(video) Chișinăul anilor ’70 văzut prin prisma unui film sovietic

vr_oldchisinau.com-1982-096_medium
Foto: Chișinăul anilor '70 văzut în cadrele filmelor vechi. PC: blog.oldchisinau.md

Chișinăul la sfârșitul anilor ’70 a fost descoperit prin intermediul unor cadre de film sovietice, în care se regăsesc locurile și străzile pe care le putem recunoaște și astăzi.

Scenele au fost prezentate pe blogul Old Chișinău, extrase din filmul „Здравствуйте, я приехал”, regizat de Mihail Bodicheanu, o producție Moldova-Film, lansată în anul 1979.

Filmul este despre un tânăr specialist, absolvent al Universității Tehnice, care, angajându-se la lucru în cadrul unei intreprinderi, facilitează munca prin intermediul noilor tehnologii.

Iată cum arată Chișinăul în anii ’70:

# Sala cu Orgă în prezent, în trecut bancă și sediul central al Poștei:

 

# Hotelul Intourist, acum clădirea părăsită a hotelului Național, în fața căruia se vedeau havuzuri în funcțiune și paturi de flori:

 

# Scena are loc în magazinul „Samoțvetî”, din ferestrele căruia se poate observa havuzul din fața hotelului Intourist, hotelul Chișinău și monumentul „Eliberarea”:

 

# Lacul Comsomolist din actualul parc Valea Morilor:

 

# Iată o secvență care ne arată „prospectul Mira”, acum bulevardul Dacia, în intersecție cu actuala strada Teilor (aflată pe partea stângă, nu a intrat în cadru). Se trece pe lângă terenul unde trebuie să se construiască un cinematograf modern, dar care nu a mai fost finisat, iar clădirea s-a transformat într-o casă de rugăciuni:

 

# Restaurantul Doina din Parcul Valea Trandafirilor. Secvențele din interior, cel mai probabil, au fost filmate într-un alt local:

 

# Prospectul Lenina (bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt), Magazinul Universal Central și Telegraful:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente