(foto) Cum ar arăta alegerile în Moldova dacă s-ar organiza iarna

ranatcik2
Foto: PC: Anonymous Paronymous

Studentul la istorie, oratorul anului 2014 și deținătorul Bursei de Merit 2014, Alexandru Ghețan, a scris pe blogul său cum s-ar vedea alegerile din Republica Moldova dacă s-ar organiza iarna.

Alexandru a observat că noi, cetățenii suntem puși în fața faptului de a ne exercita libera alegere primăvara, vara sau toamna și aproape niciodată iarna. Deoarece iarna, discursurile politice ar fi altele.

Iată textul lui Alexandru de pe blogul său: Anonymous Paronymous.

Un proverb de-al nostru spune că „Moldoveanul vara își face sanie și iarna căruță”. Ei, pe dracu! Este exact invers, noi trăim cu ziua de azi, iar ceea ce va fi la iarnă ne interesează mult prea puțin. Exact așa-i și cu promisiunile electorale, toate vizează doar sezonul de vară. Știți de ce? Pentru că alegerile locale/parlamentare au loc primăvara, vara sau toamna și niciodată iarna.

Făcând abstracție la timpul de afară, aș vrea să vă gândiți cum ar suna Mesajele și Promisiunile Electorale, dacă alegerile locale și parlamentare ar avea loc în luna ianuarie, atunci când avem cam minus 15-20 de grade.

Am încăpățânarea de a crede că dacă s-ar realiza alegerile electorale iarna, atunci mesajul, metodele și prioritățile programului electoral al tuturor partidelor ar suporta schimbări enorme. Și toate de dragul cui credeți că vor fi făcute? Spuneți că de dragul cetățenilor? Bine! Eu aș spune că de dragul voturilor.

 

PC: Anonymous Paronymous
PC: Anonymous Paronymous

Prioritățile electorale pe timp de iarnă

Vă propun doar câteva exemple spuse cu o notă de ironie, dar și cu o doză de tristețe. Dacă ne-am imagina că alegerile locale ar fi în luna ianuarie, atunci credeți-mă că lozinca Partidului Socialiștilor n-ar suna: „Va fi mai bine”, mai degrabă lozinca s-ar schimba în: „Va fi mai cald”. Evident că ar apărea aceeași poză în care discută Putin cu Dodon și Grecianîi la masă, doar că Dodon ar apărea ulterior la televiziune și ar afirma că s-a înțeles cu Vladimir Putin că dacă câștigă alegerile, atunci Rusia ne va da gaz mult mai ieftin decât cel care îl avem acum.

Dacă ar fi iarna, zăpadă, frig, atunci la emisiunea Interpol cu Natalia Morari va apărea un Chirtoacă ce nu vorbește despre câte troleibuze noi au fost asamblate, ci ar vorbi mai degrabă de câte Autospeciale de curățat zăpada sunt în Chișinău și câte Kamaz-uri de Antiderapant au fost puse pe străzile Capitalei. Vorba ceea: „În politică lauda de sine miroase a bine”.

 

PC: Anonymous Paronymous
PC: Anonymous Paronymous

Deja ne-am obișnuit în campanii electorale că avem parte de maiouri și chipiuri gratis de la diferite partide, dar dacă ar fi iarna, la sigur că nu s-ar mai oferi chipiuri și maiouri, ci mai degrabă căciuli, mănuși, fulare și încălțăminte cu insignele partidelor. Ar fi o minune să ai o căciulă pe care scrie Renato Usatîi, o pereche de mănuși de la PLDM, un fular de la Socialiști, o geacă de la Democrați și o pereche de bocanci pe care în loc de NIKE scrie PCRM.

La 28 mai 2015, am văzut în centrul capitalei gherete ale partidelor la care se distribuiau pliante și ziare. Acum, făcând abstracție de timp și dacă ne-am transpune într-o iarnă geroasă cu –10 grade, cine ar avea nevoie de aceste pliante și ziare? În locul pliantelor s-ar distribui la gherete ciorbă caldă pentru oameni, iar în loc de ziare cele „100 di grami”.

Ce poate fi mai drăguț decât un păhărel de Țuică sau Cafea pe care să figureze: cei trei trandafiri, o seceră și un ciocan sau un stejar. Prin sate cea mai bună metodă de convingere a oamenilor să voteze cu un oarecare partid ar fi „cucika di lemni la poartă” sau, în cel mai rău caz, „un sac di cărtoafi și o scurtuliță la băițăl”.

Iarna. Nimeni nu va mai promite străzi pietonale, ci toți vor construi pârtii pentru săniuș, toți vor promite căldură de la Termocom non-stop la prețuri de nimic. Dar acum uite că afară este vara, a vorbit cineva de Gaz mai ieftin, de facturi mai ieftine pentru căldură? Nu, nu se vorbește pentru că acum nu ne presează această problemă, dar să fi fost iarna, eram doldură umflați de promisiuni fierbinți.

Gospodina orașului, nu va mai promite că „Va face ordine” prin oraș, ci ar lua direct lopata și ar pleca la rânit zăpadă și glodul de prin oraș. Sigur că se va reprofila și Sergiu Sîrbu, care anul trecut toamna sădea copaci, acum ar merge la tăiat lemne cu „drujba”, vorba ceea: „De dragul votului plec și-n cosmos”.

Conchid că promisiunile politicienilor se schimbă odată cu anotimpurile, ei însuși fiind niște cameleoni, un scop rămâne totuși neschimbat la ei – dorința de a primi votul de încredere al cetățenilor.

Acum, meditați un pic la promisiunile pe care le primiți zilnic și întrebați-vă dacă persoana pe care o alegeți este cea care vă reprezintă nu doar în sezonul campaniei electorale, dar și în „campania” post-electoral, în cazul nostru la iarnă.

PS: Ironia sorții ar fi ca peste câțiva ani să fiu în timpul sărbătorilor de iarnă colindat de copii care nu vor striga: „Primiți cu Steaua”, ci vor striga „Primiți socialiștii”, dar în Republica Moldova totul este posibil, așa că sunt pregătit să o văd și pe asta!

 

PC: Anonymous Paronymous
PC: Anonymous Paronymous
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente