(livetext, foto) Ce se întâmplă la TEDxChisinau: Crossroads

cross2
Foto: Elena Zgardan și Iulian Gulea PC: Instagram/ stanlyok

După o pauză de exact doi ani, echipa TEDxChisinau revine în atenţia publicului chişinăuian cu un nou eveniment – „Crossroads”, conferinţă ce promite să aducă viziuni şi soluţii proaspete societăţii care oscilează între o multitudine de opţiuni şi decizii de luat.

Ioan Dan Niculescu

Ioan Dan Niculescu este una din persoanele cheie din spatele campaniei politice online din 2014 a Președintelui României, Klaus Iohannis, fiind cel care a stabilit comunicarea de brand. În urmă cu 12 ani a înființat Argo Media, una dintre cele mai cunoscute agenții de creație din zona Moldovei. În noiembrie 2014, după succesul campaniei lui Klaus Iohannis, alături de Vlad Ioan Tausance, cel cu care a facut echipă în campanie, a lansat agenția „People & People”. În prezent își împarte viața între mai multe proiecte și spații geografice, o bună parte din an trăind-o în Thailanda sau Mexic.

A photo posted by Andrei Haret (@love_andrei) on

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Următorul speaker este Nata Albot

Nata Albot este jurnalistă și producător media, fondatoarea asociaţiei de promovare a patrimoniului cultural şi artistic al Moldovei „K lumea” şi producătoarea festivalurilor „Ia Mania”, „Mai Dulce”, „Balul Brazilor de Crăciun”. Stabilită în Canada de aproape 2 ani, Nata continuă să promoveze şi să susţină tradiţiile autentice din Moldova în cadrul comunităţii moldovenilor din Quebec, prin intermediul asociaţiei sale „Koolture Tricolore”.

Dansuri la TEDxChisinau.

Pavel Brăila despre viața de artist.

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

Artiștii NBC – Nunți, Botezuri și alte Ceremonii.

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Eroul de la Expo Milano a intrat pe scenă.

Pavel Braila este artist vizual, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din Moldova, participant a numeroase expoziții internaționale de artă și festivaluri de film, video, instalații, fotografii, performance-uri. Este autorul conceptului artistic „Shine the Light” al pavilionului Republicii Moldova la Expozitia Mondială din Milano (2015). Lucrările lui Braila au fost incluse în expoziții de grup la muzee din Rotterdam, Londra, Chicago, Milano, Stockholm, Helsinki etc.

Începe partea a IV-a.

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Următorul speaker este Daniel Morar

Daniel Morar este Judecător la Curtea Constituțională a României, Ex-procuror Șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena. Cunoscut drept spaima corupților, în perioada mandatului său la DNA, în România au fost condamnați la închisoare nume importante din viața publică, printre care şi fostul premier Adrian Năstase. Morar a deferit justiției 30 de parlamentari, 9 miniştri, 25 de directori de instituții publice și 40 de șefi de companii naționale, majoritatea condamnați definitiv.

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Partidul Piraților la TEDxChisinau Smári McCarthy

Smári McCarthy este un dezvoltator independent de software și activist politic din Islanda. El activează pe domeniile descentralizării Internetului, creșterea participării civice și a gradului de auto-determinare. Smári este CTO la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), fost membru al echipei WikiLeaks, co-fondator al Partidului Piraţilor din Islanda. Este șef pe securitate la Mailpile, membru al Consiliului de Administrație al International Modern Media Institute, fiind implicat activ și în alte domenii.

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Primul speaker din partea a treia este Ilya Klishin

Ilya Klishin este redactor-șef al site-ului postului rusesc TV Rain (Дождь), editorialist la publicația Vedomosti și revista Snob. A colaborat cu Slon.ru, Openspace.ru, Diletant.ru și alte publicații rusești. Este fondatorul proiectului Epic-Hero, inclus ulterior în portalul W-O-S. Expert în social media și unul dintre organizatorii mitingului pentru alegeri corecte în anii 2011 – 2012. Absolvent MGIMO, specialist în Relații Internaționale.

A treia parte a început cu un experiment a lui Nick Bostrom.

Cu referință la patrimoniul cultural al R. Moldova.

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Următorul speaker este Ion Ștefăniță.

Ion Ștefăniță este directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și un promotor înverșunat al protecției monumentelor istorice din Moldova. Cu o experiență vastă în domeniul politicilor de protecție a patrimoniului, se implică activ în stoparea intervențiilor neautorizate asupra monumentelor din centrul istoric al Chișinăului.

 

Acum pe scena TEDxChisinau despre o temă-tabu în societatea noastră.

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

 

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

 

Următorul speaker este Dr. V. Chandra-Mouli Dr. V. Chandra-Mouli este expert în sănătate sexuală și reproductivă a adolescenților. Lucrează la Organizaţia Mondială a Sănătăţii în Geneva, din 1993. Cu o experienţă de 25 de ani în domeniu, el are drept scop generarea informaţiei şi aplicarea ei la nivel practic. Un aspect-cheie al cercetărilor sale este studierea modalităților eficiente de educație sexuală în variate contexte sociale, culturale și economice și utilizarea acestor constatări în consolidarea programelor de educație sexuală în țările cu venituri mici și medii, inclusiv Moldova.

Igor Cobileanski despre iluzia secolului. #crossroadsmd

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

Primul speaker din prima parte este Igor Cobileanski Igor Cobileanski este un regizor şi scenarist român din Moldova. După debutul său în calitate de actor, el a regizat mai multe documentare şi drame de scurt metraj, fiind premiat la numeroase festivaluri de film naţionale şi internaţionale, în timp ce lungmetrajul său „La limita de jos a cerului” (2013) a fost propus pentru Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”.   A doua parte de la TEDxChisinau este deschisă de discursul lui Richard Wilkinson În pauză

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Pentru a începe să schimbi lumea ai nevoie de o problemă pe care tu o vezi, de durere care să te motiveze și de pasiune în ceea ce faci.

Hank Fortener cu un discurs foarte sensibil.

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

Al treilea speaker este Hank Fortener Hank Fortener este fondatorul AdoptTogether.org – primul site de crowdfunding din lume, destinat costurilor de adopţie, care a ajutat deja 1.000 de familii să adune peste 5 mln. dolari pentru acoperirea cheltuielilor de adopție. Hank este, de asemenea, fondatorul Zilei Mondiale a Adopţiei, destinată celebrării adopţiei în întreaga lume. Familia lui a adoptat 8 copii din 5 țări diferite și a susţinut alţi 36 de copii în timp ce el era copil.

Totuși, mâncare sau sex?

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

Iulia Kirnițki despre puterea unei dezbateri.

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

A photo posted by victor (@victorlebedev07) on

Următorul speaker este Iulia Kirniţki și va vorbi despre 2 lucruri esențiale: mâncarea și sexul. Iulia Kirniţki şi-a construit o carieră bogată, mai întâi în calitate de jurnalist, timp de 7 ani, apoi ca purtător de cuvânt în cadrul primei coaliţii civice din Moldova pentru stimularea alegerilor democratice. Mai târziu, ea a fost responsabilă de mass-media în cadrul Misiunii OSCE în Moldova, după care a deţinut funcţia de consilier politic la Ambasada Marii Britanii la Chișinău și a dezvoltat programe în cadrul NDI Moldova. Şi-a direcţionat toată experienţa spre a deveni trainer, iar visul ei, mai nou, este să lanseze un program de dezbateri pentru studenții din Republica Moldova. Tot mai puțini moldoveni vor să se întoarcă acasă.

Un video în calitate mai bună de la piesa lui Marian Ungur, compusă special pentru TEDxChisinau: Crossroads.

A video posted by Sasha Mogildea (@sashamogildea) on

Sala este plină

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on

În holul Teatrului Mihai Eminescu pot fi văzuți roboței.

#frank #crossroadsmd #tedx #tedxchisinau

A photo posted by @danatcaciuc on

Nicolaas de Zwager, expert în migrație și primul speaker la TEDxChisinau: Crossroads.

Posted by TEDxChisinau on Saturday, May 16, 2015

Primul speaker care sparge gheața e Nicolaas de Zwager, care vorbește despre migrație.

#tedx #crossroadsmd #speaker #md #chisinau Nicolaas De Zwager

A photo posted by TEDxChisinau (@tedxchisinau) on


Nicolaas de Zwager are peste două decenii de experiență în migrație și dezvoltare, interesul său primar fiind dezvoltarea unor abordări noi ale sectorului privat pentru a consolida legătura dintre migrație și dezvoltare. Este director fondator al „International Agency for Source Country Information” și coordonator de proiect al inițiativei NEXUS Moldova, care ajută moldovenii „să migreze inteligent, să se întoarcă mai buni”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente