După numărarea a jumătate din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras în care populația a trebuit să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali, rezultatele arată un procent de 61,21% din voturi pentru „Nu”, adică împotriva acestor propuneri, pentru „Da” votând numai 38,94%.
Premierul grec Alexis Tsipras le-a mulţumit duminică seara grecilor pentru respingerea propunerilor creditorilor internaţionali, precizând că referendumul pe care l-a iniţiat se înscrie în cadrul european şi nu reprezintă o ruptură între Grecia şi UE, informează Mediafax, citând Le Monde.
„Începând de mâine, Grecia se va întoarce la masa de negocieri”, a declarat Tsipras după anunţarea rezultatelor parţiale, care indică o victorie a taberei antiausteritate în referendumul din Grecia.
Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate tehnică de plată, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plată, doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.