În ultimul timp, s-au întețit cazurile de intoxicație cu pepene verde. Acestea pot apărea dacă pepenii sunt crescuți în condiții incorecte și sunt contaminați.
Echipa #diez a scris niște sfaturi despre cum să alegi corect pepenii. Totuși, dacă deja ai consumat pepene și ți s-a făcut rău după aceasta, trebuie să urmezi niște recomandări.
Conform specialiștilor, primele simptome de intoxicare apar în decurs de câteva ore de la consumul alimentului și acestea pot fi: dureri în regiunea abdomenului, diaree, grețuri, vomă, deshidratare și slăbiciune generală.
În primul rând, este indicat să bei cât mai multe lichide și să te odihnești. De asemenea, este recomandat să eviți administrarea medicamentelor antidiareice, deoarece acestea încetinesc procesul de eliminare a bacteriilor din organism.
Pentru a controla greața și voma:
# evită alimentele solide;
# diminuează consumul de băuturi carbogazoase;
# evită consumul de alimente prăjite, grase și dulciurile;
# consumă alimente ușoare precum supele sau legumele fierte;
Pentru a preveni deshidratarea:
# consumă cât mai multe lichide, în special apă și ceaiuri din plante;
# evită consumul de cafea și băuturi cofeinizate;
După încheierea episoadelor de vomă și diaree este indicat să consumi alimente ușoare precum orez fiert, cereale integrale și supe. De asemenea, poți consuma și un pahar de lapte.
Dacă au trecut 24 de ore și încă te mai simți rău, adresează-te de urgență la medic și informează-l despre toate detaliile, precum ar fi cantitatea harbuzului consumat, locul de unde a fost procurat și altele.
Medicii recomandă de a se evita tratamentele acasă, deoarece acestea pot genera complicații.