Angajamentul civic al tinerilor (1): Victoria Morozov, Adrian Pleșca și Dumitrița Axenti

collagemts
Foto:Colaj #diez

Ziua internaţională a tineretuluia fost celebrată la data de 12 august. În fiecare an, această zi internațională își îndreaptă atenția asupra unei chestiuni de ordin legal, cultural, economic sau social cu care se confruntă tinerii și marchează importanța tineretului ca parte a schimbării societății în care trăim.

Tema acestui an a fost „Angajamentul civic al tinerilor”. Națiunile Unite a desfășurat o campanie online prin intermediul căreia tinerii își și-au putut împărtăși istoriile și ideile legate de activitățile de angajament civic prin distribuirea fotografiilor/opiniilor/ideilor/experiențelor care transmit un mesaj de angajament civic. Ministerul Tineretului și Sportului a marcat Ziua Internațională a Tineretului prin promovarea istoriilor de angajament civic a tinerilor din Moldova. Iată câteva din ele.

Victoria Morozov

Voluntariatul este domeniul care m-a inspirat să mă implic în viața socială, m-a ajutat să exersez, să experimentez cu propria-mi personalitate și mi-a deschis noi orizonturi care în finalitate m-au dezvoltat și continuă să mă dezvolte ca cetățean responsabil din cadrul unui stat.

A fost o provocare, aparent imposibilă, de a combina voluntariatul, dorința de a călători și de a aduce o contribuție pozitivă în societate cu viața mea profesională. Paradoxal, dar anume voluntariatul a reușit să îmbine armonios visele, cariera și să-mi creeze oportunități de a-mi asuma anumite angajamente civice.

Fiind implicată într-o multitudine de proiecte sociale naționale și internaționale, coordonînd 5 ediții a Festivalului Voluntarilor, participînd la zeci de schimburi de experiență în afara țării, și găzduind peste 700 de voluntari internaționali în R. Moldova a fost experiența care m-a pregătit ca în 2008 împreună cu 2 voluntare engleze să înregistrăm o Asociație de Caritate în Marea Britanie cu denumirea „The Moldova Project” (TMP). Scopul TMP este de a susține persoanele în dificultate din R. Moldova.

Până în prezent găzduiesc, anual, peste 100 de voluntari internaționali (din Marea Britanie, SUA, Germania, Norvegia, Italia, Slovacia, Canada, etc); susțin și creez oportunități pentru familii social-vulnerabile cu mulți copii; ghidez organizarea a zeci de acțiuni de colectare de fonduri în Marea Britanie pentru implementarea proiectelor în R. Moldova; organizez și ofer training-uri pentru tineri pe diverse subiecte; intervin în soluționarea problemelor de sănătate a copiilor și familiilor acestora; organizez proiecte de construcție și pur și simplu distrez copii în dificultate; iar cel mai important este că ofer oportunități oamenilor de a-și crea o viață mai calitativă, respectiv o generație de copii mai fericiți.

Adrian Pleșca

11203103_911370035594216_5849009964196463476_n

Mi-am început activitatea civică pe la 12 ani când îmi făcusem un blog pe care criticam ce nu îmi plăcea în societatea noastră. Cu timpul platforma mea de manifestare nu mai era mediul on-line, ci cel offline. Primul angajament asumat de mine a fost să promovez blogging-ul printre tineri, ceea ce fac și acum. Apoi, a fost încercarea mea de a ridica standardele scurtmetrajelor low-budget din țară. Am încetat să fac scurtmetraje când câștigasem titlul de cel mai bun scurtmetraj a anului. Aveam 13 ani pe atunci.

Apoi a fost dorința de a ridica standardele voluntariatului în Moldova. Mult timp, am condus una dintre cele mai influente organizații de tineret din țară, dar tentativele mele s-au spulberat într-o secundă când am înfruntat direct sistemul învechit și birocratic. Acum sunt coordonatorul celui mai mare proiect de dezvoltare urbană din țară și lupt pentru ca orașul nostru să aibă mai multe zâmbete, mai multă căldură si ca autoritățile să fie la maximum de eficiente, pentru ca în final noi să avem un #orașpentruoameni și nu pentru mașini sau pentru primar.

Deseori, sunt întrebat de ce fac acest lucru și de ce mă dedic atât de mult scopurilor, dar, nu mie sau apropiaților. Răspunsul încă nu l-am găsit. Probabil, am un spirit civic înnăscut și pentru mine fericirea e atunci când văd că lucrurile din jurul meu se schimbă spre bine. Și de ce să nu depun și eu ajutor ca să-mi ating fericirea?

Nu pot spune că impactul activităților mele a fost mare sau mic. A fost pe măsura efortului depus. Eu știu ca pot și mai mult și din acest motiv îmi dau zilnic un Challenge să ridic standardele mele personale. Activismul civic are un avantaj foarte mare. Odată ce proiectele tale cresc ca importanță, crești și tu cu ele și acest lucru se simte foarte bine când observi că posezi un mod special de a face totul si datorită acestui mod, ajungi la înălțimi despre care doar visai cu un an în urma. Zilnic îmi spun că va veni ziua când nu voi putea fi la fel de activ și dorința mea e să văd că generația care vine din urmă a preluat ceva și sunt mai buni ca mine, din acest motiv încurajez cu tot sufletul toți tinerii care vor alege să se dedice comunității. Nu vă va părea rău, vă promit.

Dumitrița Axenti

11800554_870361483000044_963606128085600520_n

De aproape patru ani fac parte din Consiliul Consultativ din Ungheni și Consiliul Național Consultativ al Copiilor. Fac parte din acest proiect și pot spune cu mîndrie că sunt o tînară cu spirit civic bine dezvoltat și o persoană cu multe perspective.

Ceea ce fac eu la acest proiect mă ajută să îmi formez o personalitate puternică care e pregătită pentru noi încercări și provocări. Monitorizînd, analizînd și evaluînd ani la rînd serviciile prestate copiilor defavorizați, precum Asistența Parientală Profesionistă, Tutelă-Curatelă sau activitatea Centrelor de Zi mi-am dezvoltat noi abilități și mă dezvolt continuu. Am învățat că pot crește ajutîndu-i pe cei din jurul meu. Misiunea mea în acest proiect este de a promova drepturile copiilor. Ei sunt viitorul, ei sunt cei ce urmează să aducă prosperitate acestei lumi, și doar incurajîndu-i și oferindu-le șansa de a se face auziți ei pot deveni ceea ce visează, adică OM!

Voluntariat pentru mine înseamnă nuanțe de roz ce acoperă tristeți și fețe plînse, înseamnă raze de soare ce pot trece și prin crăpături de uși închise, înseamnă trepte ce duc spre noi orizonturi de vis!

Eu prin acest proiect mă afirm, asta înseamnă că contribui la dezvoltarea spiritului civic al tuturor tinerilor, și mă încurajez pe mine, în primul rînd, să cred că societatea în care trăiesc este într-o continuă dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente