(infografic) Cine are cele mai mari pensii din Republica Moldova

pensiia
Foto: PC: www.canal2.md

În 2015, din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat s-au plătit 13,57 miliarde lei. Budget Stories a pregătit un infografic interactiv pentru a vedea cum s-au cheltuit acești bani.

În categoria pensiilor, cea mai mare categorie socială o constituie pensiile pentru limită de vârstă, cu peste 514 mii beneficiari și debursări totale de 614,4 milioane lei și cu o valoare medie a pensiei de 1.194 lei. Cele mai mari pensii le primesc cetățenii care au activat în aviația civilă, ridicând lunar o sumă de 6.312 lei.

La categoria indemnizațiilor și altor prestații sociale, cea mare sumă merge pentru indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă – 235,6 milioane lei, de care beneficiază 210 mii de persoane și care primesc în mediu pe lună 1.121 de lei. Urmează îndeaproape indemnizațiile de maternitate, cu debursări totale de 226 milioane lei către 15.322 de beneficiari, cu o indemnizație medie de 14.750 de lei.

 

Colectare date: Tatiana Savva.

Sursa: Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS)

Proiect implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova, Programul Buna Guvernare

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente