Câteva zeci de ani în urmă reușeai să faci fotografii doar în momentele importante ale vieții, fiindcă exista doar peliculă, iar procesul și materialele erau costisitoare. În prezent, fiecare deține un aparat performant care are și cameră de fotografiat.
Fiecare cunoaște că selfie-ul este o poză pe care ţi-o faci singur, cu telefonul sau cu aparatul foto. El a devenit cuvântul anului 2013, iar 2014 a fost declarat „Anul Selfie”. Unii au început să practice și să realizeze așa gen de fotografii încă când asta nu era mainstream, iar cuvântul dat nu exista. De exemplu Karl, care pozează zilnic, începând cu anul 1987.
În zilele noastre, majoritatea își fac selfie-uri, unii pentru amuzament, cineva fiindcă e singur la momentul dat și nu are cine-l ajuta, etc. Dar, cum să faci o fotografie care va fi apreciată ulterior de apropiați și cei care o vor vedea pe rețelele de socializare?
# Simțul umorului
Un mod de a crea o poză neobișnuită este să ai simțul umorului. Fii creativ și neordinar, fă o fotografie care îi va bulversa pe toți, unde să nu existe logică și explicație. Așa gen de selfie cu siguranță va trezi zâmbetele pe fețele amicilor.
# Fotografiază-te cu celebrități
Cine nu ar da like unei fotografii, în care tu ești în compania vreunui star de cinema sau interpret al muzicii? Să ne reamintim doar de cel mai popular selfie vreodată, a lui Ellen DeGeneres de la Premiul Oscar.
# Locurile greu accesibile și neexplorate
În spațiu, pe vreo câmpie, în interiorul unei clădiri sau cetăți vechi, acestea sunt ingredientele unei poze bune. Astronautul Mike Hopkins este un exemplu perfect în acest sens. El, în timpul unei expediții în spațiu, a pozat cu Planeta pe fundal.
# Naturalețe
Probabil acest sfat s-ar adresa mai mult pentru partea feminină, dar să-l ia aminte fiecare. Naturalețea este apreciată, deci apari în fotografii fără să ai pe față machiaj strident. Pielea să fie cât mai curată. Vedetele de talie internațională demonstrează ce poze reușite ies, dacă urmezi acest sfat.
# Selfie în situații extreme
Nu e unul din cele mai bune sfaturi ca să obții o poză memorabilă. Ideea este că tu trebuie să te fotografiezi într-o situație extremă. Totuși, au existat precedente în persoana lui Ferdinand Puentes. El a fost pasagerul unui avion ce a căzut în Oceanul Pacific. Tânărul a rămas în viață și a arhivat acest moment în timp ce se afla în largul apelor, într-o vestă ce-l menținea la suprafață, iar pe fundal se afla avionul naufragiat.
# Poze cu animale
Zilnic observi cum prietenii tăi distribuie pe Facebook ori alt site de socializare o mulțime de fotografii cu animale, deci, asta-i. Dacă ai un patruped sau vreun animal mai exotic, el îți va aduce succes. Apari într-o ipostază cât mai interesantă cu „prietenul” tău în fotografie și aprecierile nu se vor lăsa așteptate.
# Fă selfie în timp de faci selfie
Dacă ai încercat animăluțele, ai fost în locurile greu accesibile și ai poze cu vedete, mergi și mai adânc. Fotografiază-te în timp ce te fotografiezi. În unele cercuri se mai spune genului dat – Inception.
# Atenție la greșeli
Dorești să apari în fotografie cu mimici și într-o ipostază cât mai haioasă, dar frecvent iese că trezești emoții negative și ți se aduc critici. Un exemplu este acel duck face – când persoana strânge buzele ca să pară mai voluminoase, noțiune intrată în limbajul tinerilor de pretutindeni. Dacă încerci să atragi atenția asupra buzelor tale, folosește un ruj sau cel mai bine e să zâmbești. Naturalețea cucerește oamenii.
# Nu cerși apreciere
Dacă ai încărcat o fotografie pe pagina ta de socializare, nu este nevoie ca aceasta să fie însoțită de comentarii de genul: „Arăt bestial” sau mai ales să cerșești ca cineva să-ți comenteze ori să dea „Like” la poză. Prietenii și admiratorii/ admiratoarele o vor face dacă vor găsi de cuviință. Altfel, poți trezi doar dispreț.
# Atenție în jur
A sosit momentul și ai decis că acum trebuie să faci fotografia, dar iată că apare cineva în spate – fratele/ sora mai mică, cel mai bun prieten și-ți strică poza. Deci, asigură-te înainte să deschizi camera foto.
Mai sus am scris că e bine să încerci să faci selfie-uri în locurile mai neobișnuite și neexplorate. În acest context, e de menționat că nu oriunde e de dorit să pozezi. Un moment total nepotrivit pentru o fotografie reușită e atunci, când are loc o înmormântare. Demnitarii cu funcții înalte se pare că nu cunoșteau acest lucru. Astfel, Președintele american Barack Obama a fost surprins cum face un selfie împreună cu miniștrii Marii Britanii și al Danemarcei, iar acest fapt s-a întâmplat la funeraliile lui Nelson Mandela. După acest caz, au apărut multe critici în adresa lor.
Ai grijă care metodă utilizezi și nu abuza, încercând să pari cu totul neordinar. Asigură-te că fotografia va trezi zâmbetele celor care o vor vedea.