(vox) Ce cred tinerii despre regula de a oferi locul în transportul public

page1
Foto: PC: colaj #diez

Actualmente, tinerii sunt deseori acuzați, mai ales de persoanele mai în vârstă, că fac multe greșeli. Una dintre cele mai frecvente observații la adresa tinerilor este, fără dubii, comportamentul acestora în transportul public și anume atunci când nu oferă locul altor persoane.

Ce cred tinerii despre regula de a oferi locul în transportul public, dar și care sunt motivele pentru care unii dintre ei nu o fac, aflați în articolul realizat de echipa #diez.

Silvia Cigoreanu, Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moldova, Facultatea Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice

Transportul public ierarhic reprezintă o necesitate socială care merită o atenție deosebită. În Republica Moldova, nu putem nega faptul că, călătoriile cu transportul public sunt destul de aglomerate și obositoare, capacitatea transportului urban și interurban neacoperind asigurarea cetățenilor cu locuri la distanțe lungi și scurte. Astfel, ne aflăm într-o permanentă confruntare, cedăm sau nu locul. Fiind o persoană tânără și activă, mizez permanent pe prioritatea mea de a fi în stare să parcurg distanțe lungi în picioare. Cedez din plăcere locul în transportul public persoanelor mai în vârstă, femeilor însărcinate, copiilor și persoanelor cu dizabilități. Uneori mă abțin să cedez locul din diverse motive: nu pot accepta bruscarea și nerespectul celor maturi față de cei tineri. În opinia mea, fiecare este în drept să aleagă dacă să ofere locul sau nu, în dependență de starea de spirit, starea de sănătate, dorința interioară și, desigur, în conformitate cu cei șapte ani de acasă. Cert este faptul că motive pentru a nu ceda locul sunt nenumărate, însă tot ce se realizează frumos într-o societate pornește de la moralitate.

 

Victor Cristea, Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică

În pofida reformelor care s-au făcut în ultimul timp referitor la transportul public, acesta rămâne a fi o problemă în Republica Moldova. Deseori, călătoriile pot fi destul de neplăcute, dificile chiar, mai ales pentru persoanele mai în vârstă, copii sau femei însărcinate. În 70 % din cazuri, ofer locul altor persoane în transportul public și 100 % când mă incomodează, fiind prea aproape de mine. Personal, ofer locul femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă, bolnavilor și fetelor frumoase. Desigur că atunci când mă simt rău sau sunt obosit, mă abțin de la acest gest. Referindu-mă la alte persoane care nu oferă locul, cred că motivele sunt indiferența, lenea și lipsa de respect.

 

Tatiana Lifciu, VIA University College, Danemarca, facultatea Tehnologii ale Arhitecturii și Managementului

Mi se întâmplă rareori să călătoresc cu transportul public și să am loc pe scaun. Ori de câte ori călătoresc cu transportul public, dacă este vreun loc liber, mai întâi de toate atrag atenția la alți pasageri care călătoresc în picioare. Dacă este cineva în vârstă, vreo doamna însărcinată sau persoane care se simt rău, care par a avea nevoie să se așeze mai mult decât mine, ofer locul. În Danemarca, țara în care îmi fac studiile de licență, am înțeles că ofensezi atunci când oferi locul cuiva, deoarece un asemenea gest ar însemna discriminare de vârstă și gen, excepție făcând femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități. Când sunt acasă, în situația în care mă simt rău sau sunt foarte obosită, prefer să mă bucur de dreptul de a călători așezată, în special, dacă nu sunt multe persoane care călătoresc în picioare și majoritatea călătorilor sunt tineri. Nu vreau să-i judec pe cei care nu oferă locul în transportul public, pentru că aceștia ar putea avea anumite motive pentru a nu o face însă, de multe ori, oamenii sunt egoiști și indiferenți față de cei din jur. După părerea mea, prioritate de a sta așezate în transportul public au femeile însărcinate, persoanele cu dizabilități, cei în etate și copiii.

 

Maria Tulbure, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine

În șapte din zece călătorii cu transportul public ofer locul altor persoane. În primul rând, persoanelor cu dizabilități, bătrânilor, femeilor însărcinate sau cu copii și persoanelor care au bagaje. Cred că acest gest ține în primul rând de regula bunului simț, iar persoanele care nu oferă locul țin prea mult la confortul personal. Desigur că sunt nenumărate motive pentru care nici tinerii nu oferă locul, cum ar fi problemele de sănătate sau starea de rău, deoarece tinerii în ziua de astăzi au un program încărcat, iar de multe ori au mai mare nevoie să stea așezați decât unele persoane mai în vârstă. Totuși, deseori se întâmplă să văd tineri care sunt foarte bine, zâmbesc stând pe scaune, iar alături sunt mame cu copii sau bătrâni, care abia fac față aglomerației.

 

Mariana Damian, Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei

În cele mai dese cazuri, ofer locul în transportul public oamenilor în vârstă, doamnelor însărcinate și persoanelor cu copii mici. Totuși, atunci când unele persoane foarte obraznice încep să comenteze la adresa mea și a altor tineri care se află în transport, când o persoană intenționat mă îmbrâncește, mă incomodează doar ca să-i ofer locul, din principiu nu mă ridic de pe scaun. Studiile și activitățile tinerilor de multe ori acționează asupra stării lor, făcându-i să se simtă rău sau să fie prea obosiți. Din această cauză, nu judec tinerii care stau așezați în transportul public, dar doar în cazurile când au anumite motive. Acei tineri care din principiu nu oferă locul niciodată, indiferent de situații, cred că sunt needucați.

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente