Festivalul Ethno Jazz începe astăzi la Chișinău. Ce ne așteaptă la ediția din acest an

IMG_3217
Foto: Conferința de presă pentru deschiderea Festivalului Ethno Jazz 2015, ediția XIV

Astăzi, 24 septembrie, în cadrul conferinței de presă, a fost declarată deschiderea Festivalului Ethno Jazz, ediția a XIV-a. Ediția din 2015 a celui mai renumit Festival de Jazz din Moldova va avea loc în perioada 24-27 septembrie în oraşele Chişinău, Tiraspol și Telenești.

„Bun venit la ediția a XIV-a a Festivalului Ethno Jazz, cu 40 de muzicieni, 17 țări și 14 formații. Este o perioadă parcursă cu dificultăți, dar și cu realizări frumoase, care pot mediatiza jazz-ul în Moldova și mă bucur că de fiecare dată avem o reușită”, cu această declarație a deschis conferința Anatol Ștefăneț, organizator, membrul trupei Trigon.

 

Anatol Ștefăneț, la conferința de presă pentru deschiderea Festivalului Ethno Jazz 2015
Anatol Ștefăneț, la conferința de presă pentru deschiderea Festivalului Ethno Jazz 2015

La cele patru zile de Festival din fiecare an, a fost adăugată încă o zi, care a avut loc ieri, 23 septembrie, la Tiraspol, unde trupele Trgigon, INDUO și Park Stickney Trico au suținut primul concert din cadrul Festivalului Ethno Jazz 2015. „De ce vorbesc despre Tiraspol, pentru că noi de fiecare dată încercăm să ne deplasăm ca să avem un public mai larg și vreau să pun accent pe niște momente de conexiune, pentru că genericul acestui Festival este «toleranța prin muzică, toleranța în politică, în societate, în țară și în lume»”, mai spune Anatol Ștefăneț.

„Festivalul Ethno Jazz devine deja o tradiție și mă bucur că geografia acestuia este din ce în ce mai bogată cu fiecare an”, menționează Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român de la Chișinău.

 

Stânga - Valy Boghean, dreapta - Valeriu Matei
Stânga – Valy Boghean, dreapta – Valeriu Matei

Festivalul este sprijinit de mai multe companii private și instituții de stat, dintre care șapte sponsori sunt autohtoni. „Cu părere de rău, dacă acum doi-trei ani suma acordată de către primărie putea fi echivalată cu cinci-șase mii de euro, acum, această sumă, după toate cotațiile care ne surprind în fiecare zi, ne întristează, pentru că suma oferită în lei rămâne aceeași. Bugetul trebuie făcut în euro, de la bun început și atunci poate reușim să trecem mai ușor peste chestiile de organizare. Cu toate acestea, jazz-ul a învins și e încă o dovadă că arta și artiștii sunt cei care mereu rămân tari în perioada crizei”, susține Lucia Culev, Şefa Direcţiei cultură a municipiului Chişinău.

 

Conferința de presă la deschiderea Festivalului Ethno Jazz 2015
Conferința de presă pentru deschiderea Festivalului Ethno Jazz 2015

„De 14 ani am onoarea să fiu moderator la Festivalul Ethno Jazz și e o fericire absolută. În mod obiectiv, pot declara că acest eveniment are o ținută mondială. Cât despre trupa Trigon, cu 10 înainte de înființarea acestui Festival, ei deja aveau o carieră notabilă și reprezentau această cultură, în totalitate. Din acest considerent, eu i-am plasat pe prim plan atunci când am organizat turnee în Portugalia, Austria, Suedia etc., iar pentru acest Festival, o să aveți ocazia să vedeți unul dintre geniile chitarei, deși astăzi este greu să fii remarcat într-un domeniu în care sunt mulți chitariști. Respectiv, există toate premisele ca acest eveniment să aibă o calitate „ieșită din comun”, a spus Virgil Mihaiu, moderator al Festivalului, membru în juriul ce acordă Premiul European De Jazz.

 

Stânga - Cristina Cojocaru, dreapta - Virgil Mihaiu
Stânga – Cristina Cojocaru, dreapta – Virgil Mihaiu

Reamintim, că la Festival vor participa muzicieni din Austria, Serbia, Bosnia, Bulgaria, Elveția, Vietnam, Franța, Japonia, India, Mongolia, Germania, Cuba, SUA și Italia. Din Moldova, cu muzică bună ne vor bucura Trigon, INDUO, 25th Frame, Valy Boghean Band, plus formația Liberty din Tiraspol.

Vezi aici lista interpreților care vor evolua la Festival.

La Chișinău, Festivalul se va desfășura la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, la Tiraspol – în Palatul Culturii, iar la Telenești la Palatul de Cultură. Prețul biletelor variază de la 100 la 300 de lei. Biletele pot fi procurate doar în Casele Filarmonicii Naționale.

program

Veronica Railean

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente