(foto, video) O seară de violoncel și pian de la tinerii muzicieni Radu Croitoru și Iulian Ochescu

IMG_7440
Foto: O seară de violoncel și pian cu Radu Croitoru și Iulian Ochescu

Tinerii Radu Croitoru și Iulian Ochescu au susținut un recital muzical de excepție sâmbătă, 10 octombrie, la „O seară de violoncel și pian” în incinta Sălii cu Orgă.

Radu este un tânăr din Moldova, dintr-o familie cu înclinație muzicală, care a studiat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu Prof. Bella Savici, iar anul acesta și-a terminat studiile la UNMB la clasa vestitului profesor Marian Cazacu. Este premiat la numeroase concursuri naționale și internaționale, membru al ansamblului Violoncelissimo, Orchestra Română de Tineret, Chișinău Youth Orchestra și Moldo Crescendo. Colaborează cu Filarmonica Națională din București.

Iulian provine și el dintr-o familie de muzicieni, născut la București. A început studiul pianului la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, absolvind la clasa Prof. Gabriela Enășescu. În prezent este student în anul III în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la clasa Prof. univ. Dr. Dana Borșan. Este câștigător al multor premii naționale și internaționale, participă în numeroase master-class-uri și festivaluri.

 

Iulian și Radu s-au cunoscut la Universitatea Națională de Muzică din București, unde își fac studiile. Au devenit inițial prieteni, iar apoi au creat o colaborare. După concertul ce a avut loc în această sâmbătă la Chișinău, urmează unul comun pe 6 noiembrie la Budapesta.

Într-un interviu pe #diez Radu a menționat că acest gen de evenimente cultivă dragostea pentru muzica clasică. „Știți foarte bine că la capitolul cultură, dar mai ales muzică clasică, suntem cam înapoiați, deci, cred că aceste evenimente au o importanță foarte mare pentru noi și țara noastră. Aș vrea ca toți oamenii să se poată bucura de muzica clasică, la fel cum o fac nemții, francezii sau englezii. Ca să promovăm muzica clasică trebuie să implicăm toate structurile statului, începând cu ajutorul ce vine de sus, ministere, miniștri, diverse granturi și burse, până la site-uri ca #diez, care promovează așa gen de evenimente”, a afirmat Radu.

Iulian, invitat din România, a zis că a venit să cânte la Chișinău ca într-un loc familiar. „Cânt practic pentru același popor, cânt acasă”, a menționat dânsul.

 

Printre cei veniți la eveniment au fost și tineri care au apreciat muzica acestor doi tineri, mulțumindu-le pentru o seară frumoasă cu aplauze.

 

„A fost frumos. E un duet pe care l-am așteptat. Îmi place mult pianul și violoncelul, împreună sună bine. Nu i-am auzit anterior cântând împreună, dar mi-au plăcut mult. I-aș asculta cu o altă ocazie cu plăcere”, a spus Maria.

 

„Mi-am dorit să ajung neapărat la acest concert, deoarece îmi place muzica clasică, o ascult chiar și acasă. Aș vrea ca tineretul să susțină talentele, îmi pare rău chiar că puțină lume apreciază muzica clasică. Nu am avut ocazia să fac cunoștință cu creația băieților până acum, dar mi-au plăcut foarte mult”, a spus Lidia, o altă vizitatoare a evenimentului.

Vezi mai jos câteva poze de la eveniment:

 

IMG_7403

IMG_7421

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente