Festivalul de Film Cannes 2015: Cele mai bune filme pe care trebuie să le vezi

cannes-2015-10-filme-din-acest-an-pe-care-orice-cinefil-trebuie-sa-le-vada-productiile-despre-care-se_5
Foto: PC: procinema.ro

Festivalul de Film Cannes este la cea de-a 68-a ediție în acest an. Început ieri, 13 mai, va dura până pe 24 mai și va prezenta producțiile cinematografice din diverse țări.

Un număr imens de filme au intrat în competiție, iar lista întreagă o poți descoperi aici. Ediția din acest an aduce filme spectaculoase, dar și filme cu potențial de Oscar, ca „Macbeth” și o sumedenie de filme de artă, potrivit ProCinema.

Iată 10 filme prezentate la Cannes în acest an pe care orice cinefil trebuie să la vadă:

#1. „Carol”, Regie: Todd Hayness, Distibuție: Cate Blanchett, Rooney Mara

Cate Blanchett și Rooney Mara sunt protagonistele unei povești de iubire neconvenționale, dintre două lesbiene, cu acțiunea plasată în anii ’50. Filmul este adaptat după cartea scrisă de Patricia Highsmith „The Price of Salt”, despre care s-a spus că va fi cu greu ecranizată din cauza subiectului delicat. Dar, după ce anul trecut, „Blue is The Warmest Colour” a luat Palme d’Or, producătorii independenți au fost mai deschiși. Însă, Cate Blanchett insistă și declară că nu este un film în genul acela, adică nu vor fi scene atât de explicite. Filmările au durat 33 de zile.

#2. „The Sea of Trees”, Regie: Gus van Sant, Distributie: Matthew McConaughey, Naomi Watts, Ken Watanabe

În „The Sea of Trees”, Matthew McConaughey joacă rolul unui american cu tendințe suicidale, care încearcă să își pună capăt zilelor. Însă, chiar în pădurea densă și îndepărtată, unde alege să facă acest gest, întâlnește un bărbat japonez rătăcit (Ken Watanabe) cu care se împrietenește. Naomi Watts va juca rolul soției lui Matthew McConaughey. Presa americană a făcut o paralelă între acest rol și cel din „True Detective”, încărcat de simboluri și filosofie. „Sunt două proiecte diferite total, dar personajele sunt la fel de poetice. În acest film, avem povestea unei supraviețuiri, a unui om care caută izbăvirea” a spus McConaughey, conform IndieWire.

#3. „Chronic”, Regie: Michel Franco, Distribuție: Tim Roth

 

PC: procinema.ro
PC: procinema.ro

„Chronic” ar putea fi unul dintre filmele intens aclamate la Cannes în acest an. Tim Roth, care a fost și presedintele Juriului în anii trecuți, revine pe Croazeta în calitate de actor. Regizorul mexican Michel Franco își face debutul în limba engleză cu un film emoționant despre un îngrijitor la domiciliu, înconjurat de moarte și oameni pe moarte.

#4. „Dheepan”, Regie: Jacques Audiard, Distributie: Vincent Rottiers, Marc Zinga

 

PC: procinema.ro
PC: procinema.ro

Jacques Audiard nu este deloc un străin la Cannes, unde deja și-a făcut un renume cu filme ca „A Self-Made Hero”, „A Prophet” sau „Rust and Bone”. În „Dheepan”, Vincent Rottiers joacă rolul unui luptător Tamil din Sri Lanka, care zboară către Paris, unde ajunge îngrijitor și expert imobiliar.

#5. „The Lobster”, Regie: Yorgos Lanthimos, Distribuție: Colin Farrell, Ben Whishaw, John C. Reilly, Lea Seydoux, Rachel Weisz

„The Lobster” este debutul în limba engleză al regizorului grec Yorgos Lanthimos. Povestea este plasată într-un viitor distopic, în care persoanele singure au la dispoziție 45 de zile să își găsească un partener, altfel vor fi transformare în animale și trimise în sălbăticie.

#6. „Macbeth”, Regie: Justin Kurzel, Distribuție: Michael Fassbender, Marion Cotillard

„Macbeth” este probabil printre cele mai așteptate filme de la Cannes din acest an, de la care experții au așteptări uriașe și este considerat  un candidat solid la Oscaruri. Filmul urmărește povestea tragică a lui Macbeth, eroul din celebra piesă de teatru scrisă de William Shakespeare. Regizorul Justin Kurzel și acesta a încercat să păstreze textul original, din secolul XI, folosind versurile lui Shakespeare, însă într-o versiune mai scurtă.„Am regăsit o vibrație și inteligență deosebite în acest scenariu”, a spus Fassbender.

#7. „Tale of Tales”, Regie: Matteo Garrone, Distribuție: Salma Hayek, John C. Reilly, Vincent Cassel

Regizorul italian Matteo Garrone revine pe Croazeta, dupa ce a mai fost prezent la festival în anii trecuți cu filme ca „Gomorrah” (2008) și „Reality” (2012). De această dată, acesta prezintă „Tale of Tales”, un fantasy-horror de epocă, cu influențe din basme italienești din secolul XVII. „Nu a fost ușor pentru mine să găsesc finanțare pentru acest film, apoi am avut probleme tehnice, am lucrat mult la efecte speciale, design, costume, decoruri, tot ce a putut merge prost a mers prost. Și asta a fost un calvar, eu fiind o persoană căreia îi place să dețină controlul”, a spus regizorul italian. Bazat pe o colecție de basme și povești fantastice ale autorului italian Giambattista Basile, filmul va prezenta diferite povești, inclusv una în care Salma Hayek mănâncă inima unui uriaș.

#8. „A Tale of Love and Darkness”, Regie: Natalie Portman, Distribuție: Natalie Portman, Makram Khoury, Shira Haas

 

PC: procinema.ro
PC: procinema.ro

Natalie Portman debutează ca regizoare cu acest film, care aduce în prim plan viața lui Amos Oz, jurnalist și scriitor și un puternic susținător al rezolvării conflictului dintre Israel și Palestina și reconcilierii dintre cele două state. Natalie Portman a fost puternic implicată în acest film, mai ales că provine dintr-o familie de evrei și s-a născut în Ierusalim.

#9. „Sicario”, Regie: Denis Villeneuve, Distribuție: Emily Blunt, Josh Brolin, Benecio Del Toro

 

PC: procinema.ro
PC: procinema.ro

Denis Villeneuve aduce în competiție la Cannes filmul „Sicario” – prima producție de Lionsgate, care intră vreodată în cursă pentru Palme d’Or. De altfel, acesta este și primul său film din cariera prezent la Cannes. „Sicario” urmareste povestea unui cartel mexican si are o distributie impresionantă cu Emily Blunt, Josh Brolin, Benecio Del Toro.

#10. „Irrational Man”, Regie: Woody Allen, Distribuție: Joaquin Pheonix, Emma Stone

Noul film al lui Woody Allen va fi prezentat în premieră la Cannes, anul acesta. Filmul urmărește povestea unui profesor de filosofie aflat într-o criză existențială care regăsește dorința de trai după ce începe o relație cu o studentă tânără și frumoasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente