În contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod portocaliu de caniculă în toată țara, este bine să cunoaștem niște reguli care ne ajută să prevenim insolația.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 22-27 iulie 2015, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, temperatura aerului va atinge valori de 33°C și mai mult, iar în weekend prognozându-se maxime de 33-38°C.

Totodată, Ministerul Sănătății atenționează că au fost înregistrate primele cazuri de insolaţie.

În acest context, pentru a preveni efectele negative ale caniculei asupra sănătăţii se recomandă populației să respecte următoare reguli:

#1. Evitarea expunerii îndelungate la soare. Utilizarea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie). Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare două ore.

#2. Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, de culori deschise, confecţionată din materiale cu fibre naturale și încălţămintea comodă.

#3. Consumarea zilnică a cel puţin de doi litri de lichide (sucuri, apă minerală şi plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura mediului);

#4. Evitarea consumului de cafea, a băuturilor alcoolice, inclusiv berea și a băuturilor fierbinți.

#5. Consumarea zilnică de fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei. De asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorită efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.

#6. Evitarea consumului de alimente cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatele prăjite, afumate, semifabricatele, fast-food etc.

#7. Angajatorii, în perioada caniculară, vor asigura salariaţii cu cantităţi suficiente de lichide – nu mai puţin de 2,0 – 2,5 litri pentru o persoană.

#8. Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice, în special pentru copiii de vârstă fragedă şi pentru persoanele în etate, se recomandă doar în orele de dimineaţă sau seara după ora 19.00.

#9. La expunerea îndelungată la soare pot apărea arsuri locale ale pielii, mai întâi pe umeri şi nas, urmate de febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greaţă, vomă şi în cazuri grave – pierderea cunoştinţei. Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii până la vârsta de 15 ani, persoanele de vârstă înaintată, cu maladii cardiovasculare şi hipertensiune. Categoric nu trebuie expuşi razelor solare copiii până la un an.

#10. La apariţia semnelor de insolaţie (febră, dureri de cap, ameţeli, dereglarea respiraţiei, mărirea frecvenţei bătăilor de inimă, etc.) adresați-vă după ajutor medical.

#11. Până la sosirea ambulanței se recomandă de culcat bolnavul la umbră, hainele strâmte sau cravata vor fi înlăturate, pentru a elibera căile respiratorii Se vor aplica comprese reci pe cap, la ceafă, sub braţ, pe torace sau abdomen. Nu se recomandă băi foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fără consultația medicului.