Ana-Maria Vasilache-Verdeș: 10 lucruri din Marea Britanie ce ar putea inspira și Moldova

foto principala ro
Foto: PC: Colaj/Știri Pozitive

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul stiripozitive.eu, vă propunem astăzi să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Marea Britanie, ce ar putea inspira și Republica Moldova și oamenii ei din perspectiva Anei-Maria Vasilache-Verdeș, jurnalistă care s-a aflat mai mult timp în albion.

POLITEȚURILE

Într-un oraş aglomerat, precum Londra, te vei ciocni mai des de cuvintele „sorry”, „excuse me” sau „pardon me” decât nemijlocit de trecători. Chiar dacă nu le vei răspunde la „hello”, îți vor dori un „nice day”. Nota culminantă a „falsei politeți” a fost atinsă într-un magazin, eu aşteptând să achit cumpărăturile. Când mi s-au întâlnit privirile cu cele ale vânzătorului acesta, binevoitor și senin, mi-a mulțumit pentru că am aşteptat în rând. Simt că este ceva mai mult decât respect, amabilitate şi bună-creștere. Se pare că au un secret păstrat cu strictețe de zeci de ostaşi, ca să nu-l afle cei din Moldova, altfel nu-mi pot explica de ce nu-l știe nici o vânzătoare de la noi.

CAPACITATEA DE A CONSERVA TRECUTUL

Izolați pe o insulă nordică, cei din Marea Britanie au reuşit să păstreze intactă istoria fiecărei cărămizi. Trecutul lor însă nu constă doar din clădiri, catedrale sau castele conservate secole la rând, nici din tradițiile respectate până în cele mai mici detalii chiar de regină. Sunt şoferii de cab-uri (taxiurile londoneze) ce își lasă meseria ca moștenire feciorilor și care povestesc cu multă dragoste și cunoștințe despre orașul lor, dar poate fi și inscripția gravată pe masa unui pub din oraş sau limba engleză – engleza pe care o adoră… Trecutul lor este ascuns cu grijă în detalii.

CULTURA PREZENTULUI

Trecutul nu-i împiedică pe englezi să evolueze. Am văzut cât de interesante pot fi expozițiile de artă contemporană, am înțepenit de emoție la concertele de muzică simfonică, am admirat pe furiş eleganța bărbaților şi culorile îndrăznețe purtate pe stradă de doamne. Britanicii îşi respectă trecutul, dar în aceeaşi măsură investesc în cultura prezentului.

REGATUL TRADIȚIILOR NEOBIŞNUITE (DEOCHEATE)

Pe lângă importanța Palatului Buckingham şi forma futuristă a clădirii Gherkin, englezii acordă o atenție maximă celor mai neobişnuite tradiții. „Ceremonia ceaiului” de după amiază, numărul impunător de cluburi deschise doar pentru gentlemeni, întâlnirile săptămânale ale reginei cu Prim-ministrul țării, în cadrul cărora, Majestatea Sa este informată despre activitatea Guvernului şi a Parlamentului, reguli în pub-uri, dress coduri la ocazii speciale sau respectarea strictă a etichetei în înalta societate – toate acestea fac și ele parte din viața cotidiană modernă.

O ALTFEL DE LIBERTATE

Acasă, îmi imaginam că sunt o rebelă atunci când, îmbrăcând ceva neobişnuit, înfruntam privirile nemulțumite ale trecătorilor sau atunci când încercam să demonstrez că părerea mea are dreptul la existență. În Marea Britanie a fost o revelație să conştientizez că libertatea nu înseamnă neapărat luptă. Poți fi liber pur şi simplu. Stilul tău vestimentar nu trebuie să corespundă gustului celui care aşteaptă să treacă zebra alături de tine, iar părerea ta poate stârni admirație doar pentru că nu seamănă cu altele. Libertățile noastre își încrucișează săbiile, probabil, pentru că avem o țară mică. Sau poate că libertatea unora e mai mare decât libertatea altora?

SPAȚIUL PERSONAL

Am putea spune că noțiunea de „privacy” este inventată de englezi. Spațiul personal şi respectarea acestuia sunt extrem de importante în Marea Britanie. O insulă populată de alte insule. Un arhipelag format din confidențialitate, intimitate şi mister. În contrast cu ospitalitatea celor din Moldova, englezii păstrează o distanță amabilă, iar întrebările personale sunt considerate tabu. Unii i-ar putea considera neprietenoşi, reci şi rezervați, însă acest lucru defineşte doar faptul că sunt persoane educate astfel, încât să le ofere celor din jur confort psihologic şi o minunată senzație de calm.

CIUDĂȚENII ABSOLUT NORMALE

Originalitatea englezilor nu are margini. Orice poate deveni un joc al fanteziei – de la instalația creată din sute de maci din ceramică, plasată în aer liber, până la nori transformați în abajur la Festivalul design-ului. Poți întâlni combinații trăsnite purtate cu îndrăzneală (ciorapi cu buline şi sacou din catifea) sau să admiri nişte mustăți gen Salvador Dali. Chiar dacă metroul londonez e cel mai vechi din lume, stațiile lui sunt foarte colorate, iar pe străzi poți călători cu faimoasele autobuze roşii cu două etaje. „Ei, am mai văzut eu pisici fără rânjet, dar rânjet fără pisică! În viața mea nu am mai dat peste asemenea ciudățenie”, spunea și Alice în Țara Minunilor…

SOARE CU UMBRELĂ

Dacă nu-ți place vremea în Marea Britanie, aşteaptă doar un minut și apare soarele. Până şi ploaia a devenit celebră – o fi ea imprevizibilă, însă Londra nu se lasă uşor inundată de tristețe. Contrastul și surpriza te cuprind atunci când decizi să te ascunzi de stropi. În incinta unei clădiri de epocă ai putea descoperi o cafenea ultimul răcnet, iar după o uşă neon se ascunde un decor din secolul 18, bunăoară. Capacitatea britanicilor de a se adapta circumstanțelor este demnă de urmat şi de cei din Moldova.

TUFIŞ OR NOT TO FISH?

Picnic la prânz, lecturi într-un şezlong, plimbări fără de sfârşit sau conversații serioase în compania unor lebede şi veverițe – ai de unde alege. În funcție de dispoziție, poți îmbrățişa iarba unui parc, te poți ascunde după tufişuri plantate pe acoperişul unei clădiri moderne sau poți cerceta miile de soiuri de trandafiri multicolori într-una din grădinile reginei. Felul minuțios al englezilor de a-şi îngriji grădinile te poate lăsa fără cuvinte, iar secretul este simplu de tot – tunzi iarba în fiecare zi, timp de sute de ani.

BUNICII

Peste tot în lume bunicii vor fi la fel de simpatici, iubitori şi grijulii. Vor oferi pe ascuns un „baby carrot” (morcov mic) nepoatei în timpul spectacolului sau vor savura împreună cu nepotul un „cupcake” (prăjitură mică) în parc. Însă bunicii englezi mai merg la cină înainte de concert, îmbrăcați la patru ace, ca la prima întâlnire. Se plimbă, ținându-se de mână prin parc şi vin în blugi la concertele rock. Şi fie că este vorba de un recital de muzică Queen, fie de un show energizant al interpretului Jack White, vor îngâna voioşi melodiile.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente