Într-o conferință de presă susținută de reprezentanții organizațiilor societății civile, Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a criticat intenția Corinei Fusu de a schimba regulamentul conform căruia sunt aleși directorii de școală. El spune că noua modificare, odată adoptată, ar putea deveni o pârghie prin care directorii de școli vor fi controlați politic.
În forma sa nouă, Regulamentul nu va mai cere de la candidații la fotoliul de director de instituție de învățământ să treacă testul online pentru a obține un certificat cu care să plece la concurs. De asemenea, se propune excluderea termenului de șase luni pentru interimatul funcției de director și extinderea acestuia, informează Agora.md.
Vorbitorii de la conferință de presă nu sunt de acord cu aceste prevederi. „La concursul pentru ocuparea funcției de director sunt admise doar persoanele care au un nivel suficient de cunoștințe și competențe. Acest lucru se face printr-o testare online, conform regulamentului încă în vigoare. Astfel este exclus factorul subiectiv din evaluare și dacă pretendentul acumulează puncte suficiente, i se oferă un certificat. După primirea lui, urmează interviurile”, a explicat Arcadie Barbăroșie procedura.
Potrivit lui, ar exista două motive din care Ministerul Educației ar vrea să le omită. „Este dorința noii echipe de a controla numirile în funcție de directori, dorința de a-și impune candidații în funcții pentru a-i controla politic. Partidul care vine la Educație va forța directorii de școli să promoveze un anumit tip de comportament electoral. Al doilea ar fi traficul de influență și corupție politică”, este de părere Barbăroșie.
Noua echipă a Ministerului Educației propune și eliminarea limitei de șase luni la interimatul funcției de director. „Asta înseamnă că un director interimar poate gestiona instituția timp nelimitat. Directorul interimar nu este protejat de lege. Dacă perioada se extinde, directorul interimar poate fi supus presiunilor politice”, a mai subliniat expertul.