(studiu) Cât de imuni sunt moldovenii la drogul secolului 21 – jocurile video?

B7WCC8CIgAAfraS
Foto: Photo Credit: twicsy.com

Jocurile video sunt deseori numite drogul secolului XXI. O realitate alternativă care te lasă să fii erou sau un ticălos, să ai puteri supranaturale, să ai mai multe vieți, să omori și să rămâi nepedepsit pentru asta. Poți fi oricine și face orice. Jocurile video nu sunt nimic altceva decât visuri realizate printr-un click și butonarea câtorva combinații de taste.

Industria jocurilor video la nivel global face zeci de miliarde de dolari anual, însă mai puțin în Moldova, care nu intră nici măcar în Top 100 de țări care aduc venituri producătorilor de jocuri video. Magenta Consulting a făcut o cercetare care a aflat care este rata moldovenilor contaminați de microbul gaming-ului.

Așadar, studiul a arătat că 90% din moldoveni nu joacă deloc în jocuri video, doar 3,4% din respondenți recunoscând că joacă zilnic la consolă sau PC, restul fiind prinși în acestea o dată pe săptămână și mai rar.

Gamerii din Moldova sunt în egală măsură în nordul, sudul și centrul țării; sunt atât cu studii superioare, cât și medii sau liceale; sunt atât liberi profesioniști și deținători de afaceri proprii, cât și casnici, șomeri și angajați ai companiilor de stat și celor private.

Totuși, dacă e să analizăm moldovenii care joacă în mediul virtual din punct de vedere al vârstei, mediului în care sunt stabiliți și al genului, atunci majoritatea gamerilor din Moldova sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. De asemenea, această categorie de respondenți, activi în jocurile video, este reprezentată în proporție de aproximativ 60% de bărbați și de locuitorii mediului urban.

Conform rezultatelor cercetării realizate de Magenta Consulting, mai bine de jumătate din gamerii moldoveni asortează și sparg bomboane, seamănă, ară și culeg, caută, sapă și găsesc comori pe rețelele de socializare – 65%. 29% în prezent preferă jocurile cu cărți, 22% din respondeți aleg jocurile cu întrecere auto ca în filme și 20% – cele cu strategii. Gameri violenți sunt mai puțini în Moldova, doar 14% din ei preferă jocurile acțiunea principală ale cărora este împușcatul, iar 11% aleg jocurile video în care luptă cu adversarii până la moarte.

Jocuri Video practicate de moldoveni

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 2-10 martie 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente