(vox) Mesajul tinerilor din diasporă pentru tinerii cu drept de vot din Moldova

diasporacollage
Foto: Îndemnul tinerilor din diasporă pentru tinerii din Moldova

Din cei circa 1.386.180 de alegători care și-au exercitat dreptul la vot la alegerile locale generale din 14 iunie curent, 3,00% au vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani. 21,95% sau 304.300 de alegători au între 21 și 35 de ani. Echipa #diez a decis să contacteze mai mulți tineri din diasporă să vadă care este mesajul lor pentru tinerii din Moldova.

Mihaela Cerbari

Mihaela Cerbari, Elveția 

„Știu că este simplu să îndemni lumea să iasă la vot atunci când tu, de fapt, nu vei merge. În cazul meu este mai ușor, recunosc. Eu trec cu privirea peste dileme, pentru că așa sunt circumstanțele – astăzi eu nu voi vota. Adevărat mai este și faptul că, cu toții ne simțim mințiți până nu se mai poate. Ne simțim șantajați și, pur și simplu, nu mai avem speranță. Cu toate astea, știu sigur că, dacă era să fiu acasă, aș fi mers la vot. Pentru că oricare ar fi fost alegerea mea sau a ta, ea contează și ea trebuie exprimată. Mergeți la vot, dragi prieteni, în speranța că al nostru Chișinău va deveni un oraș mai frumos și mai prietenos!”

 

Dmitri Romanovschi

Dmitri Romanovschi, Polonia

„Для меня, Кишинев – это зеленый сад. Саду нужен хороший садовник, который знает как за ним ухаживать: где чаще поливать, где сильнее подстригать и где больше удобрять. Без садовника сад зарастет сорняками и засохнет. Поэтому мы должны дать садовнику инструменты для работы, чтобы наш сад расцвел пышными красками и дал обильный урожай. Приди на выборы 28 июля. Не дай нашему саду зачахнуть.”

 

 

Romina Chetraru

Romina Chetraru, Italia 

„Scump omuleț, tu, cel care ții în mâinile tale viitorul, dă’ să îți destăinui un secret: nu există viitor – există doar PREZENT, există ACUM. Nu procrastina PREZENTUL tău, posibilitățile de a trăi și a te dezvolta într-o capitală, într-o țară unde lucrurile funcționează pentru și cu implicarea cetățenilor ei. Sună utopic, da? Cuvinte auzite de fiecare dată? Știu. Acum însă tot ce ți se cere e un mic efort în a conștientiza și a percepe importanța și gravitatea absenței unui vot. Absența votului tău, de exemplu. Nu există nici un fel de „o să se ducă la vot alții”. Există „EU merg la vot, pentru că EU alcătuiesc/sunt Alții”. Nu te costă atât de mult, dacă în drum spre piscina de la Megapolis, în drum spre Nistru, în drum spre Parcul Valea Morilor și alte o mie și una de destinații ale tale o să pui în buzunar un document de identitate și o să dai valoare deciziei tale votând. Desigur, să nu mergi la vot, dacă te aranjează să trăiești în mocirlă toată viața ta. Cel puțin luptă ca să ieși din ea. P.S. Da, cuvântul cheie era LUPTĂ, adică, mergi la VOT.”

 

Alex Cucer

Alex Cucer, Slovenia 

„Un lucru important înainte de a merge la vot este de a te asigura că cunoști de ce mergi la vot, pe cine votezi și de ce. Doar atunci când ești conștient de alegerea pe care ai făcut-o ai dreptul de a critica și de a te plânge când lucrurile nu merg bine. Pentru moment nu cred că există un lider în Chișinău care are o viziune clară a situației curente și care cunoaște direcția în care urmează să fie dezvoltat orașul. Un lucru cert este că tinerii sunt cei care urmează să locuiască în acest oraș in următorii ani si unul din instrumentele prin care noi putem influența acest viitor este votul nostru.”

 

Andrei Eșanu

Andrei Eșanu, Portugalia 

„Vreau să le transmit un mesaj tuturor – tinerii sunt viitorul țării. Din păcate, la noi în Moldova, majoritatea tinerilor nu merg la vot. Participarea la alegeri este o responsabilitate. Dacă noi nu ne îndeplinim partea noastră de responsabilitate, tot noi vom fi cei care vom suferi. Dacă tu consideri că viitorul tău contează, atunci să știi că și Votul tău contează.”

 

 

Olesea Roibu

Olesea Roibu, Franța 

„Îndemn toți tinerii chișinăuieni să iasă la vot și să aleagă un primar demn pentru oraș, căci în caz contrar o vor face bătrânii pentru ei. Dacă nu vreți să cutreierați lumea căutând un viitor mai bun, creați acest viitor acasă! Fiți gospodarii propriului oraș și făuritorii unei capitale de care să fiți mândri, iar noi, diaspora, să avem ce povesti străinilor curioși să afle care-i capitala Moldovei! Totul pornește de la o alegere făcută corect! Ieșind la vot, o faceți nu doar pentru voi, ci și pentru noi, cei care suntem la mii de kilometri distanță și vă susținem cu un gând bun și fermă încredere.”

 

Anastasia Condruc

Anastasia Condruc, Spania 

„Ieșiți la vot. Ieștiți la vot nu pentru Zina sau pentru Dorin, ci ca să puteți cere lucruri în următorii patru ani de la cel sau cea în dreptul căruia sau căreia ați pus ștampila. Iar dacă nu vă puteți decide, lăsați-le un mesaj călduros pe buletin sau votați-i pe ambii. Pentru că statul acasă nu este un act de rebeliune sau de eroism. Statul acasă vă pune în aceeași grămadă cu cei care merg la frigărui în această duminică, cu cei leneși, neinformați și indiferenți. Eu am locuit trei ani în Chișinău și am ajuns să îl iubesc nespus. Cred că acest oraș merită să luptați pentru el. Nu pentru Zina și nu pentru Dorin, ci pentru Chișinău.

 

Alina Cazachevici

Alina Cazachevici, Cehia

„Salut, tu, cel care poate decide! Eu am călătorit prin multe orașe europene și pot să spun ferm că sunt frumoase doar acele orășele, în care locuitorii sunt proactivi, participă intens la viața localității și nu lasă pe alții să decidă în locul lor soarta și drumul orașului. Tu poți să faci curat în jurul casei tale, tu poți să nu întorci taxatorului biletul de călătorie în troleibuz și tu poți alege cine gestionează bugetul orașului! Orașul e oamenii care trăiesc în el, deci tu ești orașul tău!”

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente