Călătoria cu trenul Iași-Chișinău este în egală măsură comodă și distractivă, întrucât vei putea nu doar să stai pe locul tău, dar și să cercetezi întregul tren.
Spre exemplu, vagonul de clasa I are două mese – una mare și una mică, iar cei mai norocoși pot sta și lucra la ea.
Vagonul clasei a doua este potrivit pentru familii și găști de prieteni, întrucât scaunele sunt plasate în grupuri a câte patru persoane. De asemenea, poți avea norocul să discuți cu doamna Iulia, însoțitoarea de vagon, care îți va povesti istorii interesante din experiența sa de muncă de peste 25 de ani.
Două vagoane de clasa a treia au locurile amplasate în rânduri a câte cinci scaune, însă și aici cei mai norocoși pot sta la singurele mese amplasate în mijlocul vagoanelor.
De asemenea, dacă îți dorești, poți procura un ceai, o cafea sau ceva dulce de la mini-bufetul din vagonul de clasa I și clasa III.
Prima staționare de după plecarea din Chișinău este în orașul Călărași, unde trenul se oprește pentru două minute în gara feroviară a orașului. Cu ocazia lansării noii curse feroviare, un preot din orașul Călărași a venit să sfințească trenul.
A urmat o staționare la Ungheni. Edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă, împreună cu președintele PL, Mihai Ghimpu, ministrul Transporturilor Iurie Chirimciuc și directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată”, Iurie Topală, au fost întâmpinați cu pâine și sare de câțiva tineri și copii, dar și de șeful gării Ungheni.
La Ungheni trenul staționează din motivul că trebuie să schimbe linia de călătorie spre vama Ungheni-Prut. În vamă trenul se reține pentru aproximativ 30 de minute, însă chiar dacă serviciile de la graniță au reușit să verifice în timp scurt toate pașapoartele, trenul pornește nu mai devreme de ora 10.07. Urmează o călătorie de câțiva kilometri cu o staționare scurtă la Crișnița, apoi în gara marfară Socola, de unde poți lua un autocar de cursă specială spre centrul Iașiului.
Când deja te pornești spre Socola cu intenția de a merge spre Chișinău, trebuie să ții minte că autocarul de cursă specială pornește la ora 16.15 de la cel mai mare Complex Studențesc „Tudor Vladimirescu” de lângă Iulius Mall și deja urmează celelalte stații ca și ale autocarului de dimineață.
În tren găsești un loc special amenajat pentru a putea lăsa bicicleta ta, doar că ea trebuie să fie asamblată total, pentru a reduce spațiul pe care îl va ocupa. În același loc pot fi lăsate și alte vehicule asamblabile, dar este amplasată și o intrare, dar și un WC destinat persoanelor cu necesități speciale.
Curiozitatea zilei a venit de la Iurie Topală, director CFM – deși au fost careva probleme de procurare a biletelor tur-retur online, primul bilet a fost procurat de către un călător din Iași.