De la Est la Vest – Mesajele de felicitare ale oficialilor pentru Moldova independentă

collage
Foto:PC: colaj #diez

La 24 de ani de independență Moldova a primit mesaje de felicitare din partea oficialilor locali dar și internaționali. Felicitările au venit cu îndemnuri, sfaturi dar și opinii față de dezvoltarea țării noastre în această perioadă.

Mircea Snegur

 

Mircea Snegur PC: rasputin.md

Într-un interviu acordat postului Radio Moldova Actualități primul președinte al Republicii Moldova a i-a felicitat pe cetățeni cu prilejul Zilei Independenței:

„Astăzi putem afirma cu certitudine că Republica Moldova s-a constituit ca stat democratic, cu cetăţeni liberi în gândire, exprimare şi acţiuni, cu toate atributele statale necesare şi cu propriul sistem de securitate, bazat pe drept, în care sunt respectate drepturile omului conform standardelor internaţionale, cu o economie de piaţă în curs de afirmare.

Perioada imediat de după proclamarea independenței a fost una dificilă, încărcată cu probleme pe toate dimensiunile. Urma să purcedem la edificarea propriu-zisă a statului și aceasta în lipsa experienței în domeniul construcției statale, a legilor de rigoare. Nu eram cunoscuți în lume și nu aveam încă o susținere consolidată din partea comunității internaționale. În schimb, se evidențiau gradul înalt de responsabilitate și voința pronunțată a forțelor politice democratice, a reprezentanților lor în Parlament și Guvern, de a munci cu sârguință și ardoare pentru suplinirea acestor goluri și depășirea greutăților existente. La momentul respectiv nu erau alte interese decât crearea bazei pentru edificarea statului, paralel cu soluționarea multiplelor probleme vitale pentru oameni. Până la urmă s-a reușit, statul Republica Moldova a fost creat. În aspect spiritual s-a revenit la tot ce e al nostru, limba română, grafia latină, istorie, tradiții strămoșești, credință etc. Pe plan extern, Republica Moldova este recunoscută de toată lumea, menține relații diplomatice cu majoritatea țărilor, este membră cu drepturi depline a tuturor organizațiilor internaționale, mondiale și europene, politice, culturale, de securitate, creditar-financiare.

Doresc să felicit cetățenii Republicii Moldova cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței, dorindu-le sănătate, optimism și succese pe viitor.”

 Petru Lucinschi

 

Petru Lucinschi PC: publika.md

Pentru Radio Moldova Actualități, cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova a spus:

„Independenţa unei ţări este un eveniment fundamental în dezvoltarea ţării. La noi, îşi are speficificul său, fiindcă ea a fost posibilă totuşi în rezultatul destrămării Uniunii Sovietice. Deci noi, plata ceea care se dă pentru independenţă n-am plătit-o atunci şi acum, în decurs de 22 de ani, plata asta să presupunem, ne-am răsplătit.

Noi trebuie să înțelegem că independența nu-i ceea ce se gândesc unii, dar ce mi-a dat independența aceasta? Trebuie să ne punem întrebarea ce am făcut noi ca țara să fie independentă? Dacă noi recunoaștem lucrul acesta, noi trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat această posibilitate să avem o țară independentă. Pentru aceasta, trebuie măcar cinci procente să țineți minte că mai este statul, care trebuie să aibă niște drumuri bune, un învățământ, o poliție cumsecade, o justiție cinstită. Noi trebuie să plătim pentru lucrul acesta. Dacă noi ținem cont măcar de cinci procente din interesul țării și fiecare își respectă aceasta, vreau să vă spun că țara are o perspectivă foarte bună.

Era o cale de a ne reîntoarce înapoi, fiindcă în acești șase ani economia a degradat și era a doua direcție, că noi trebuie să continuăm calea de integrare în Europa, fiindcă de la bun început, de la declararea independenței, orientarea aceasta a fost pusă la baza dezvoltării țării. Noi am decis că trebuie să mergem pe calea reformării economiei, pe bazele economiei de piață, bazele să spunem așa, europene. În 1997 au fost făcuți primii pași de acuma și eu am hotărât că noi trebuie să continuăm această linie de integrare europeană, cu păstrarea relațiilor cu tradiționalii noștri prieteni și parteneri, România, Ucraina și Rusia.”

 

Vladimir Voronin

Vladimir Voronin PC: ziuaconstanta.ro

„Pentru orice ţară, pentru orice cetăţean, obţinerea independenţei este un eveniment foarte înalt apreciat şi recunoscut. Noi toţi cetăţenii Republicii Moldova suntem obligaţi să facem tot ce este necesar pentru ca această independenţă declarată să fie deja completată cu mai multe componente, ce în mare măsură au să demonstreze că într-adevăr Republica Moldova este o ţară independentă”, declarat cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova pentru Radio Moldova Actualități.

„Nu ne-au ajuns capacități, în orice caz la cei care au fost primii care au format organele de conducere după declararea independenței. Cu părere de rău, nici experiență nu era, nici nu avea de unde să fie, dar nici capacități de a ne folosi de acest patrimoniu foarte dezvoltat, foarte bogat, care noi l-am moștenit după ce a fost declarată independența.

Noi suntem toți împreună capabili să facem lucruri bune, trebuie numai ca și cetățenii la general, toată țara, mai ales în primul rând acei care intră în lista alegătorilor să conștientizeze pentru cine votează, pentru ce votează și ce viață vor ei să aibă după aceste alegeri. Perspectiva se pornește de la oameni, de aceea trebuie să păstrăm cât mai mult și cât mai repede să luăm măsuri de a păstra patrimoniul omenesc care-l avem noi astăzi în societate. Și nu în ultimul rând, să ne conducem de interesul nostru național, nu să urmăm cu ochii închiși, urechile astupate, ceea ce ne vorbesc nouă de la Occident sau de la est sau din altă parte, dar să ne conducem de acele interese care țin de ceea ce trebuie făcut în Moldova, ceea ce trebuie de dezvoltat în Moldova și ceea ce este posibil de făcut.

„Cu toate greutățile și toate problemele ce țin de dezvoltarea Republicii Moldova pe parcursul acestor ani, totuși noi nu trebuie să ne dezamăgim și să pierdem credibilitatea față de aceea că Moldova totuși o să reînvie, o să se ridice. Noi trebuie să avem grijă de țara noastră și trebuie să facem totul ce este posibil pentru ca Moldova să fie cu adevărat independentă, independentă politic, economic, social, uman, independentă conștient, anume prin aceea că așteptăm o dată în an și sărbătorim Ziua Independenței. Cu această zi a Independenței, cu această perspectivă, cu această credibilitate față de Republica Moldova, față de statul nostru, eu felicit cetățenii Republicii Moldova și doresc ca această independență să fie realizată.”

 

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor

Igor Dodon PC: actualitati.md

„Din păcate, astăzi, după 24 de ani, situaţia din Republica Moldova este mai gravă practic la toţi indicatorii decît atunci cînd am obţinut independenţa. Unicul lucru de care ne putem mîndri este faptul că avem ţara noastră. Totuşi, din păcate, o parte din clasa politică din Moldova nu acceptă această realitate şi lansează semnale concrete, precum că ar trebui să ne pierdem suveranitatea prin unire cu România. Aniversarea a 24 de ani de independenţă vine să găsească Moldova dezmembrată din punct de vedere teritorial, cu o societate divizată. Peste o treime din populaţie este plecată peste hotare.

Cred că toţi cetăţenii, indiferent de preferinţele politice pe care le au, indiferent de viziunile geopolitice, trebuie să se consolideze pentru a-i înlătura pe oligarhi din funcţiile-cheie ale ţării noastre. Acesta ar trebui să ne fie scopul comun pentru viitorul apropiat.”

 

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal

Mihai Ghimpu PC: IPN

„27 august înseamnă ruperea de Imperiul care ne-a ocupat și obținerea libertății, dar nu pe deplin, întrucât am fost răpiți de la sânul Patriei-Mame. Votând independența, o bună parte din noi de fapt am votat mișcarea spre unitatea neamului, iar astăzi, fiind independenți, putem să luptam în continuare pentru visul pe care îl aveam noi atunci, cei care am votat.

Cel mai important este că votând pentru independența republicii, am revenit la tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri – limbă, cultură, tradiții și obiceiuri, tot ceea ce a construit de ani de zile națiunea, căci doar făcând parte dintr-o națiune poți avea valori naționale. În al doilea rând, am obținut dreptul de a ne construi un viitor european, că ne-a așezat Dumnezeu în inima Europei.

Independența presupune să trăiești cu propriile viziuni, gânduri, cu propria decizie asupra prezentului și viitorului,  să continui ceea ce ne-au lăsat strămoșii, căci doar fiind independenți putem dezvolta ceea ce ne-au lăsat străbunii noștri. A fost o luptă foarte grea, muncă de zile și nopți, am fost bătuți, închiși, amenințați,  chemați prin judecăți, pentru că niciodată Imperiile nu au acceptat libertatea teritoriilor ocupate. Și mai dură și grea a fost lupta pentru limbă română și alfabet, au organizat comitete, adunări, doar ca să respingă cererea noastră, se dorea continuitatea ocupației – să trăim în baza limbii, literaturii și culturii ruse. Aceasta luptă grea cerea mult curaj, dacă nu  erai din cei care să mergi înainte, să lupți, astăzi nu am fi sărbătorit independența.

Le mulțumesc tuturor celor care au participat la această luptă, le mulțumesc și tuturor cetățenilor care au sprijinit lupta pentru libertate, întrucât numai omul liber își poate trăi viața așa cum își dorește, dacă nu ești liber, ești doar un robot care acționează la comanda unui buton. Trăiască Independența, trăiască Libertatea, înainte spre Unitate!

Știu că ne este greu, unora mai puțin, altora mai mult,  dar aceste greutăți pot fi rezolvate doar dacă mergem înainte, fortificând această  independență, dezvoltând și întărind această libertate și realizând obiectivul de astăzi  – Integrarea Europeană. Numai în Familia Europeană vom putea trăi în baza valorilor noastre, interacționând cu valorile europene, căci doar așa putem schimba viața fiecărui cetățean – să scăpăm de sărăcie, mizerie, corupție, hoți, mafie, fiindcă acolo unde primează valorile, mor interesele meschine, trădările de neam, pentru că societatea este puterea, dar nu funcția, iata de ce cred că în pofida greutăților pe care le avem, trebuie să ne mândrim că suntem independenți. Vă doresc multă răbdare, curaj, demnitate și astfel vom realiza ceea ce ne dorim atât de mult: Libertate deplină, Dreptate, Bunăstare și un viitor mai bun.”

 

James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova

Ambasadorul SUA în Republica Moldova PC: Europa liberă

„Sunt în Moldova de câteva luni dar deja am îndrăgit această țară”, își începe ambasadorul SUA mesajul de felicitare pentru cetățenii țării noastre la 24 de ani de la proclamarea Independenței. Continuarea o vedeți în video:

 

Prikka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău

Pirkka Tapiola PC: Ziarul național

„Independența înseamnă posibilitatea de a-ți decide  viitorul de-sine-stătător. Pentru a avea însă succes trebuie să faci multe reforme, să continui drumul care a fost început. Cred că Republica Moldova este cu adevărat o țară independentă, dar pe lângă instituții trebuie să își consolideze, prin intermediul reformelor, statul de drept și să edificare o națiune civică.”

 

John Kerry, secretarul de stat al SUA

John Kerry PC: telegraph.uk

„Statele Unite îndeamnă Moldova să depună eforturi și în continuare pentru a întări puterea legii și salută angajamentul său pentru un viitor European, reflectând valorile libertății și democrației.
Când eu am vizitat Moldova în 2013, însumi am văzut dorința oamenilor Moldovei să construiască un viitor democratic și prosper. Astăzi, eu reafirm angajamentul nostru să sprijinim aspirațiile Moldovei.

Puteți fi siguri că America va rămâne neclintită în suportul său pentru suveranitatea Moldovei și integritatea sa teritorială, precum și va continua să joace un rol activ în negocierile din formatul „5+2”, pentru a rezolva în mod pacifist disputa transnistreană.”

 

Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis

„M-am bucurat mult să vă reîntâlnesc recent la Suceava, unde am reconfirmat susținerea totală a României pentru procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Reușitele de până acum de pe acest drum relevă capacitatea Republicii Moldova de asumare și atingere a unor obiective ambițioase. Consolidarea pe mai departe a acestor realizări va conduce cu siguranță la împlinirea aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova. România vă va fi și în viitor alături în acest efort.

Asigurându-vă, încă o dată, de întreg sprijinul meu și al României pentru dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, pentru consolidarea pe mai departe a patrimoniului nostru spiritual comun, vă rog să primiți, domnule Președinte, expresia deosebitei mele considerații.”

 

Barack Obama, președintele SUA

Barack Obama

„Statele Unite sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova și consideră acest lucru cel mai bun garant al securității și prosperității Republicii Moldova. Suntem bucuroși să vedem progresele continue ale Republicii Moldova în consolidarea statului de drept, continuarea reformelor, asigurând un viitor stabil și prosper. Cunoaștem că procesul de reformare este în desfășurare, iar Statele Unite sunt pregătite să vă ajute.”

 

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse

Vladimir Putin PC: cyd.ro

„Sunt sigur că dezvoltarea relațiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei și cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetățenilor ambelor noastre state și este în conformitate cu întărirea stabilității și securității regionale și europene.”

 

François Hollande, președintele Franței

Francois Hollande

„Îmi doresc ca relațiile de prietenie și cooperare între țările noastre să se consolideze în continuare. Recenta numire a noului Guvern sper că va permite continuarea dialogului politic între țările noastre , care a fost deosebit de fructuos în ultimii ani. În această ordine de idei, întâlnirea noastră din luna mai, pe marginea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, este un pas suplimentar pentru aprofundarea relațiilor noastre.

Este important să profităm de aceste legături pentru a conlucra în diverse domenii: francofonie, schimburi de experiență privind guvernarea, în domeniul patrimoniului și, de asemenea, să intensificăm relațiile noastre economice.

Doresc, în aceeași măsură, să dezvoltăm cu Republica Moldova legături în domeniul mediului înconjurător. La sfârșitul acestui an, Franța va găzdui, la Paris, conferința COP21. Obiectivul nostru este de a construi împreună „Alianța de la Paris pentru Climă”, în care țara Dumneavoastră își va regăsi pe deplin locul.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente