Moldova a coborât 9 poziții în clasamentul mondial al celor mai libere economii

cobor
Foto: PC: Moldpres

Republica Moldova a fost plasată pe locul 103 din 157 de ţări incluse în clasamentul celor mai libere economii din lume, realizat de Institutul canadian Fraser. Cu un scor de 6,63 puncte din 10 posibile, Moldova a coborât nouă poziţii comparativ cu topul precedent.

În clasamentul realizat în baza datelor din anul 2013, Republica Moldova s-a clasat după Belize şi Serbia şi a devansat așa state ca Thailanda, Sri Lanka şi Columbia, care se situează pe poziţiile imediat următoare, potrivit studiului „Economic Freedom of the World: 2015 Annual Report”.

Scorul înregistrat de economia moldovenească este într-o uşoară scădere, de la 6,67 puncte la 6,63 în raportul din acest an, ca urmare a unui scor mai scăzut la categoria reglementarea pieţei forţei de muncă şi reglementarea mediului de afaceri.

România ocupă locul 17, iar Federaţia Rusă a fost plasată pe poziţia 99. Printre primele 30 de ţări cu cele mai libere economii se numără Georgia (locul 11), Armenia (18), Lituania (19) şi Estonia (locul 22). Ucraina este plasată în subsolul clasamentului (locul 128). Cele mai înalte rezultate în clasamentul Fraser le-au obţinut Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă şi Emiratele Arabe Unite.

Raportul realizat de Fraser Institute analizează gradul în care politicile şi instituţiile unei ţări susţin libertatea economică prin intermediul a 42 de indicatori, care se grupează după cinci domenii majore: mărimea intervenţiei Guvernului în economie (determinată ca nivel al cheltuielilor guvernamentale, al impozitelor şi taxelor, întreprinderi publice), structura sistemului juridic şi protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetară, libertatea comerţului internaţional, reglementări în domeniul creditării bancare, al muncii și mediului de afaceri. Un punctaj mai apropiat de 10 indică un nivel mai ridicat de libertate economică. Republica Moldova a luat un punctaj de 9,7 puncte (locul 17 în lume) în domeniul creditării bancare.

Institutul Fraser este o organizație publică canadiană independentă de cercetare și de învățământ, cu o rețea globală de 86 de filiale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente