(vox) Ce sfaturi au profesorii pentru tinerii care se înscriu în acest an la facultate

page2
Foto: PC: colaj #diez

Când vine vorba despre alegerea facultății, tinerii țin cont de mai mulți factori: preferințe, aptitudini, ofertele universităților, sfatul părinților sau al prietenilor. Echipa #diez îți propune altfel de sfaturi de la cei care sunt alături de noi în pe perioada liceului, dar la care puțini apelează atunci când își aleg facultatea – profesorii de liceu.

Profesorii sunt cei care ne ghidează în viață, ne învață lucruri noi, cei care ne ajută să ne creăm personalitatea. În perioada liceului, elevii sunt atașați de profesori, le împărtășesc impresii, păreri și gânduri despre orice lucru. Din această cauză, este important să ținem cont de părerea lor atunci când alegem facultatea, deoarece ei cunosc cel mai bine ofertele educaționale, dar mai ales specialitățile cele mai potrivite pentru generația actuală. Am luat legătura cu câțiva profesori din țară, atât din mediul rural, cât și din Chișinău, pentru a afla care sunt părerile lor despre sistemul de învățământ din țară, care sunt cele mai bune universități și ce specialități ar trebui să aleagă absolvenții din acest an.

 

Lucia Argint, profesoară de Istorie și Educație Civică, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău

Eu cred că nu este importantă universitatea, ci profesorii care predau la o facultate sau alta. Fiecare universitate are plusuri și minusuri, facultăți cu profesori buni și mai puțin buni, dar consider că studiile economice cel mai bine sunt de obținut la Academia de Studii Economice a Moldovei, studiile tehnice – la Universitatea Tehnică din Moldova, juridice – la Universitatea de Stat din Moldova și medicale la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Este greșit ca tinerii să se orienteze doar la meseriile sau profesiile clasice. Pe parcursul anilor, unele dintre ele își vor pierde din valoare, se vor demoda sau vor deveni depășite din cauza progresului științifico-tehnic. De aceea, le-aș recomanda tinerilor să se orienteze spre profesiile viitorului: experți în nanotehnologii, robotică, generare și regenerare energetică, specialiști-tehnologi în reciclare, analiști ECO, specialiști în biotehnologie, arhitecți, agronomi, specialiști în genetică, ingineri, designeri, specialiști în transport și drumuri, consultanți în logistică și multe altele. E bine când în clasele de gimnaziu și liceu se organizează diferite teste pentru autocunoaștere și traininguri, care le permit tinerilor să-și descopere capacitățile, calitățile și să-și determine abilitățile. Astfel, tinerii care se informează din timp și cântăresc bine ce le place și ce le este dat, cunosc și pot mai ușor să-și aleagă ce-și doresc să facă în viitor.

 

Guzun Nadejda, profesoară de Matematică, Liceul Teoretic „Horești”, raionul Ialoveni 

Cred că, în cadrul Universității de Stat din Moldova, studiile sunt cele mai calitative. Pe tinerii care trec în acest an de la statutul de elev la cel de student, îi sfătui să se decidă ce ar dori să devină în viitor și să se gândească dacă vor face față alegerii pe care o iau acum. Fie că se îndreaptă către cele mai solicitate specialități, cadre didactice, doctori, asistente medicale, fie că aleg un domeniu mai puțin cunoscut, îi sfătui să fie cei mai buni și să evite cea mai mare problemă a sistemului de învățământ superior de la noi – corupția. Dacă aș începe o nouă facultate, aș alege tot matematica și informatica, posibil și psihologia.

 

Bivol Valentina, profesoară de Biologie, Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar, raionul Ialoveni

După părerea mea, cele mai calitative cursuri din țara noastră sunt predate la Universitatea de Stat din Moldova şi la Academia de Studii Economice. Un tânăr îşi alege facultatea în funcţie de capacităţile pe care le are, dar este important ca aceasta să-i garanteze un viitor stabil şi un post de lucru. Cele mai solicitate meserii de către elevi  sunt cele din domeniul dreptului, IT-ului și economiei. Dacă ar fi să aleg la momentul actual o facultate pe care să o urmez, cu siguranță aș alege din nou pedagogia, deoarece societatea Republicii Moldova are nevoie de învăţători dedicaţi meseriei. Cele mai mari probleme a sistemului de învățământ superior de la noi cred că sunt corupţia şi lenea absolvenţilor liceelor şi colegiilor. Acest fapt împiedică obţinerea unor reuşite mai bune.

 

Tcaci Ianna, profesoară de Matematică la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” din Chișinău

Cred că cele mai calitative studii din țară sunt la Universitatea de Stat din Moldova, iar cele mai solicitate meserii actualmente sunt cele din economie, contabilitate, jurisprudență și lingvistică, însă nu cred că ar trebui să ne limităm la aceste meserii. Trebuie să ne îndreptăm și spre profesiile mai necesare, cum ar fi: profesori de matematică, informatică, fizică, chimie, medici și ingineri. Atunci când tinerii își aleg facultatea pe care să o urmeze, trebuie să se gândească la ceea ce-și doresc, dar și la posibilitatea de a lucra în domeniul ales. Una dintre cele mai importante probleme ale sistemului de învățământ de la noi cred că este faptul că nu întotdeauna sunt utilizate tehnologiile noi. Dacă aș fi din nou pusă în situația să aleg o facultate, aș alege Facultatea de Matematică și Informatică.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente