Centrele de dezvoltare a carierei ajută șomerii să-și găsească un loc de muncă

11247061_947078238645642_843475856_o
Foto: Centrele de dezvoltare a carierei ajută șomerii să-și găsească un loc de muncă

Încă două centre de dezvoltare a carierei, care vor asista șomerii calificați, moldovenii reîntorși în țară și absolvenții să-și găsească un loc de muncă în Republica Moldova, au fost lansate, în această primăvară, la Bălți și Comrat.

Trei centre similare funcționează în Chișinău, Cahul și Rezina, peste 300 de oameni beneficiind deja de instruiri și consultații individuale și obținând, într-un final, un loc de muncă. Centrele aplică metodologia SYSLAB elaborată de către SYSLAB International AS din Norvegia, care îmbină lucrul în echipă, consiliere şi formare profesională, promovarea antreprenoriatului şi crearea unei reţele de parteneriat între angajatori şi potenţialii angajaţi.

SYSLAB oferă o bună motivare de a-ți găsi un job. Te ajută să crezi în propriile puteri și abilități. Te pregătește pentru interviul de angajare, astfel încât să fii sigur și să ai un plan concret”, menționează Tatiana, 33 ani, una dintre absolventele Centrului de dezvoltare a carierei SYSLAB din Cahul.

Locurile de muncă decente se numără printre așteptările și aspirațiile principale ale oamenilor din Moldova, exprimate în cadrul consultărilor naţionale privind viitorul Moldovei. SYSLAB abordează aceste necesități prin promovarea spiritului antreprenorial inovator, generând angajarea în câmpul muncii și reducând diferența dintre cererea și oferta pe piața muncii”, a declarat Dafina Gercheva, Reprezentant Rezident al PNUD în Moldova.

În 2014, rata şomajului în Republica Moldova a constituit 5,1%, care este mai mică în comparaţie cu anul precedent (5,6%). Rata șomajului la bărbați a constituit 6,03%, comparativ cu 4,14% pentru femei. Zonele rurale nu oferă mai multe oportunităţi de locuri de muncă, dar din cauza migraţiei şi a angajărilor neformale, rata şomajului este mai mică, de 4,05% (2014).

Centrele SYSLAB deja și-au demonstrat eficiența pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă decent la Chișinău, dar și în regiunea de Nord”, a menționat Stephane Bride, viceprim-ministru și ministru al Economiei în timpul lansării centrului SYSLAB la Comrat. „Centrul SYSLAB din Comrat va spori șansele de angajare pentru cei din regiunea de Sud și va contribui, astfel, la prevenirea exodului forței de muncă din țară.

Toate cele cinci centre SYSLAB au fost deschise în cadrul proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru dezvoltare durabilă”, implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova cu suportul SYSLAB International, al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Ambasadei Marii Britanii în Moldova.

Proiectul contribuie la dezvoltarea, adaptarea și implementarea noilor instrumente pentru dezvoltarea carierei, căutarea unui loc de muncă și antreprenoriatul în Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii:
Centrul SYSLAB Chișinău: 022-901-254
Centrul SYSLAB Bălți: 0 231 20 145
Centrul SYSLAB Comrat: 0 298 31 163
Centrul SYSLAB Rezina: 0 254 92 095
Centrul SYSLAB Cahul: 0 299 41 803

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente