Fenomenul de azi din Chișinău: În Moldova e ceață, iar România informează despre fumul din Ucraina

ryibalyov
Foto: PC: Faceboook/Roman Rîbaliov

Dis-de-dimineață, locuitorii Chișinăului și nu numai au putut observa un fenomen ciudat. Parcă era ceață, însă mirosea și a fum. Echipa #diez a încercat să găsească o explicație. Iată ce am găsit.

Ceață

După o perioadă îndelungată de caniculă, astăzi, zona de centru a țării a fost învăluită de ceață densă. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), instituţie subordonată Ministerului Mediului, infirmă zvonurile precum că ceaţa de azi dimineaţă de deasupra Chişinăului ar fi un smog şi precizează că aceasta nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor. Serviciul Hidrometeo menționează că aerul cețos este caracteristic pentru zilele de toamnă: „Nu trebuie să ne speriem, fenomenul este absolut normal. S-a vehiculat că ceața a apărut din locurile mlăștinoase bogate în turbă din Ucraina sau chiar că este o urmare a incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Kiev. Afirmațiile că acestea au generat creşterea nivelului de poluare a aerului atmosferic sunt nefondate”.

„Astăzi, în data de 4 septembrie, în marea parte a teritoriului Republicii Moldova s-a atestat aer ceţos. Acesta s-a format ca rezultat al răcirii vremii în primele ore ale dimineții. Aşadar, temperatura aerului s-a micșorat şi umiditatea s-a majorat, iar masele de aer sunt stabilite ca rezultat al vitezei reduse a vântului.

În rezultatul investigaţiilor efectuate, atât în data de 3 septembrie, cât și în dimineaţa zilei de astăzi, de către Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, s-a constatat că nivelul poluanților în aerul atmosferic din municipiile Chişinău şi Bălţi este unul redus. De asemenea, s-a atestat un nivel redus al calității aerului atmosferic în orașele Râbnița, Bender și în mun. Tiraspol. Depăşiri ale normelor sanitare în localitățile monitorizate au fost înregistrate pentru perioade scurte de timp”, se menționează în comunicatul SHS.

Potrivit sinopticilor, după-amiază ceața va dispărea complet, iar la această oră ea se menține doar în Chișinău.

Ministerul Mediului a dat dispoziţie Serviciului Hidrometeorologic de Stat să monitorizeze minuțios și periodic, 24 de ore din 24, calitatea aerului din Republica Moldova, prin staţiile de monitorizare, actualizând modelul de prognoză pentru încă 36 de ore, în cursul dimineții de mâine.

Fum

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Ucrainei că, urmare a incendiilor forestiere produse, începând cu data de 31 august 2015, sunt afectate porțiuni întinse de pădure aflate în proximitatea Kievului (între localitățile Brovari și Zazimia – aproximativ 30 de hectare, între Koblița și Pădurea Mare din raionul Gorodianskii – aproximativ 24 de hectare), precum și în cartierul Darnița – pădurea Belodebrovskii, situația agravându-se semnificativ pe parcursul zilei de 3 septembrie 2015.

Fumul se simte puternic pe întreg teritoriul capitalei Kiev. Conform măsurătorilor efectuate de stația sanitaro-epidemiologică din Kiev, concentrația de dioxid de sulf în aer depășește de la cinci până la opt ori norma admisă, provocând iritații ale tractului respirator.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente