(video) 10 piese cu care să începi frumos primăvara

spring-pictures-background-1
Foto: PC: freehighresolutionimages.org

Iată a venit în calendar luna martie, cea care marchează trecerea de la natura amorțită la cea colorată în verdele copacilor ce încep să înmugurească. Primăvara, anotimpul renașterii, al vieții și al speranței vine cu optimism și căldură. Am decis să adunăm zece piese despre acest frumos anotimp sau care ne duc cu gândul la acest anotimp colorat și însorit.

1. Holograf – Primăvara începe cu tine

Piesa a fost lansată de Holograf în anul 2009 și se bucură de un videoclip ale cărui scenariu și regie sunt semnate de Marian Crișan. „Primăvara începe cu tine” a fost extrem de bine primită de public, fiind una dintre dintre cele mai difuzate piese din acea perioadă. În plus, cântecul dă numele celui de-al 15-lea album al trupei, o compilație cu cele mai bune balade lansate de-a lungul carierei.

 

2. Formația Contemporanul (NOROC) – Primăvara

Versiunea originală din anul 1971. Lidia Botezatu – voce, Alexandru Cazacu – chitară. Muzică: Mihai Dolgan, Versuri: Andrei Strâmbeanu

Îmi șoptește inima, inima, inima
Simte că-i aproape primăvara
Și nu știe nimenea, și nu știe nimenea
Gândurile mele unde zboară
Se trezesc câmpiile, cântă ciocârliile
Nu oprește nimeni primăvara

 

3. Haarp Cord – Primăvara

Avem și o primăvară și pe ritmuri de hip-hop. Cântecul este interpretat de grupul Haarp Cord în colaborare cu Chimie și este inclus pe albumul „Vremurile Din Urmă”. Acesta prezintă o perspectivă mai dramatică, iar versurile transmit o stare mixată, de speranță, dar apăsătoare în același timp. În plus, saxofonul oferă o notă melancolică.

 

4. Zdob și Zdub – Primăvara

Primăvara înseamnă veselie, renaștere, viață, iar cei de la Zdob și Zdub știu mereu să trezească viața în noi prin muzica lor. Ritmurile de rock alternativ cu influențe puternice din folclor dau naștere ușor unei bătăi din picior acompaniată de un zâmbet. Cum spun versurile:

„Toată lumea, hai la joc!
Sar scânteile din foc.
Un pahar de vin gustos,
Joacă fetele frumos.
Primăvara vine-n țară,
Primăvara vine-n sat,
Primăvara vine-n casă,
Primăvara vine-n cap.”

 

5. Tudor Gheorghe – Au înnebunit salcâmii

Melodia „Au înnebunit salcâmii” a apărut pe albumul „Toamna simfonic”.

Au înnebunit salcâmii
De atâta primăvară,
Umbla despuiați prin ceruri
Cu tot sufletu-n afară

 

6. Vivaldi – Spring

Nu există primăvară fără compoziția lui Vivaldi din celebra operă „The Four Seasons”. Compusă în 1723, aceasta reprezintă o capodoperă muzicală, fiind una dintre cele mai populare piese din perioada barocă. Considerată un imn al primăverii, „Spring” cucerește în fiecare an sufletele unor noi generații, ceea ce o face o piesă nemuritoare.

 

7. Vama Veche – Primăvara

O colaborare extrem de reușită între Mara și Vama Veche, care din păcate nu s-a bucurat de o promovare în media, dar care merită să ajungă la ascultător măcar o dată, într-o zi de primăvară. Înainte de a începe muzica, iată cum descrie în cuvinte Tudor Chirilă o primă zi din anotimpul renașterii:

„Când am ieșit astăzi din casă iarna ceda insistențelor primăverii ca o femeie dezolată și dezorientată care nu reușește să reziste farmecelor unui bărbat atrăgător.

E acel miros al primăverii pe care îl știm cu toții. Atunci când simțim că se sfârșește, dar mai ales că începe. E ceva sublim și măreț în schimbarea anotimpurilor care parcă vindecă, pentru un timp scurt, orice rană omenească acumulată peste iarnă. E ca și cum sufletul intră într-o comă indusă sau într-un soi de meditație care îi netezește asperitățile și îl șlefuiește întru perfecțiune.

Apoi, miracolul se sfârșește, primăvara se instalează. Închideți televizoarele și lăsați-i să se bălăcărească singuri. Aveți nevoie de liniște, de dragoste și de speranță. Nu le găsiți la televizor. Ci în parfumul etern al primăverii.” – Tudor Chirilă – Se apropie…(4 martie 2011)

 

8. Luigi Ionescu – Lalele

Melodia „Lalele”, interpretată de Luigi Ionescu, a fost compusă de Temistocle Popa şi a avut iniţial alte versuri decât cele care au consacrat-o. Fusese realizată sub forma unui vals lent pentru un spectacol al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” şi se numea „Gagarin”, în cinstea primului om care ajunsese în spaţiul cosmic.

 

9. Noah and the Whale – First Days of Spring

Luată de pe al doilea album Noah and the Whale, material inspirat de despărțirea solistului Charlie Fink de Laura Marling și plecarea ei din trupă, „First Days of Spring”, o melodie melancolică, se folosește de toate metaforele legate de primăvară încă din primele versuri: „It’s the first day of spring/And my life is starting over again/Well, the trees grow, the river flows/And it’s water will wash away my sin.”

 

10. The Beatles – Here Comes The Sun

Scrisă de George Harrison în 1969, „Here Comes The Sun” întâmpina venirea primăverii după „a long, cold, lonely winter”. Harrison a spus o dată că, în Anglia, iarna este atât de lungă, încât atunci când vine primăvara simți că meriți puțin soare. După iarna asta, putem spune și noi același lucru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente