Nicoleta Meleca: „La Google, oamenii au un nivel înalt de inteligență emoțională, astfel lucrul în echipă e mai ușor”

nicoleta mel
Foto: Nicoleta Meleca, PC: Nicoleta Meleca/arhiva personală

Tânăra moldoveancă Nicoleta Meleca, fostă elevă a Liceului „Prometeu” din capitală, poate fi lăudată pentru succesele sale în materie de serviciu obținut peste hotare. Tânăra nu a obținut doar studii calitative în domeniul său, dar și un loc de muncă excelent – Account Strategist AdWords în departamentul Global Customer Experience – Small and Medium Businesses, corporația Google.

Echipa #diez a discutat cu Nicoleta, care, prin exemplul său, entuziasmează tinerii ce-și doresc să se dedice pe deplin domeniul său de studiu.

# Nicoleta, povestește-ne un pic despre tine.

M-am născut la Chișinău și am studiat timp de 12 ani la liceul „Prometeu”, dintre care un an, adică clasa a XI-a, cu o bursă ASSIST, la Northfield Mount Hermon School din SUA. Licența am făcut-o la Université Jean Moulin Lyon III în Franța, având posibilitatea de a beneficia de un an de schimb la University of British Columbia – Canada. Studiile de masterat le-am absolvit la Erasmus University – Olanda, cu un an de schimb la Université Catholique de Louvain în Belgia. Am avut bursă de studii atât în Canada, cât și în Belgia.

# Ce te-a pasionat când erai copilă și cum aceste pasiuni s-au reflectat în ceea ce faci acum?

Pasiunile mele au evoluat pe parcursul timpului. La școală mi-au plăcut limbile străine. După plecarea, în clasa a XI-a, în SUA, mi-am dat seama că îmi plac oamenii internaționali și că vreau să fac o facultate generală, care să fie axată pe acumulare de abilități, nu doar pe cunoștințe. Iată de ce am ales business management. Nu am fost pasionată de IT sau online marketing, ceea ce fac aici, la Google.

 

Nicoleta și clasa sa în ziua absolvirii facultății, PC: Nicoleta Meleca/ arhiva personală
Nicoleta și clasa sa în ziua absolvirii facultății, PC: Nicoleta Meleca/ arhiva personală

# Cum ai ajuns să lucrezi la una dintre cele mai mari corporații din lume și ce crezi că te-a ajutat cel mai mult să obții acest loc de muncă?

Mă înscrisesem online aici, fără să fi știut pe nimeni care lucra în companie. M-a ajutat cred că și faptul că facultatea pe care am făcut-o la studiile de master, International Business Management CEMS, avea ca parteneri compania Google. În afară de asta, abilitățile pe care le-am acumulat la universitate precum lucru în echipă, rezolvarea problemelor, analiza și pregătirea structurată pe care am făcut-o pentru interviuri.

 

Micile detalii din ambianța Google, PC: Nicoleta Meleca/arhiva personală
Micile detalii din ambianța Google, PC: Nicoleta Meleca/arhiva personală

# Spune care sunt cele trei lucruri care îți plac cel mai mult la serviciul tău?

Mi-e greu să aleg trei lucruri, sunt prea multe, dar pe scurt, îmi plac oamenii, faptul că suntem încurajați să ducem un mod de viață sănătos prin sport și alimentație corectă și faptul că putem să ne creăm propriile proiecte, ceea ce ia 20% din timp.

Oamenii de aici sunt 80% internaționali, deschiși și foarte energetici. Faptul că oamenii de aici lucrează la proiecte globale și produse foarte interesante, dar sunt modești atunci când vorbesc de munca lor, este lăudabil. Îmi place locul meu de muncă prin faptul că lucrăm în echipe mici, că avem săli de sport, chiar și un bazin în companie. Astfel, suntem încurajați să facem cât mai mult sport și mișcare. Beneficiem de mâncare variată și sănătoasă de la cantină. Spre exemplu, îmi fac un suc de morcovi în fiecare dimineață. De asemenea, suntem încurajați să venim cu ideile noastre de proiecte și să facem voluntariat prin intermediul unor programe structurate.

# Cum îți pare munca de acolo comparativ cu cea din Moldova? Care ar fi câteva diferențe aparente?

Nu am lucrat niciodată în Moldova, cu excepția unui scurt stagiu. Îmi este un pic mai greu să compar. Performanța peste hotare este măsurată prin metrici bine structurate, fiecare inițiativă trebuie să fie bine planificată și justificată, iar impactul este măsurat trimestrial. Oamenii au un nivel înalt de inteligență emoțională, ceea ce face munca în echipă mai ușoară.

 

Micile detalii din ambianța Google, PC: Nicoleta Meleca/arhiva personală
Micile detalii din ambianța Google, PC: Nicoleta Meleca/arhiva personală

# Cum ai descrie viața ta departe de casă? Te-ai gândit să te întorci în Moldova?

Dat fiind faptul că, în ultimii 7 ani, am schimbat țara în care am locuit aproape în fiecare an, viața departe de casă a fost foarte diferită în fiecare an, în funcție de experiența pe care am avut-o și de oamenii pe care i-am întâlnit. Acum locuiesc în Irlanda și sunt o mulțumite de plusuri de care beneficiez – oamenii care mă înconjoară, frumusețea naturii din Irlanda și faptul că am un echilibru dintre viață și lucru pe care mi l-am dorit mereu. Nu mă văd în Moldova în următorii ani, cu excepția vacanțelor în care îmi vizitez familia și a proiectelor pe care le-am inițiat cu Google în Moldova. Or, nu plănuiesc niciodată. Viața poate lua întorsături neașteptate.

# Ce le-ai dori cititorilor #diez, viitorilor absolvenți și celor ce nu știu ce să aleagă să studieze?

I-aș sfătui să analizeze pe de o parte profesiile care sunt foarte cotate în acest moment, cum ar fi cele din domeniul IT sau ingineriei, dar să-și urmeze și pasiunile, dacă sunt clare și definite din anii de școală. De asemenea, îi îndemn să discute cu cât mai mulți oameni înainte să aleagă universitatea și facultatea, să vorbească cu persoane care lucrează în diverse domenii, pentru a înțelege cum arată o zi din viața lor și ce presupune acea profesie. Dacă ar fi să iau totul de la zero, aș merge la o universitate gen Liberal Arts din SUA, în care să pot încerca timp de 1 – 2 ani cursuri de la facultăți diferite și abia în anul 3 – 4 să mă specializez.

Echipa #diez îi urează Nicoletei o muncă productivă și o viață plină de aventuri pozitive!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente