Străzile și bulevardele pe care circuli zilnic din Chișinău nu întotdeauna au avut aceste denumiri. De-a lungul anilor ele s-au redenumit în repetate rânduri, iar orașul a devenit tot mai larg.
Și în prezent mai poți observa cum este scris pe fațada unui bloc, ori auzi de la vreun bătrân o denumire de stradă care nu mai există sau de care nici nu ai auzit. Asta fiindcă cândva, Chișinăul arăta diferit. Astfel, dacă circuli în transportul public și auzi cum un pasager îi spune șoferului să oprească la „Leninskaia”, nu ar trebui să te uimească acest fapt.
Chișinăul de cândva era un târg și străzile nu aveau un nume, cu excepția unora. Pentru a se orienta, locuitorii zonei indicau numele proprietarilor casei care locuiau pe această stradă. Însă odată ce târgul a devenit centru administrativ, totul a luat o turnură pozitivă, orașul a început să prospere arhitectural și au apărut primele reforme (apariția denumirilor de străzi și a sectoarelor).
#. Calea Ieşilor (actuală) – Şleahul Orheiului (în trecut).
#. Str. Albişoara (actuală) – Fântâna Albă (inițial).
#. Str. Armenească – numită după Curtea Armenească.
#. Str. A. Bernardazzi – Kuznecinaia (inițial).
Mai jos găsiți o listă cu străzile orașului, în care sunt indicate denumirile vechi și noi ale acestora.
De asemenea, multe din sectoarele actuale care intră în componența capitalei nu figurau ca fiind parte a orașului. În acest context, în corespundere cu decretul regal din 25 septembrie 1925 privind noua organizare administrativă a României, la comuna urbană reședință Chișinău au fost alipite satele Cosinzeni (Costiujeni), Muncești, Petricani, Poșta Veche, Tătărași, Visterniceni, Schinoasa și Haritonovka.
La 1939, municipiul Chișinău cuprindea următoarele suburbii: Haritonovca, Petricani, Poșta Veche, Visterniceni (Râșcani), Drumul Muncești, satul Muncești, Costiujeni, Schinoasa, Bariera Sculeni, satul Buiucani, Valea Buiucani, Valea Dicescul, Sf. Vineri, Malina Mare, Malina Mică, Melestiu, Fulgurești, Tăbăcăria Noua, Tăbăcăria Veche, Botanica, Frumușica, Cioricești, Negreșteni.
După data de 28 iunie 1940, autoritățile sovietice au reintrodus numele străzilor existente până în anul 1924. Apoi, după anul 1944 au fost schimbate denumirile unui șir de străzi. Totodată, în conformitate cu decretul Prezidiului Sovietului Suprem al R.S.S.M., din 12 aprilie 1941, orașul Chișinău a fost divizat în trei raioane urbane: Leninski, Stalinski, Krasnoarmeiski.
Începând cu anul 1989, Primăria municipiului Chișinău a adoptat o serie de decizii privind reglementarea numelor de străzi, bulevarde, stradele, etc. din cadrul municipiului.