Agenția pentru Curriculum și Evaluare – O nouă structură de asigurare a calității în educație

cms-image-000013945
Foto: PC: Deschide.md

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare.

Agenția, autoritate administrativă subordonată Ministerului Educației, va fi responsabilă de coordonarea procesului de elaborare şi implementare a curriculumului naţional pentru toate instituţiile din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. O altă atribuție a Agenției ține de organizarea evaluărilor naționale și internaționale în învăţământul general. În acelaşi timp, Agenţia va avea şi atribuţii de organizare şi desfăşurare a olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi de selectare a loturilor olimpice naţionale pentru participarea la olimpiadele internaţionale. Costurile necesare pentru funcționarea noii agenții vor fi asigurate din contul unor reorganizări în structurile subordonate Ministerului Educației.

Reorganizarea prin transformare a Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Agenţia Naţională pentru Curriculum și Evaluare era necesară pentru a asigura modernizarea curriculară. În momentul de faţă, curriculumul are anumite lacune sub aspectul relevanţei. Programa şcolară este, pe de o parte, foarte complicată, iar, pe de altă parte, nu asigură pregătirea tinerilor pentru viaţă”, a menţionat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, în timpul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului, procesul de revizuire curriculară va fi precedat de dezbateri publice cu o participare largă din partea profesorilor, elevilor, părinților și a altor actori interesați de mersul reformelor în educație. „În cadrul acestor dezbateri vom discuta despre ceea ce trebuie să se învețe la școală. După care vom începe procesul propriu-zis de revizuire pentru fiecare disciplină în parte. Concomitent, vor fi organizate și instruiri pentru cadrele didactice”, a mai menționat Maia Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente