Programul Erasmus+ destinat studenților care doresc să învețe în străinătate

tsi_erasmus_logo
Foto: PC: tsi.lv

Programul Erasmus+ adaugă amintiri plăcute anilor studențești. Cu ajutorul acestuia, poți să combini studiile, aventura și călătoria.

Republica Moldova face parte din cele 33 de țări participante la programul Erasmus, împreună cu țările membre UE, Turcia, Macedonia, Norvegia și Liechtenstein.

Proiectul Erasmus Mundus este destinat studenților de la ciclul licență, de asemenea masteranzilor, doctoranzilor sau chiar profesorilor pentru a spori mobilitatea și cooperarea academică. Scopul de bază este de a îmbogăți și lărgi experiența studențească.

Unii optează pentru programe la nivel de licență sau masterat. În mediu, durata şederii într-o ţară străină este de un an sau maximum doi, în funcție de cursul la care au fost înscriși.

Câți studenți din Moldova au plecat cu Erasmus+

În anul 2014, 49 de studenți din cadrul Universității de Stat din Moldova, au plecat în țările europene pentru a-și perfecționa studiile. Datorită aceluiași program, 21 de studenți străini au venit în Moldova pentru a-și lărgi orizonturile culturale.

Citește: Erasmus – experiența europeană care îi schimbă pe studenții moldoveni

Pentru anii 2014 – 2020, au fost alocate 16 milioane de euro pentru a susține și consolida cooperarea între țările europene. Având în vedere că până în 2020 se estimează că 35% din locurile de muncă vor fi de înaltă calificare, programul în cauză tinde să valorifice potențialul studenților, pentru a extinde și mai mult piața locală și internațională.

Orice proiect de talie internațională are o anumită listă de documente care trebuie să fie depuse. Pentru programul Erasmus acestea ar fi: fișa academică, pașaportul + copia, CV-ul, planul de studii sau cercetare. În unele proiecte este obligatorie scrisoarea de invitație și certificatul de cunoaștere a limbii.

Citește: Elena Cristea povestește cum ați putea beneficia de experiența Erasmus Mundus

Alexei Truhin, student în cadrul Universității Tehnice din Moldova, specialitatea Tehnologii informaționale, a învățat un semestru în Budapesta la University of Technology ans Economics, prin intermediul programului Erasmus. „Mi-a plăcut mult transportul public și diversitatea acestuia: tramvai, tren, autobuz, metro, troleibuz. Ele circulă și noaptea, iar pentru studenți era 12 euro abonamentul lunar. Profesorii sunt mult mai deschiși acolo, atitudinea lor este diferită”, a povestit Alexei.

Ce bursă au studenții Erasmus+

Prin intermediul acestui proiect, studenții de la licență sau master beneficiază de o bursă în valoare de 1000 de euro, iar persoanele care urmează să realizeze studiile de doctorat, vor primi o bursă în valoare de 1500 de euro, iar cei de la post-doctorat – 1800 de euro. De asemenea, programul acoperă costurile pentru transport, asigurare medicală și cazare.

Pentru studenții moldoveni, cea mai populară destinație este România și anume la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Este o oportunitate excelentă de a vizita și a studia într-o altă țară, în același timp fiind aproape de casă. Un alt beneficiu de care profită studenții este limba. Astfel, nu apar incomodități sau neînțelegeri.

În ce universități învață studenții Erasmus+ din Moldova

În afară de România, beneficiarii optează pentru unele țări europene mai îndepărtate. În aceeași ordine de idei, ei pleacă în Spania, la Universitatea din Granada, în Finlanda, la Universitatea din Turcu, în Lituania, la Universitatea din Vilnius sau în Franța, la Universitatea din Lille.

„Aplicanții nu întâmpină dificultăți, unica surpriză sunt diferențele culturale. Adaptabilitatea redusă poate crea unele impedimente. De exemplu, când pleacă în Austria, studenții știu engleza, dar nu cunosc germana, cu ajutorul căreia comunică vorbitorii nativi”, afirmă șeful direcției proiecte internaționale USM, Gubceni Ghenadie.

În vederea majorării numărului de beneficiari, se interzice participarea la program de câteva ori concomitent. Excepție pot fi doar cazurile, în care studentul aplică la nivel diferit de studii, întâi la licență, apoi la masterat.

Din anul 2005, Moldova face parte din grupul de țări în care a fost implementat sistemul de învățământ de la Bologna, participând la unele programe europene, alături de România și Ucraina.

Victoria Nonii

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente