(video) America va cunoaște cultura și tradițiile moldovenești, redate de un regizor autohton

10410578_1460354627575358_8591948494892222829_n
Foto: Xenia Bucuci. PC: Facebook/Lucru Manual Moldova

Regizorul autohton Dumitru Grosei a realizat un video despre cultura și tradițiile moldovenești, transmite prin prisma exemplului Xeniei Bucuci, pasionată de meșteșugărit, revenită de pe meleagurile străine la vatra sa, pentru a promova și a cultiva folclorul național.

Acest video a fost înaintat la concursul Peace Corps Week Video Contest 2015, ce încurajează voluntarii să ajute americanii să înțeleagă mai bine persoanele din alte țări prin intermediul unor video.

Dumitru Grosei a spus pentru #diez: „Am primit invitația d-nei Trish Ostroski de la Peace Corps Moldova să reprezint Moldova cu un video la Peace Corps Week Video Contest, care are loc la Washington DC. Am hotărât să particip la acest concurs, după ce am văzut ce filme slabe se trimiteau în alți ani din partea Moldovei. Intenția noastră a fost să facem ceva frumos despre Moldova și cred că am reușit”.

 

Xenia Bucuci. PC: Facebook/Lucru Manual Moldova
Xenia Bucuci. PC: Facebook/Lucru Manual Moldova

În descrierea filmulețului transmis la competiție s-a relatat succint despre rădăcinele neamului nostru și amprenta strămoșilor bravi asupra urmașilor care se manifestă frumos în prezent: „Moldova este o țară veche cu o istorie bogată. A avut conducători curajoși și luptători care au putut ține piept numeroaselor atacuri barbare, astfel menținând pacea pe pământul și în casele lor. În zilele de astăzi, acest spirit curajos poate fi indentificat prin prisma femeilor puternice, care sunt devotate patriei, națiunii, istoriei și traițiilor.

Una dintre aceste femei este Xenia Bucuci. După ce a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a Moldovei, a început a lucra în teatru, dar avea o pasiune pentru meșteșugărit de mic copil. Chiar și atunci când a trăit peste hotare, nu a uitat niciodată despre tradițiile populare moldovenești. Așadar, a decis să se întoarcă acasă, după 5 ani petrecuți în Franța și să le promoveze”.

În acest video Xenia povestește despre istoria sa, creația sa și metodele prin încearcă să molipsească lumea de frumosul obiceiurilor, artizanatului și lucrului manual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente