46 de companii agricole din Moldova vor putea exporta fructe în Rusia

mere
Foto: Fructe din Moldova

46 de producători agricoli din Moldova vor putea, cu începere din 21 septembrie, exporta fructe în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut astăzi de Agenţia federală rusă de supraveghere veterinară şi fitosanitară Rosselhoznadzor care a plasat anunţul pe pagina sa oficială. Astfel, deja peste 70 de exportatori moldoveni au acces la piaţa rusă de fructe.

Potrivit Rosselhoznadzor, inspecţia rusă a decis să continue „experimentul” privind importul de caise, piersici, vişine, cireşe, mere, pere, gutui, nectarine, prune şi porumbele. Aceasta după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse.

Reamintim că „experimentul” a fost iniţiat de inspecția rusă pe 12 iunie 2015, atunci când a trecut un an de la introducerea embargoului. Rosselhoznadzor a anunţat că a oferit dreptul de export unor companii din Moldova.

Moldova.org precizează că Agenţia federală de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Ulterior, Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Ca urmare a deciziei Moscovei, cel mai mult au avut de suferit producătorii de mere şi prune. Datele statistice arată că aproximativ 90 la sută din exporturile de mere și 80 la sută din exporturile de prune erau direcționate spre Federația Rusă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente