(foto) Adrian Moraru – pictor care realizează tablouri nude: „Arta în Moldova e ca un adolescent, îi lipsește maturitatea”

219522_10150217885162216_1485367_o
Foto: PC: Facebook/Adrian Moraru

Tablourile nude sunt extrem de frumoase. Totuși, trebuie să cunoști limita între frumos și perversitate și anume aceasta pictorul Adrian Moraru a încercat să ne dezvăluie câte puțin din vocația sa de pictor.

Tablourile nude au un șarm aparte, deoarece acestea încercă să comunice nu doar prin corpul pe care-l vedem, ci și prin emoția și pasiunea cu care este realizat acesta. Astfel, autorul tabloului trebuie nu doar să întindă culori pe pânză, ci să le simtă sau, mai bine zis, să trăiască acele nuanțe.

A desena este un dar de la Dumnezeu, pe care pictorul Adrian Moraru l-a descoperit încă la vârsta de doi ani, atunci realizase prima sa capodoperă, pe care o păstrează cu Sfințenie în atelierul său.

 

PC: Facebook/Adrian Moraru
PC: Facebook/Adrian Moraru

Am ajuns treptat la „Nuduri”

„Tematica «Nud» a venit treptat în creația mea. Primele încercări de pictură și desen «nud» le încercam pe timpul când învățam la Liceul de Arte Plastice, apoi au continuat și la facultate. Mai în serios acest subiect am început să-l abordez în 2005, atunci când eram în Florida, la Miami, și colaboram cu o galerie de artă care-și propunea să realizeze o serie de picturi nude.

Aceste lucrări urmau să decoreze camerele unui hotel de lux, clienții căruia erau, în special, cuplurile de tineri îndrăgostiți. De atunci «Nudurile» sunt prezente în creația mea”, afirmă pictorul.

 

PC: Arhivă personală/Adrian Moraru
PC: Arhivă personală/Adrian Moraru

Artistul a reușit să picteze atât nuduri masculine, cât și feminine, totuși acesta afirmă că preferatele sale rămân a fi nudurile feminine. „Consider că farmecul și grația unui «Nud Feminin» este o sursă nesecată de inspirație pentru noi, artiștii”, menționează Adrian.

Pentru că Moldova se poate mândri cu femei frumoase, artistul mai în glumă, mai în serios, ne destăinuie că nu duce lipsă de modele.

Model poate fi oricine

„Nu există anumite criterii de selecție și nici vârsta nu e atât de importantă. Spre exemplu, la Academia de Arte avem modele mult trecute de prima tinerețe, dar care arată bine, cu siluetă și proporții armonioase. Totuși, personal am o predilecție pentru modelele tinere cu un corp mai sportiv, cu forme ușor voluptoase”, specifică pictorul.

 

Colaj de tablouri
Colaj de tablouri

Muza mea e…

Muza artistului arată foarte diferit, iar pentru că acestea se schimbă, Adrian a decis să dedice o expoziție, integral acestei enigmatice muze. Expoziția se numește „Cele 11 Muze”, unde sunt expuse unsprezece trăiri sufletești, de la Muza Melancoliei, Intrigii, Nopții, Misterului, până la cea a Ispitei, Tentației sau Extravaganței.

Tablourile nude sunt puțin întrebate la noi în țară

Artistul ne-a destăinuit că destul de rar pictează „nuduri” la comandă, iar în cazul în care cineva dorește un tablou, deseori preferă să rămână îmbrăcat.

Prețul tabloului, ne explică Adrian, variază în funcție de mărimea lucrării. Poate porni de la câteva sute, până la câteva mii de euro.

 

PC: Arhivă personală/Adrian Moraru Colaj de tablouri
PC: Arhivă personală/Adrian Moraru Colaj de tablouri

Poate fi oare o femeie sedusă prin artă?

„Prefer să-mi folosesc calitățile de bărbat pentru a seduce o femeie. De fapt, adevărata seducție are loc într-un moment creativ de maximă intensitate, atunci când persistă interacțiunea artistului cu opera pe care o zămislește”, precizează Adrian.

Despre arta în Moldova

„Arta în Moldova o văd aidoma unui adolescent într-o permanentă tranziție. Îi lipsește maturitatea. Deși, am sesizat că vine o nouă generație de pictori talentați și destul de originali în creațiile lor”, afirmă zâmbind artistul.

Chiar dacă este profesor de pictură și mai organizează în atelierul său tot felul de activități și întruniri artistice, menite să promoveze frumosul estetic, mai are la activ și  20 de expoziții personale și peste 30 de participări la expoziții de artă naționale și internaționale. În acest moment, la Chișinău sunt deschise două expoziții personale cu tematici diferite, care se desfășoară concomitent.

 

PC: Arhivă personală/Adrian Moraru
PC: Arhivă personală/Adrian Moraru
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente