(video) La Mulți Ani, Chișinău! Orașul, filmat de la înalțime cu o dronă, cu ocazia împlinirii a 579 de ani

Снимок
Foto: PC: captură foto YouTube

Pe 14 octombrie 2015, Chișinăul împlinește 579 de ani de la atestare. Cu acest prilej, Inima Moldovei a realizat un video de felicitare în care putem vedea cele mai cunoscute și dragi priveliști ale orașului.

„Moldova începe la Chișinău, schimbarea tot aici începe. De aici plecăm și ne întoarcem înapoi.
Ne plimbăm pe ulicioarele și străzile tale, trăim în sectoarele tale, aici învățăm, cunoaștem și creștem împreună cu tine. Te visăm când nu suntem acasă, ne vine o lacrimă când te vedem de departe și zâmbim când ne reîntoarcem. La Mulți Ani, dragul meu oraș. Ești în inima mea oriunde aș fi!”, a scris creatorul acestui video, SKYDRIVE, în descrierea pe YouTube.

Descoperă mai jos peisajele orașului nostru, cu ocazia serbării împlinirii a 579 de ani:

 

Prima mențiune a târgului Chișinău a fost atestată în anul 1436, grupat în jurul parohiilor Nașterea Fecioarei (Măzărache) și Sfinții împărați Constantin și Elena (Râșcani), având hotar comun cu un sat de pe malul drept al Bâcului numit Visterniceni. Potrivit Wikipedia, Dezvoltarea târgului ca oraș începe odată cu stăpânirea rusească (1812) care alege Chișinăul, rebotezat Кишинёв (Kișiniov), drept capitală a noii gubernii, botezată cu acest prilej Basarabia, după numele purtat până atunci de ținutul moldovenesc anexat de turci între 1484 și 1538 și denumit de ei Bucak (Bugeac).

 

Hrisovul din 1436 care atestă pentru prima dată Chișinăul. PC: wikipedia.org
Hrisovul din 1436 care atestă pentru prima dată Chișinăul. PC: wikipedia.org

În 1834 începe construirea orașului rusesc, cu străzile care se întretaie în unghiuri drepte, deasupra târgului moldovenesc de pe malul Bâcului. Unul dintre cei mai de seamă arhitecți ai orașului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost A. Bernardazzi.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente