Anunț de ultimă oră – Suedia a hotărât să meargă împotriva standardelor și să treacă la o zi de muncă de șase ore în loc de obișnuitele opt.
În pofida faptului că numeroase cercetări spun că este o idee rea, majoritatea lucrătorilor din ziua de azi muncesc câte 50 de ore pe săptămână, crezând că vor reuși mai multe și vor aduna beneficiile mai târziu. Potrivit unui studiu publicat în septembrie, la care au participat 600 de mii de persoane, cei care lucrează până la 55 de ore pe săptămână se supun unui risc cu 33% mai mare de a avea un atac nervos sau ictus decât cei care lucrează câte 35-40 de ore pe săptămână, informează Science Alert.
Iată de ce Suedia trece la un nou orar de lucru – șase ore în loc opt ore obișnuite de muncă. Unele companii din țară deja au trecut la acest orar și s-au angajat să treacă prin acest experiment pentru a compara costurile și beneficiile unei zile mai scurte de muncă.
„Consider că o zi de muncă de opt ore nu este într-atât de efectivă precum unii cred. Este destul de dificil să te concentrezi pe o sarcină specifică timp de opt ore. Pentru a face față, sunt incluse pauzele, care fac zilele suportabile. În același timp, este greu de îmbinat cu viața personală”, spune un app developer și CEO al companiei Filimundus.
Compania a trecut la noul orar de muncă încă în 2014, iar lucrătorii au rămas extrem de mulțumiți, pentru că reușesc nu doar să lucreze intensiv, dar și să petreacă mai mult timp cu familia și să facă sport.
În același timp, lucrătorii au fost îndemnați să nu fie dependenți de rețelele de socializare și alte lucruri ce te distrag de la muncă. Acestora nu le-a fost schimbat salariul.
Prin urmare, formula ideală pentru o zi productivă este reducerea acesteia cu două ore, dar și renunțarea la rețelele de socializare pe timp de lucru. Astfel, și muncitorii sunt mai fericiți, dar și producția este mai eficientă, ceea ce au demonstrat companiile care deja au trecut la un asemenea orar de muncă, companii precum Filimundus.