În cadrul proiectului „Superhumans”, lansat astăzi, 1 iunie 2015, tinerii participanți și-au expus cele mai ciudate calități și cele mai mari frici. Cei 20 de tineri sunt dornici de a începe o aventură, de a învăța lucruri noi, de a comunica și interacționa cu oameni necunoscuți, dar cel mai important lucru e să scape de temerile lor.
Proiectul are scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani să scape de inhibiții și să-și trăiască viața la maxim. În cadrul primului training, unii dintre aceștia au venit un pic mai timizi, însă pe parcursul seminarului s-a observat cum au prins la curaj și au început să interacționeze cu restul participanților prin discuții pe teme diverse.
Din start, tinerii s-au așezat într-un cerc și au făcut cunoștință prin formula: „Salut! Mă numesc… Nu mă laud, dar…”. Astfel, atmosfera s-a mai destins un pic, iar trainingul a continuat cu alte etape.
Nicolae Stroncea, coordonatorul proiectului Superhumans, ne-a spus că scopul organizării unui astfel de eveniment este de a ajuta tinerii să fie mai sociabili, mai curajoși și mai încrezători în sine.
„O să avem traininguri cu diferite teme, precum persuasiunea, comunicarea asertivă și cum să fii mai determinat. De asemenea, vom avea diferite provocări care se bazează pe terapie prin expunere și care vor scoate tinerii din zona lor de confort.”
Frica de a interacționa cu oameni necunoscuți, de a se manifesta într-un spațiu public sau de a-și expune liber opinia, acestea reprezintă cele mai mari temeri pe care tinerii le-au exprimat la unison.
Diana Perju a venit tocmai din or. Tighina pentru a participa la proiect și spune că a aflat despre el de pe rețelele de socializare. „Mi-e frică să vorbesc în public, să fiu respinsă și criticată, îmi place critica constructivă, însă atunci când văd că o persoană are intenția de a mă ofensa și nu de a mă ajuta, aș dori să învăț cum să-i răspund politicos, dar, în același timp, s-o pun la punct”.
Vlad Gondiu, un alt participant, ne-a relatat că a aflat despre proiect chiar de la coordonatorul acestuia. A fost la un test, i-a plăcut foarte mult și s-a înscris. „Cele mai mari temeri ale mele sunt părerile oamenilor despre mine, de a mă apropia, de a comunica cu un om necunoscut și, de asemenea, de a mă apropia de o fată care citește într-un parc și de a începe o discuție. Sper să trec peste toate fricile mele, să ies complet din zona mea de confort și să devin mai sociabil și mai curajos”.
La sfârșitul trainingului, participanții și-au făcut câte un compliment și și-au dăruit câte o îmbrățișare, în semn că între ei a apărut o frumoasă prietenie care va dura mai mult timp.
Proiectul va dura șase săptămâni și va ajuta participanții să devină mult mai deschiși și să poată să profite de orice oportunitate, fără să le pese de părerea celor din jur.
Proiectul „Superhumans” este divizat în următoarele module:
# Frica de părerea celorlalți
# Frica de a te face de rușine în public
# Frica de a întreba, cere și propune
# Frica de respingere și critică
# Frica de public speaking
# Frica de a socializa cu străinii
# Activități sociale
Iar sarcinile:
# sunt foarte clar definite
# nu încalcă drepturile și principiile nimănui
# nu provoacă daune corporale sau morale
# te vor lăsa cu o senzație de euforie și entuziasm
Videourile și fotografiile cu participanții realizând aceste sarcini le găsești pe Superhumans Moldova.
Silvia Dalnițchi