ANRE a majorat noile tarife la gazele naturale furnizate consumatorilor cu 9,8 la sută

gaze_naturale_1
Foto: PC: www.rfi.ro

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat hotărârea de a suspenda decizia din 18 iulie 2015, care prevede majorarea tarifului la gazele naturale cu 15,4 la sută. Noile tarife stabilite astăzi sunt cu 9,8 la sută mai mari decât cele aprobate în septembrie 2011.

ANRE a decis să diminueze cu 4,6 la sută noile tarife față de nivelul aprobat în iulie, după finalizarea dezbaterilor publice pe marginea rapoartelor de audit extern asupra calculelor noilor tarife la gazele naturale, informează MOLDPRES.

Noul tarif pentru populație cu un consum lunar de până la 30 metri cubi este de 6.556 de lei pentru o mie de metri cubi, iar pentru consumul de peste 30 de metri cubi a fost stabilit un tarif de 6.830 de lei pentru o mie de metri cubi. La furnizarea de gaze se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, astfel că în fine preţul se va ridica cu 524 şi, respectiv, 546 de lei pentru o mie de metri cubi.

Tariful pentru centralele electrice cu termoficare şi centralele termice pentru producerea și aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de tip urban prin sisteme de alimentare centralizată a fost stabilit la nivelul de 5.712 lei pentru o mie de metri cubi, față de 6.028 de lei aprobat la 18 iulie. Alți consumatori finali, instalațiile de gaze ale cărora sunt racordate la rețelele de distribuție de presiune înaltă, vor achita 5.872 de lei pentru o mie de metri cubi.

Consiliul de Administraţie al ANRE a anunțat că după aprobarea de către Parlament a proiectului la Legea cu privire la gazele naturale referitor la anularea unui amendament la legea respectivă, intrat în vigoare în august 2014, care a dus la creşterea substanțială a tarifului de transport a gazelor, tarifele vor fi revizuite. Experții susțin că în acest caz creșterea ar fi mai mică.

Includerea în costul transportului a serviciilor de transportare internațională a gazelor naturale în regim de tranzit, în urma deciziei de anul trecut, a condus la creşterea tarifului reglementat de transport de 16 ori.

Vicepreședintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Iacob Cazacu, a declarat că noile tarife nu acoperă cheltuielile, astfel că întreprinderile vor suporta pierderi financiare. El a adăugat că în prezent pierderile se ridică la 3,7-3,9 milioane de lei pe zi. Moldovagaz va ataca în instanță decizia ANRE, a mai spus Iacob Cazacu.

Noile tarife pentru gazul natural și energia electrică vor intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”. Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost operată de ANRE la sfârșitul lunii septembrie 2011, când tariful mediu a fost majorat cu 23,2 la sută, până la 5.664 de lei pentru o mie de metri cubi.

Ministerul Economiei a anunțat că actualmente, Moldovagaz importă gaze de la Gazprom la prețul de 210,21 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, față de 400,47 de dolari cât achita Republica Moldova în octombrie 2011.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente