(infografic) Studiu: Comunicarea – principalul motiv al moldovenilor pentru a folosi internetul

MTAyNHg3Njg,12925602_12172859
Foto:PC: naukawpolsce.pap.pl

75 la sută din gospodăriile casnice din țară au conectare la Internet fix şi Internet mobil dedicat (prin modeme şi cartele pentru date), 80,5% din utilizatorii Internetului la domiciliu navighează pe el zilnic sau aproape zilnic, 11,7% – de 2 – 3 ori pe săptămână, 2,4% – de 2 – 3 ori pe lună, restul – mai rar.

1

2

 

Aceste date au fost făcute publice în conferinţa de presă susţinută joi, 15 ianuarie, de responsabili din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, eveniment la care au fost prezentate rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania de cercetare a pieţei XPLANE la comanda ANRCETI.

Datele sondajului arată că de cele mai multe ori vizitatorii Internetului utilizează serviciul dat pentru a comunica prin Skype, Viber, etc. (82%), a accesa reţelele de socializare (81%), paginile de ştiri (67%), datele meteo (63%), a căuta informaţii de ordin profesional şi pentru studii (61%), etc.

 

3

 

54% din respondenţi sunt de părerea că, pe această piaţă, există suficiente oferte şi este uşor să găseşti o ofertă potrivită la un preţ rezonabil, 21% – au afirmat contrariul, iar 25% – au răspuns că nu ştiu sau le este greu să răspundă. În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie de serviciul Internet, 77,3% din respondenţi au afirmat că sunt satisfăcuţi (complet sau parţial) de Internetul fix, 54,8% – de Internetul mobil dedicat, iar 22,6% – nesatisfăcuţi de Internetul fix şi 45,3% – de Internetul mobil. Cele mai frecvente probleme semnalate de respondenţii nesatisfăcuţi sunt: legătură instabilă, întreruperi, viteză instabilă sau insuficientă.

Potrivit datelor sondajului, cel mai înalt nivel de utilizare a serviciilor de comunicații electronice este înregistrat pe piața de telefonie. Astfel, nivelul de utilizare a telefoniei fixe (în gospodării casnice) este de 95% (în Chișinău – 98%, zona urbană – 96%, zona rurală – 95%), iar a telefoniei mobile – de 91% (în Chișinău – 96%, zona urbană – 93%, zona rurală – 87%). Nivelul de utilizare a serviciului TV contra plată (în gospodării casnice) este de 56% (în Chișinău – 73%, zona urbană – 71%, zona rurală – 43%). Întrebați de gradul de satisfacție de serviciul de telefonie fixă, 93% din respondenți s-au arătat satisfăcuți (complet sau parţial) de acest serviciu, iar restul – nesatisfăcuți. De serviciul de telefonie mobilă sunt satisfăcuți 87,7% din respondenți, iar de serviciului TV contra plată – 78%.

Datele sondajului mai arată că 61% din respondenți utilizează mai multe servicii de comunicații electronice la pachet de la un singur operator, fapt ce confirmă că această practică de achiziționare a serviciilor devine tot mai răspândită în țara noastră. În alt context, majoritatea respondenților, în răspunsurile sale, au calificat drept utilă ideea creării unui comparator electronic al ofertelor propuse de operatori (70,2% din respondenți) și unui comparator electronic al parametrilor de calitate a serviciilor prestate de operatori (73,1% din respondenți).

Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie – noiembrie 2014. Au fost intervievate 1.150 de persoane fizice, cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani, cu respectarea cotelor de gen și vârstă a respondenților. Cercetarea a fost efectuată în 452 de localități, dintre care 54 sunt localități urbane și 398 – localități rurale. Marja de eroare a sondajului este de 3%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente