(doc) Participă la Zilele Spațiului Public care se vor desfășura la Chișinău între 6 și 10 octombrie

zsp_afis_web
Foto:Asociația Oberliht invită toți doritorii să ia parte la programul Zilelor Spațiului Public, care se va desfăsura la Chișinău între 6-10 octombrie

Până nu demult, tema spațiului public și democratizării acestuia a fost în mare parte ignorată în discuțiile publice din Moldova. Puținele dezbateri care s-au întâmplat au ținut mai ales de abordări centralizatoare legate de perspective istorico-politice asupra spațiului public: legătura lui cu politicile memoriei (soarta monumentelor de arhitectură și istorie și necesitatea instalării unor noi monumente, procesul de redenumire a străzilor), uzul simbolic al spațiului public etc.

Abia în ultimii câțiva ani, tema spațiului public a început să fie abordată și din perspective descentralizatoare, în care accentul se pune nu doar pe funcția generală a spațiului public, ci mai ales pe modurile în care anumite comunități sau persoane îl utilizează: accesul fizic și simbolic la utilizarea spațiului public al unor grupuri sociale (persoane cu dizabilități/fără adăpost, comunități etnice și religioase, grupurile LGBT etc).

În același timp, prin efortul susținut și concertat al unor inițiative culturale și grupuri locale civice, tema spațiului public a fost, puțin câte puțin, împinsă în discursul public, mai ales în orașul Chișinău. Abordările artistice, pe lângă cele de tip activist au impus o discuție legată în special de procesul de deteriorare a spațiului public din Chișinău – tăierea zonelor verzi, construcțiile ilegale, densificarea urbană în cartierele cu locuințe-tip multietajate, comercializarea spațiului public, administrarea frauduloasă a proprietății publice etc.

Programul Zilele Spațiului Public 2015, organizat de Asociația Oberliht, își propune să realizeze o joncțiune între aceste discuții disparate și, de asemenea, să opereze și alte deschideri cu privire la un oraș post-socialist în proces de transformare. „Încercăm să punem împreună activiști, artiști, arhitecți, teoreticieni, juriști, experți, locuitori ai orașului și factori de decizie din cadrul autorităților de nivel diferit, care vor confrunta diferite viziuni și abordări asupra spațiului public, a rolului artei în spațiul public, a creșterii accesului la spațiul public pentru toate grupurile sociale”, se arată într-un comunicat remis de organizatorii evenimentului.

Scopul Zilelor Spațiului Public este de a oferi, pentru diferiți actori și diferite tipuri de public, o platformă de discuție, sensibilizare și acțiune pe teme și inițiative ce țin de democratizarea, protejarea și deschiderea spațiului public către cetățeni. „Dincolo de temele anunțate în acest an prin programul Zilelor Spațiului Pulblic, urmărim să fortificăm rețelele locale de organizații, inițiative și indivizi, să conectăm experții activi în Moldova cu invitați din alte țări europene și, nu în ultimul rând, să oferim un program cultural pentru chișinăuieni și oaspeții Capitalei prin activarea unor spații publice aflate în situații de abandon sau în pericol de demolare”, mai adaugă organizatorii.

Zilele Spațiului Public 2015 reprezintă un program de ateliere, conferințe, întâlniri și dezbateri publice însoțite de un program cultural, inițiate cu scopul atragerii atenției publicului larg, societății civile și autorităților publice asupra nevoii de a proteja și dezvolta spațiile publice drept parte a unei infrastructuri democratice necesare oricărui oraș.

Programul ZSP este susținut de către Fundația Culturală Europeană drept parte a proiectului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune. Adițional, proiectul beneficiază de susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Forumului Cultural Austriac și Institutului Adam Mickiewicz din Varșovia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente