(video) A murit bunelul lui Dan Bălan. Cine a fost Boris Vasiliev, tatăl Ludmilei Bălan

658x0_1centru+
Foto: Photo Credit: Timpul.md

Cunoscutul activist și profesor Boris Vasiliev, bunelul interpretului Dan Balan, s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani. Fiica acestuia și mama interpretului Dan Bălan, Ludmila Balan, a făcut anunţul pe pagina sa de Facebook.

Boris Vasiliev s-a născut la 25 iulie 1932 în satul Molovata, fostul județ Orhei. La 13 iunie 1941 a fost deportat în Siberia împreună cu familia, de unde în 1946 a fugit. Deși trecuseră zeci de ani de la acele evenimente, amintirile dramatice prin care a trecut l-au marcat pentru toată viaţa. În memoria calvarului şi în speranţa că va transmite adevărul urmaşilor săi, a scris timp de opt ani, o carte-document, „Stalin mi-a furat copilăria”. „Împreună cu mama şi patru surori am fost urcaţi în vagoane pentru vite şi duşi în Siberia, la temperaturi de -45°C. Este o durere a neamului prin ce a trecut poporul basarabean atunci. Am rămas fără nicio oglindire în istoria noastră. N-am dreptul să plec din această lume fără să-mi arăt tulburarea sufletească”, afirma în 2011, supărat pe timpurile sovietice, menţionând că scopul KGB-ului constă nu doar în nimicirea morală a românilor basarabeni, ci şi fizică. Copiilor rămaşi în viaţă li se dădeau 200 de grame de pâine şi 100 de grame de apă clocotită zilnic.

A fost profesor de educaţie fizică în şcoala medie din Sărătenii Vechi, Teleneşti, și este autorul unei metodici de predare a educaţiei fizice în şcoala medie în URSS, 1980. În 2012, profesorul Boris Vasiliev a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Vedeți mai jos două discursuri patriotice ale lui Boris Vasiliev, ținute la cel de-al treilea Congres al Partidului Liberal și la inaugurarea monumentului în memoria deportărilor regimului comunist de la Gara Feroviară din Chișinău:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente