Ce trebuie să știe o fată dacă decide să ia anticoncepţionale

IMG_2693
Foto:Ce trebuie să știe o fată dacă decide să ia anticoncepționale

Începutul vieții sexuale aduce în calea unui tânăr o serie de responsabilități. Una dintre cele mai importante este protecția în timpul unui act sexual, pentru a evita o sarcină nedorită. Asigurându-vă că folosiţi o metodă contraceptivă convenabilă şi eficientă, veţi fi mai relaxaţi şi mai fericiţi în relaţiile sexuale, iar când vă veţi hotărî să aveţi un copil, acel copil va fi dorit, aşteptat şi iubit.

Câteva lucruri pe care o fată ar trebui să le știe dacă decide să ia anticoncepționale:

#1. Contraceptivele sunt preparate farmaceutice care te ajută să previi o sarcină.

#2. Cele mai întrebuințate contraceptive conţin doze mici din doi hormoni, care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului şi progesteronului).

#3. Contraceptivele previn eliberarea ovulelor din ovare (previn ovulația), contribuie la îngroşarea mucusului de la nivelul colului uterin (colul uterin se află între uter și vagin), ceea ce împiedică spermatozoizii să întâlnească ovulul, să-l fecundeze și să se formeze embrionul, prin urmare împiedică apariția unei sarcini nedorite.

#4. Contraceptivele nu îngrașă. Pilulele contraceptive de azi, conțin doze mult mai mici de hormoni decât cele de acum câte zeci de ani, și deci faptul că contraceptivele îngrașă, este un mit.

#5. Contraceptivele se găsesc astăzi sub diferite forme, iar în dependență de diferiți factori, proprii fiecărui organism, de cele mai multe ori sunt recomandate anumite contraceptive pentru o anumită persoană.

#6. Înainte să iei contraceptive, trebuie să mergi la un Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor sau la un cabinet care oferă servicii de planificare familială, pentru consiliere şi supraveghere.

#7. Pilulele contraceptive sunt eficiente dacă sunt folosite corect.

#8. Contraceptivele trebuie luate în fiecare zi, iar uitarea administrării pilulelor creşte riscul de sarcină şi poate agrava unele efecte secundare. Dacă ai uitat să iei pilula la ora stabilită, trebuie să o iei cât de curând după ce îți aduci aminte.

#9. Pot fi folosite în orice perioadă de vârstă reproductivă.

#10. Pentru a începe utilizarea pastilelor contraceptive moderne, în cazul femeilor sănătoase, nu sunt necesare teste şi examinări de rutină.

#11. După oprirea utilizării, fertilitatea revine imediat.

#12. Uneori, în primele luni de utilizare, poți simți ușoare migrene, greaţă, modificări ale greutăţii, mici sângerări între menstruaţii.

#13. Trebuie să știi că anticoncepționalele pot avea o rată de eșec, mai ales în cazul utilizării incorecte.

# 14. Pastilele contraceptivele NU protejează împotriva infectării cu HIV sau cu alte infecții sexual-transmisibile.

#15. În cazul contracepției de urgență, vorbim despre o pastilă hormonală care se ia în primele 72 de ore după actul sexual neprotejat.

#16. Pastila de urgență se utilizează doar în cazuri excepționale și nu poate fi utilizată ca metodă obișnuită de contracepție.

#17. Cea mai recomandată, dar și sigură metodă de contracepție este cea dublă olandeză de prevenire a sarcinii. Aceasta constă din utilizarea concomitentă a prezervativului (care protejează cel mai bine de infecţiile cu transmitere sexuală) şi pastilelor contraceptive (una dintre metodele moderene cele mai eficiente de prevenire a sarcinii).

Informația a fost colectată în urma discuțiilor cu medicii de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” și din broșurile informative ale UNFPA, Fondului ONU pentru Populație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente