Deja de o săptămână autoritățile ruse distrug tone de produse alimentare care provin din Uniunea Europeană și sunt puse sub embargou. Acum au început să dea foc și la florile olandeze, sub pretextul că acestea ar putea fi infestate.

Oficialii ruși spun că bulbii proveniți din Olanda, care aprovizionează o mare parte din piața de flori de circa 2,5 miliarde de dolari din Rusia, prezintă riscuri de siguranță, întrucât ar putea fi infestați, transmite infomoldova.net.

„Acestea sunt flori din Olanda, infestate cu tripsul occidental al florilor”, explică Ekaterina Slakova, inspector sanitar șef al agenției federale ruse de control veterinar și fitosanitar Rosselkhoznadzor, în timp ce imaginile de televiziune arătau lucrători dând foc la cutii pline cu trandafiri.

Criticii spun că „războiul florilor” marchează  o deteriorare și mai mare a relațiilor cu Occidentul și reprezintă represaliile Moscovei față de ancheta efectuată de olandezi în cazul prăbușirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât în iulie 2014 în estul rebel al Ucrainei.

Autoritățile ruse iau în considerare interzicerea importurilor de flori din Olanda, țara care exportă până la aproximativ cinci procente dintre florile sale în Rusia.