(video) Recenzie Apple Watch: Ceasul vine ca o extensie la iPhone-ul tău

Apple Watch
Foto: Recenzia gadget-ului Apple Watch PC: Darwin.md

Laboratorul Darwin este prima emisiune online din Moldova, care testează cele mai noi gadgeturi și aplicații, le compară și le analizează, ca să descopere care dintre ele sunt într-adevăr utile și cum am putea economisi bani în alegerea acestora.

Recenzia lui Vicu Țurcan din cadrul Laboratorului Darwin o poți citi mai jos sau urmărește acest video:

Despre Apple Watch

La fel ca orice alt SmartWatch, acesta este un companion pentru SmartPhone, doar că e de la Apple. Asta înseamnă că odată ce îl pui pe mână, ai aceeași senzație pe care ai avut-o când ai încercat pentru prima dată un iPhone. Chiar dacă am cea mai ieftină variantă – Sport Edition, peste tot există atenția la detalii, la asamblare, la calitate.

Ceasul este disponibil într-o gamă extrem de mare, din aluminiu, din fier, aur, o grămadă de curelușe și chiar două mărimi. Eu o am pe cea mai mică, care s-ar potrivi mai degrabă unei domnișoare, deși cel mai mare nu diferă prea mult, este mai mic decât majoritatea ceasurilor de pe piață. Vizual, serios vorbind, arată cam urâțel și umflat. Pe piață există SmartWatch-uri mult mai frumoase, dar nu-s pentru iPhone. Spre exemplu, Motorola Moto 360 sau Sony SmartWatch 3.

 

Vicu Țurcan PC: Darwin.md

Primul lucru bine făcut îl observi când vrei să vezi cât e ora. Ecranul se aprinde cu o precizie nemaipomenită și foarte naturală, de parcă știe că te uiți la el. Dacă vei flutura din mâini sau vei mișca brusc, ceasul va sta cuminte. „Watchface-urile” nu sunt din cele mai impresionante și nu există posibilitatea de a descărca altele, dar le poți combina și modifica la maxim pe cele existente. În plus, este unul cu Mickey Mouse, așa că e serioasă treaba! Vorbind de ecran, aici e unul AMOLED cu o detalizare excelentă și ziua pot spune că se vede foarte bine.

Tot sistemul este complicat la prima vedere, dar după o zi de utilizare, o să vă dați seama cât de bine a fost calculat totul. Există un soi de quick actions unde sunt plasate operațiunile de bază, sunetul, playerul, activitatea zilnică + home screenul unde sunt afișate toate aplicațiile. Prin sistem poți naviga cu ajutorul touch-ului și mai nou, cu ajutorul force touch-ului, o apăsare mai forțată, care scoate la vedere meniuri ascunse ale aplicațiilor, ceea ce pe un ecran atât de mic e chiar la îndemână.

 

Recenzia la Apple Watch PC: Darwin.md

Navigarea se efectuează și prin butoane fizice, avem unul care este dedicat exclusiv accesării rapide a contactelor + avem un „buton-roticică”, numit „digital crown”. Acesta face listarea meniului super ușoară, fără a astupa cu degetul tot ecranul. Tot el servește și pe post de home button. Deci, „force touch” și „digital crown”, două chestii simple, dar tare comode.

Aplicații la Apple Watch

Vorbind de aplicații, nu pot spune că acestea vor fi atracția de bază. În primul rând, ele sunt doar o extensie a celor care sunt deja instalate pe iPhone, respectiv ele lucrează fără frânări, dar greu, pentru că preiau informația de pe telefon. Astfel, într-un moment dat, ajungi să scoți pur și simplu telefonul și să faci ce ai de făcut. Asta e ceea ce ține de aplicațiile dezvoltatorilor care le-au creat până la lansarea Apple Watch. Cele care vin însă direct din cutie sunt chiar destul de interesante.

Spre exemplu, userii care se ocupă cu sportul vor fi foarte încântați. Avem aplicația Activity, care monitorizează pe parcursul zilei cât te miști, cât efort fizic faci și chiar cât de des te ridici în picioare. Dacă ții mult fundul la cald apropo, ceasul te îndeamnă să te ridici și asta se poate întâmpla chiar în timpul unei ședințe.

Mai este și aplicația Workout. Aici deja îți setezi și distanța și numărul de calorii care trebuie arse, în timp ce Watch-ul îți măsoară pulsul. Bătăile inimii, apropo, sunt măsurate pe tot parcursul zilei și ăsta e farmecul la acest device. Totul rulează în background fără ca să apeși manual pre multe butoane, iar la sfârșit de zi vezi pe iPhone cum a bătut inima ta pe parcursul zilei sau cât de activ ai fost, foarte simplu și intuitiv.

În majoritatea cazurilor am observat că foloseam în primul rând notificările. Nu poți interacționa cu toate, dar la mesaje poți răspunde prin șabloane, smile-uri și cu ajutorul lui Siri. Asistentul vocal, din păcate, nu este atât de receptiv, comanda „hey Siri” lucrează o dată din trei, dar o poți activa de la buton, însă asta nu e atât de cool precum ai îndrepta ceasul spre tine și ai spune „Hey Siri”. Totuși, dacă vrei să arăți tare cool, nu răspunde la apel direct de pe ceas, asta deja e prea stupid.

Încă o funcție pe care o folosesc des este playerul. Să dirijezi cu muzica de pe mână e mai ușor decât să scoți telefonul. Dacă ai căști cu bluetooth, poți să le conectezi direct la ceas, să încarci muzică pe el și să îl folosești fără iPhone. Asta chiar e tare.

 

Recenzia la Apple Watch PC: Darwin.md

Despre baterie au fost multe discuții. Ce pot spune este că două zile nu ține, dar până la sfârșit de zi ajungi cu 30% chiar și cu o utilizare foarte activă. Încărcătorul lasă de dorit, dacă era un mic dock station poate ar fi fost mai comod. Încărcarea însă nu durează mai mult de o oră și jumate, deci e ok.

Verdict Apple Watch

Ce pot spune în concluzie este că Apple Watch nu este un device indispensabil. Poate face multe, dar nu poate să îți înlocuiască iPhone-ul și așa și trebuie să fie – să îndeplinească câteva funcții, dar să o facă bine. Dacă primești pe zi două SMS-uri de la mama și trei requesturi pe fb în „Candy Crush”, nu prea o să ai ce face cu Watch-ul. Dacă ești însă destul de activ pe iPhone, ceasul o să-ți prindă bine mai ales când nu o să ai telefonul pe aproape sau când vei fi la volan.

Față de Android Wear este o experiență aparte, e o experiență Apple. Desigur, modul cum lucrează mai lasă de dorit, dar asta deja depinde de update-uri. Pretenții sunt și la cum arată. A doua generație cred eu ar trebui să arate mai atrăgător. Acum ele cică nimănui nu-i trebuiesc, toți le critică, așa cum nimănui nu-i trebuiau și primele iPhone-uri, dar după cum vedeți, situația s-a schimbat.

Mai multe review-uri la aplicații și gadgeturi vedeți pe Laboratorul Darwin.

 

Recenzia Apple Watch PC: Darwin.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente