Femeile primar reinventează orașele europene. Cum stăm la acest capitol în Moldova?

AT3090-001
Foto:Stockholm PC: huffpost.com

Alegerile din 14 şi 28 iunie 2015 au adus în fruntea administrațiilor publice locale din țara noastră 183 de femei, cu 17% mai mult decât în scrutinul din anul 2011. Raportat la totalul de 897 de primari aleşi, putem vorbi despre o prezență de peste 20 la sută a femeilor în procesul decizional la nivel local. Proporția se menține şi dacă ne referim la totalul candidaților pentru funcția de primar, înscrişi în cursă: 3426 (77,5%) de bărbați și 995 (22,5%) femei.

Această tendință în creștere este însă departe de cifra stipulată în proiectele de lege care stau pe masa parlamentarilor moldoveni – o cotă de cel puțin 30% pentru femei în viața politică -, cât şi de situația din Europa, unde oamenii nu s-au temut să lase „pe mâna femeilor” metropole cu milioane de locuitori. Să vedem, mai jos, care sunt femeile ce au devenit eroine în orașele și comunitățile pe care le conduc.

Anne Hidalgo, prima femeie care conduce capitala Franței

 

FRANCE-ASSOCIATIONS-POVERTY-PARIS-HIDALGO

S-a născut în Spania acum 56 de ani. În 1961, în timpul dictaturii lui Franco, familia ei s-a mutat la Lyon. Foarte bună la învățătură, dar discretă, ea visa să ajungă la Paris, ceea ce reușește în 1982. Se implică în politică în 1993, fiind parte din echipa Ministerului Muncii, iar în anul următor se înscrie în Partidul Socialist. Peste circa 20 de ani, la 30 martie 2014, este aleasă în calitate de primar al orașului Paris, pe care şi-a propus să îl reinventeze…

Încă fiind viceprimar al capitalei franceze, Anne Hidalgo a avut un rol central în proiectele Primăriei Paris. Bunăoară, a coordonat transformarea unui drum care face conexiunea dintre malurile râului Sena. Astăzi, artera cu o lungime de 2,3 km este ca un magnet pentru turişti, biciclişti şi skateboarderi. Planurile ei de viitor pentru relansarea Parisului în epoca modernă se concentrează pe conectivitate și transport: într-un program de investiții de opt miliarde de euro anunțat în cadrul campaniei electorale, Anne Hidalgo a declarat că intenționează să investească un miliard de euro pentru a transforma Parisul într-un oraș „smart” („deştept”).

Un subiect important al campaniei electorale a lui Anne Hidalgo a fost construcția a 10.000 de apartamente pe an, inclusiv 7.000 de locuințe sociale, pe șoseaua de centură a Parisului. Astfel, din perioada când Anne Hidalgo era viceprimar şi până azi, cota locuințelor sociale construite a crescut de la 11% până la 20%. Ea însă își dorește să atingă nivelul de 25%.

Cea mai recentă inițiativă a primarului ţine de interzicerea, de la 1 iulie curent, a circulaţiei camioanelor și autocarelor poluante (mai vechi de 14 ani) prin capitala franceză. Mediul a fost una dintre problemele prioritare, formulate de Anne Hidalgo în campania din 2014. Ea şi-a propus să facă din Paris – un oraş în care zilnic sunt înregistrate circa 28 de milioane de deplasări cu automobilul, iar traficul fiind principala sursă de poluare cu particule fine, considerate cancerigene din 2012 de Organizația Mondială a Sănătății – o zonă cu emisii scăzute, în care accesul să fie interzis progresiv tuturor vehiculelor poluante. La 9 februarie 2015 ea a prezentat planul său antipoluare în cadrul Consiliului Municipal. Obiectivul final este eradicarea, către anul 2020, a mașinilor diesel și a vehiculelor pe benzină poluante.

Fiind căsătorită și având trei copii, Anne Hidalgo recunoaște că funcția sa presupune multă responsabilitate: „Nu este ușor pentru familie, dar niciodată nu am suferit de sentimentul de vinovăție. A fi primar înseamnă să lucrezi 24 de ore pe zi”, a declarat ea pentru revista „Financial Times”. Un sondaj de opinie realizat de agenția France Ifop în februarie 2015 a arătat că actualul primar a câștigat popularitatea a 49 la sută din populația franceză. Probabil, este şi datorită motoului orașului Paris de astăzi: „Durabil, responsabil și inovativ”.

De la filozofie la primărie în Barcelona

 

Foto 2 ada-colau

Ada Colau, în vârstă de 41 de ani, este noul primar al orașului Barcelona, începând cu 13 iunie 2015. Colau a fost una dintre membrii fondatori ai Platformei victimelor ipotecilor, creată în 2009 în contextul crizei financiare din Spania. În campania electorală, ea a promis că va milita pentru reducerea măsurilor de austeritate, va tăia salariile aleșilor locali de la 140 de mii de euro la 28.600 de euro în cazul primarilor și va face din Barcelona „vârful de lance al schimbărilor democratice din Spania și din Sudul Europei”. De asemenea, Ada Colau îşi propune să reducă utilizarea autoturismelor oficiale în cadrul primăriei, motiv din care ea însăşi circulă cu mijloacele de transport în comun. O altă promisiune a Adei Colau din timpul campaniei electorale a fost să susțină familiile defavorizate din Barcelona.

Ada Colau a studiat filozofia, dar a renunțat la facultate pentru a-și putea ajuta familia. A avut mai multe locuri de muncă pasagere şi s-a afirmat în demonstrațiile contra executărilor silite. A prevenit în acest mod circa o mie de astfel de executări, scrie „The Independent”.

Praga, Atena, Stockholm…

Din noiembrie 2014, noul primar al orașului Praga este Adriana Krnáčová. Ea a promis să curețe orașul de corupție și să le ofere cetățenilor o administrație modernă și transparentă. Înainte de a ajunge primar, Adriana Krnáčová a fost vice-ministru de Interne și a condus oficiul Transparency International din Cehia, notează pragapost.com.

 

Foto 3 krnacova

Și capitala însoritei Grecii a fost condusă, din 2003 până în 2006, de o femeie – Dora Bakoyiannis, prima femeie primar din istoria orașului Atena. Din 2006 și până în 2009, ea a activat în calitate de Ministru de Externe al Greciei, cea mai înaltă poziție ocupată vreodată de o femeie în Cabinetul Greciei. În anii ’90, Dora Bakoyiannis a fost Ministru al Culturii.

 

0328GYMNICH196

Un alt oraș european condus de o femeie a fost Stockholm, capitala Suediei, care, în anii 2003-2006, a avut-o în frunte pe Annika Billström. Pe parcursul mandatului său au fost făcute investiții în educație și s-a pus accent pe ajutorul social pentru păturile vulnerabile.

 

Foto 5 Annika Billstrom

 

Avem și în Moldova femei-primar de succes

Deși cu performanţe mai modeste, și în Republica Moldova există femei care au excelat în domeniul administraţiei publice. La scrutinul din iunie 2015, Nina Costiuc a câștigat cel de-al cincilea mandat în fruntea Primăriei Budești. A făcut studii la Chișinău și Moscova, dar a refuzat mai multe oferte de muncă la oraș și a ales să revină în satul natal. Primarul comunei Budești spune că, pentru a reuși, trebuie să ai curaj și să riști. În plus, trebuie să ai verticalitate și capacitatea de a prevedea rezultatul acţiunilor tale. Nina Costiuc a muncit în zeci de proiecte cot la cot cu sătenii, pentru a avea o comună prosperă și a demonstrat că, împreună, poţi obţine rezultate frumoase. Astăzi, elevii din comuna Budești merg cu mare drag la liceul care a fost renovat, iar după ore se refugiază în activităţile centrului comunitar din localitate.

 

Foto 6 costiuc

De 20 de ani o femeie conduce și Primăria Calfa din raionul Anenii Noi. Și în acest caz, Ludmila Ceaglâc a demonstrat că imposibilul poate fi cucerit împreună cu o echipă consolidată prin multă muncă și efort. Este o atitudine care a fost răsplătită pe deplin la alegerile locale din 14 iunie, unde Ludmila Ceaglâc a obţinut 81% din sufragii și a câștigat încrederea alegătorilor pentru al șaselea mandat consecutiv, informează portalul Unimedia.

Odată cu venirea sa în fruntea comunei, Ludmila Ceaglâc a reparat toate edificiile de menire social-culturală din localitate. Astfel, fosta baie sătească a devenit un centru de plasament temporar al bătrânilor, care deservește zilnic 40 de persoane; școala a fost termoizolată și renovată complet, iar casa de cultură, reparată din temelie. În prezent, la Calfa este construit un oficiu al medicilor de familie, costul total al proiectului fiind de două milioane de lei.

Din anul 2000 până în prezent, 35 de femei au fost alese în calitate de primar al unor mari orașe europene. S-a întâmplat în Franţa, Spania, Croaţia, Italia, Grecia, Suedia, Austria, Slovenia, Germania, Polonia… Astăzi, în UE, femeile reprezintă aproape o treime (32%) din membrii consiliilor locale și 27% din membrii parlamentelor naţionale, arată raportul „Femeile și bărbaţii în funcţii de conducere în UE”, publicat de Comisia Europeană în 2013. Potrivit documentului, reprezentarea echilibrată a cel puţin 40% din fiecare sex există, la nivel regional, în Franţa, Suedia, Finlanda și Spania, iar la nivel local – doar în Suedia.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente