Inițiativă în Moldova: Donații în loc de daruri la cumătrii, nunți sau botezuri

fotofoto
Foto: PC: Anatol Untura

Anatol Untură, un om simplu din Moldova, consideră că fiecare din noi poate transforma lumea într-un loc mai frumos. Astfel, vine cu o propunere de inițiativă pe care o face el și prietenii săi – în loc de daruri la ceremoniile tradiționale din Moldova, acest fond financiar să plece la persoanele care au mai mare nevoie.

Anatol a publicat textul inițiativei sale pe Facebook, în speranța că alții îi vor urma exemplul. Iată ce spune el:

Partea 1 – „Despre mine”

În fotografia de mai sus este familia mea, ea constă din frumoasa și veșnic tânăra mea soție Lia, doi copii unul mai frumos ca altul și umila mea persoană. Mai avem în familie încă mulți membri, dar postarea nu e despre ei.

Prin minune și datorită lui Dumnezeu, toată familia e sănătoasă (tata are o mică problemă cu ficatul) și se bucură din plin de viață și toate bucuriile ei.

Poza e făcută recent, la cumătria moștenitorului xBox-ului – Bogdan Mezinul.

Eu prefer să nu public poze cu familia, avem câteva publicate, dar strict pentru „protocol”. Sunt ferm convins că fericirea iubește liniștea, de aia viața privată – privată să rămână.

Partea 2 „Despre ei”

Acum e un caz aparte și folosesc poza pentru a vă sensibiliza nu prin imagini șocante, ele nu lucrează, dar printr-o imagine a unei familii fix ca a voastră.

O familie normală cum sunt mii la noi în țară, țară unde, din păcate, există și excepții. E vorba despre o altă familie, tot cu doi copii, o fetiță mai mare și un băiețel mai mic.

O familie exact ca la noi, dar care duce o luptă de neimaginat. O luptă care îi sfâșie și în care au nevoie de ajutorul nostru – a familiilor mai norocoase.

Ambii copii suferă de un viciu cardiac similar, fetița a fost operată și aparent e totul ok cu ea, a rămas flăcăul să fie ajutat.

Pe link e povestit totul – Inimile lor au nevoie de dragostea voastră.

Nu îi cunosc personal, însă soția a discutat cu ei și sunt oameni de treabă, muncitori, gospodari, dar care au nevoie de puțin ajutor. Deja multă lume a ajutat, însă mai e nevoie de ajutor și aici orice, chiar orice sumă e binevenită!

Pe link sunt toate informațiile necesare pentru a dona. O cafea, o bere, un cheesecake, refuzați pe o zi, iar banii economisiți – donați. E super simplă și plăcută treaba, endorfine nu mai puține ca după o sâmbătă seara petrecută prin baruri.

În plus, un suflet ajutat adaugă automat 1.000 de prieteni pe FB și 5.000 de urmăritori pe Instagram. Info 100 %.

 

Familia Madan PC: Aura Revenco

Partea 3 „Despre noi”

La început de postare am scris că poza e făcută la cumătria mezinului și nu întâmplător. Eu am cei mai buni nași și cumătri din lume, dar am o problema cu ei – sunt neascultători.

La cumătria mezinului, ca și la cumătria Anastasiei, ca și la cununia noastră cu Lia am rugat ca nimeni să nu dăruiască nimic, fără bani pe pieptul copilului, fără bani pe masă și fără chestii în plic. Am rugat ca banii pe care vor să ni-i dăruiască nouă sau copiilor noștri să îi doneze cuiva care are nevoie cu adevărat de asta.

În mare parte, neamurile au ascultat și sunt multe cazuri în care au fost ajutați copii mai puțin fericiți și familii mai puțin norocoase. Pentru asta le mulțumesc enorm! Eroii se cunosc pe ei! Din bețiile noastre au ieșit lucruri bune, deci nu văd motive de ce nu le-am continua.

Însă sunt și neamuri neascultătoare, care totuși cumva au băgat plicuri prin buzunare, cu sume generoase de bani (mulțumesc, desigur), dar care trebuiau să ajungă pe alte adrese.

Dragi Cumătri și Nănași, prin prezenta vă informăm ca am reparat greșeala și toate sumele din plicuri au plecat astăzi la această familie frumoasă de mai sus. Și așa va fi cu orice plic pus unde nu trebuie. Aveți în vedere.

Știu că cer prea mult, știu că par utopic, poate nu e țara potrivită și nu e timpul potrivit pentru asta, dar, dacă tot avem tradiții frumoase, cu nunți și cumătrii, poate facem în așa fel, ca ele să ne bucure nu numai pe noi?

Haideți sa ne dezicem de niște cheltuieli inutile și în exces la nunți și cumătrii, iar banii economisiți să îi investim în viitorul celor mai puțin norocoși?

 

Familia Madan PC: Aura Revenco

Haideți să facem poze de nuntă și depuneri de flori la casele de copii, nu la hotele de lux?
Haideți să renunțăm la limuzine în chirie, haine de mii de euro, decorațiuni fără gust și 200 de feluri de mâncare, și să prefacem ziua nașterii familiei voastre într-o zi în care cineva a primit o șansă la viață!

Căsătoria poate să nu țină prea mult, cumătria poate să se termine cu bătaie, însă un copil salvat va rămâne mereu avocatul vostru în fața vămilor vieții.

Pentru că în viață primești numai exact ceea ce dai.  Alt drum nu există.

PS: De obicei, nu scriu despre actele de caritate făcute de familia noastră, nici prietenii noștri nu se laudă cu asta, cei care ne cunosc știu că participăm activ ori de câte ori avem ocazia în ajutorul mai ales al celor mici, al copiilor, însă mereu pe ascuns.

Nu e corect să scrii despre fapte de caritate. Într-un final, ceea ce faci faci pentru tine și deci, nu prea ai cu ce te lăuda, dar dacă după acest post măcar o cumătrie sau o nuntă sau altă ceremonie va împărți măcar o parte mică din bucuria lor și cu cei mai triști, sunt gata să îmi asum păcatul.

PPS: Info despre transferuri:

Donația Dumneavoastră poate fi transferată pe contul bancar al Asociației Obștești „Noi Suntem Alături”: contul curent 22512578968/MDL; contul curent 22512578970/USD; IBAN – MD27AG000000022512578970; contul curent 22512578971/EUR; IBAN – MD97AG000000022512578971 în B.C. Moldova-Agroindbank SA fil. nr. 1, Chișinău.
Telefon de contact 069324598 / 061118687

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente