(foto) Creativitatea și ingeniozitatea au învins la competiția locală inginerească „EBEC”

IMG_9706
Foto: O parte din participanții la competiția inginerească „EBEC”

În perioada 21 – 23 martie a avut loc cea de-a 7-a ediție a etapei locale a competiției inginerești europene EBEC.

În această perioadă, nouă echipe, membrii cărora au fost exclusiv studenți ai Universității Tehnice a Moldovei, au luptat pentru a obține titlul de cel mai bun proiect în cadrul competiției. Echipele au fost divizate în două secțiuni – probe distinctive și anume în Case Study și Team Design.

 

cats

Astfel, în seara de 23 martie, acestea și-au prezentat proiectele pentru a putea merge la etapa regională a competiției EBEC. Numeroși oaspeți, precum și membri ai juriului au adus felicitări și laude participanților pentru inițiativa acestora de a participa în cadrul competiției, îndemnându-i să-și continue activitatea și în perioada post-EBEC. Pro-rectorul UTM, domnul Amariei, a menționat că echipele au dat dovadă de capacități inventive, prezentând produse inedite. „Competiția pare importantă, permițând tinerilor să se afirme ca ingineri, astfel, fiind un bun exemplu viitorilor studenți. Indiferent de cine urmează să învingă, participarea tinerilor a permis acestora să capete cunoștințe consistente, ce le vor fi de folos pe viitor”, a afirmat pro-rectorul în timpul micului său discurs. De asemenea, acesta a subliniat că produsele făcute la proba de Team Design vor fi parte a expoziției „Creativitatea deschide Universul”.

 

IMG_9585

La proba de Case Study, cele patru echipe participante trebuiau să producă un plan care ar ajuta la reforma învățământului în gimnazii. Astfel, ideile au fost în următoarea ordine:

# Echipa „LSD” a diferențiat reformele esențiale, care cer un suport din partea statului și cadrului politic, vizând partea teoretico-conceptuală și reforme informaționale, adică elevii necesită o motivație de a învăța mai bine încă de pe băncile școlii. Ideile propuse au fost: reforma îmbunățirii cadrelor didactice, prin susținerea financiară a profesorilor; realizarea reformei „Școala este a doua acasă”, astfel să fie creat un contract mai strâns și mai stabil între părinți și instituțiile de învățământ și să fie oferită copiilor posibilitatea de a analiza modul de muncă al profesorilor. Executarea temelor pentru acasă în cadrul școlii, crearea unor cercuri artistice gratuite în cadrul școlii, dezvolatrea abilităților mai speciale și demonstrarea acestora în cadrul unui Skill Day au fost alte idei expuse de echipa „LSD”.

 

IMG_9593

# Echipa „4 elements” a creat un proiect bazat pe un concept neurologic și, pe alocuri, psihologic, prin care tinerii își doreau să stimuleze creierul uman să lucreze mai bine. Astfel, a fost propusă restructurarea curriculei prin îmbinarea obiectelor într-un singur manual (spre exemplu, fizică și matematică); schimbarea metodologiei de predare (anunțarea individuală a notelor, motivare prin bonusuri, orientarea profesională, celebrarea zilei profesiei); implementarea autoguvernării în școli, permițând și elevului să ia decizii/ să participe la procesul de luare a deciziilor; organizarea comisiei de evaluare a nivelului de predare – în cazul dat și elevii vor putea nota profesorii.

 

IMG_9599

# Echipa „Bang” a depistat problema lipsei cadrelor calificate, predării învechite, monotoniei și sistemului generalizat de învățământ, lipsei tehnologiilor informaționale profesioniste. Soluții ar fi creșterea calității proceselor de învățare. Echipa a formulat concluzia sub forma unui citat: „În speța umană, dezvoltarea inteligenței și moralei sunt legea supremă”.

 

IMG_9610

# Echipa „New Tone” au propus să fie restructurat programul de studiu și adăugate ore de dezvoltare personală a elevilor; să fie organizate activități extracurriculare; să fie promovat studiul la bibliotecă.

 

IMG_9615

În urma jurizării, la etapa de Case Study a învins echipa „New Tone”. Mihail Slobodeaniuc, membru al echipei, a afirmat că băieții și fetele au lucrat foarte mult asupra studiului de caz oferit. „La drept vorbind, credeam că pe fundalul celorlalte echipe ne vom pierde, însă, probabil, norocul sau altceva ne-a ajutat să învingem. Am fost deschiși unii față de alții și sper ca această colaborare dintre noi să ne aducă un mai mare succes”, a afirmat Mihail.

 

IMG_9612

Proba de Team Design s-a dovedit a fi una veselă și amuzantă. Cele cinci echipe selectate au avut sarcina de a crea un obiect inedit din materiale neconvenționale, acesta fiind un gramofon. Echipele s-au prezentat extrem de ingenios: realizând prezentări multilingve, apelând la halate albe pentru a reda alura de savant, făcând un design pretențios și strălucitor al aparatului de reproducere a sunetului, iar la testarea acestuia, punând discuri de vinil cu conținut divers – piese de operă, piese mai ciudate sau povești citite de copii.

 

IMG_9620

 

Astfel, echipele s-au prezentat după cum urmează:

# Echipa „G is for Genius” a afirmat că orice petrecere va fi mai bună cu gramofonul lor. Cheltuielile pentru un asemenea gramofon ar fi de aproximativ 102 lei, cele mai scumpe elemente fiind blocul de alimentare și dispozitivul de măsurare a vitezei.

 

IMG_9618

# Echipa „Mujdei” a creat un gramofon cu un pahar aplicator de 200 de grame; utilizarea unei curelușe de transmisie destinată curioșilor care doresc să oprească discul de vinil atunci când în sânge „crește buna dispoziție”, butonul special care va conecta acumulatorul când e stinsă lumina.

 

IMG_9642

# Echipa „Numbers” a creat un gramofon care a trecut cu brio majoritatea încercărilor, designul acestora fiind, de asemenea, creativ. Costul confecționării unui gramofon este de aproximativ 50 de lei.

 

IMG_9652

# Echipa „Bug” au creat un Bugrafon sau Audiobug într-un stil mai vechi, mai dark și mai clasic. Elementul-cheie al acestui gramofon e utilizarea unui cui în loc de ac.

 

IMG_9658

# Echipa „Space Engineers” au creat un gramofon cu un design simplist, dar artistic ornamentat.

 

IMG_9629

În urma jurizării, a învins echipa „Numbers”. Ecaterina Donciu, membră a echipei, a afirmat că este foarte fericită și este de părere că echipa lor a învins din cauza că a fuzionat perfect și a muncit mult, fiecare contribuind cu idei necesare. „Am pus în funcțiune toată creativitatea inginerească de care dispunem și timp de 8 ore am putut crea ceva ce funcționează”, a afirmat Ecaterina.

 

IMG_9689

Echipele „New Tone” și „Numbers” vor pleca la etapa regională, unde vor concura cu echipele din București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Învingătorii etapei regionale vor merge mai departe la etapa europeană din Porto, Portugalia, unde vor concura cu cei mai buni participanți din întreaga Europă.

 

IMG_9586

IMG_9587

IMG_9589

IMG_9591

IMG_9596

IMG_9606

IMG_9608

IMG_9622

IMG_9624

IMG_9625

IMG_9631

IMG_9633

IMG_9636

IMG_9646

IMG_9649

IMG_9659

IMG_9662

IMG_9664

IMG_9667

IMG_9671

IMG_9674

IMG_9678

IMG_9681

IMG_9702

IMG_9706

IMG_9710

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente