul geo-politic, în pro-europeni şi în pro-ruşi. Dar cel mai grav este partajarea politică a instituţiilor statului. Moldova a ajuns un stat capturat, iar eliberarea sa nu se poate face prin alegeri. Este nevoie de o puternică presiune internaţională pentru eliberarea Republicii Moldova din captivitate”, a spus analistul.

Vladimir Socor a adus acuzaţii pentru situaţia din Republica Moldova şi oficialilor europeni. „Regimul oligarchic a folosit sloganele pro-europene în interese personale. Cetăţenii au pierdut încrederea în europeni. Europenii au ştiut despre ce se întâmplă la Chişinău, dar au tăcut. Există şi o scuză, motivul fiind ratificarea Acordului de Asociere cu UE de către toate statele membre ale UE. Acum Republica Moldova a ajuns să se confrunte cu cea mai gravă situaţie din istoria sa. Cred că oficialii europeni vor face presiuni asupra PLDM ca să cedeze şi să participe la negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare, deoarece un guvern format în afara PLDM nu va mai fi unul pro-european”, a declarat Socor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente