Ora Pământului 2015: Cum să minimizezi consumul de energie electrică

10488035_10152303950019436_2865088098143419278_n
Foto: Ora Pământului 2015: Cum să minimizezi consumul de energie electrică. PC: Facebook/Earth Hour

Ora Pământului sau Earth Hour este considerată cea mai mare mişcare voluntară de mediu din toate timpurile. Aceasta are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

Anul acesta vom stinge luminile pe 28 martie, la ora locală 20:30, alături de peste 7.000 de orașe din mai mult de 156 de țări, pentru a arăta din nou că protejarea naturii ne preocupă și că vrem mai multă hotărâre și acțiuni concrete în rezolvarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu.

Acțiunea înseamnă mai mult decât gestul simbolic de a stinge luminile pentru o oră. Este o invitație de a schimba lumea. Orice facem are impact asupra naturii: alimentele pe care le consumăm, hainele pe care le cumpărăm, modul în care călătorim, totul. Puse cap la cap, cererile de la natură făcute de fiecare dintre noi – amprenta ecologică a umanității – sunt mult prea mult pentru planeta noastră.

Să urmărim câteva sfaturi pentru a învăța cum să minimizăm consumul de energie electrică:

# Este important să folosim exact atât, cât este necesar, reuşind astfel să economisim timp, bani şi energie. Scoate ștecherul din priză. Închide televizorul, computerul și alte echipamente electronice și electrocasnice când nu ai nevoie de ele. Acestea folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by. Costul la energie provocat de unele aparate aflate în stand-by ajunge să fie aproape la fel de mare ca atunci când acestea sunt pornite.

# Schimbă becurile. Știai că 15% din factura la energia electrică reprezintă consumul realizat de iluminarea cu becuri clasice? Foloseşte becuri economice sau cu LED și stinge luminile când nu ești în cameră.

# Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie. Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți. De asemenea, caută programele de reciclare a electrocasnicelor (sistemele buy-back) derulate în anumite perioade de marile magazine de specialitate – în schimbul aparatului vechi primești un anumit discount la aparatele noi.

Iată și alte moduri de a economisi energia consumată de electronice și electrocasnice:

# Dă căldura mai încet iarna și ridică temperatura aerului condiţionat vara;
# Spală rufele și vasele cu programele economice;
# Pune rufele la uscat, în loc de a folosi uscătorul mașinii de spălat;
# Păstrează frigiderul rece.

Izolează-ți casa și biroul. Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara. De asemenea, alege surse de energie verde – panouri solare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente